Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
14:26
n1info.com, Vestionline A

"Rizici Vučićeve posete Rusiji veći nego ikad do sada"

Spoljno politički komentator lista Politika Boško Jakšić ocenio je u Novom danu da će zapadna diplomatija pažljivo "staviti pod lupu" posetu Moskvi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

youtube.com/N1
Boško Jakšić

- Ne znamo šta će biti rečno u četiri oka predsednika Rusije i Srbije, to je najvažniji deo. On može biti propraćen šturim diplomatskim saopštenjem, ali mi i dalje nećemo znati šta su zaista dogovarali. Sve se to događa u trenutku visokog stepena napetosti u regionu, ali i ta dimenzija doprinosi značaju ove posete jer njeni rizici mogu da budu veći nego bilo koje do sada - smatra Jakšić.

Komentarišući najavu predsednika Vučića da će od Putina tražiti podršku i savet, Jakšić je rekao da mu to ne deluje kao razgovor ravnopravnih partnera nego "mlađeg brata koji traži savet od starijeg ili od oca".

- U startu to već ne deluje ravnopravno i mislim da je to značajna dimenzija ove posete - smatra on.

Kad je reč o podršci, Jakšić ocenjuje da se to odnosi na politiku prema Kosovu.

- A to je - borite se za Kosovo, nemojte da pravite neke dogovore, Vučiću nemoj da poklekneš pred zavodljivom pesmom sirena evropskih koje ti obećavaju Srbiju na Zapadu i članstvo u EU... Dakle, drži se onih nebeskih principa kojih se drži i kleronacionalistička opozicija u Srbiji - ističe Jakšić.

S druge strane, što se saveta tiče, Jakšić ocenjuje da Rusija nije odmakla od stare sovjetske navike da daje naredbodavne savete.

- Savet će biti u tom istom kontekstu - nastaviti sa takvom politikom, a biće zapakovana u formu da Rusija ostaje kod stava da kako god se Srbija dogovori sa kosovskim Albancima da će Moskva to podržati. Ali iza toga stoje ruski interesi - smatra on.

U trenutku veoma zaoštrenih odnosa između Zapada i Rusije, dodaje Jakšić, ruski interesi na Zapadnom Balkanu su intenzivni i definisani, uključujući i Srbiju - blokada visokog stepena zbližavanja zemalja regiona, pre svega u vezi sa ulaskom u NATO, ali i kad je reč o evropskim integracijama.

S druge strane, ono što se dosad najkonkretnije čuje iz Moskve jeste da će Rusija iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti i na taj način braniti interese Srbije, dodaje Jakšić.

- To je jedna apstraktna pretnja, koja nije dosad bila korišćena, ali koju Rusija čini mi se jako dobro naplaćuje. Kada govorimo o odnosu jedne velike države, kao što je Rusija, i male države kao što je Srbija, često zarad sebe hoćemo da kažemo da su to odnosi ravnopravnih partnera. Nema tu ravnopravnosti, već očekivanja da uradite ono što su interesi velike sile - smatra Jakšić.

On podseća da je to Vučićeva 14 poseta Moskvi ukupno, a da se za to vreme nijednom nije sastao sa američkim predsednikom.

- Tako da taj balans već deluje sumnjivo. Važno je kako će poseta biti pročitana na Zapadu, kod naših evropskih partnera. Ako šef države ide da traži savete onda će to biti dočekano sa visokim stepenom podozrenja na Zapadu - kaže on.

Prema mišljenju Jakšića, postoji opasnost da Zapad to protumači kao provokaciju.

- Kao odgovor Vučića Zapadu - niste hteli da podržite moje predloge i rešenja za Kosovo, evo ja mogu da pokažem da ću dobiti podršku na drugoj strani. Takva vrsta igre bi bila opasna jer nijedan predsednik male zemlje, pa ni Srbije, nije dorastao takvoj vrsti igre sa velikim silama, sem u slučaju da je spreman da se potpuno njima priključi i da sledi njihove interese - zaključuje Jakšić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online