Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.09.2018.
18:27
Radio Slobodna Evropa A

"Prepreka promeni granica nije u Berlinu, već u Prištini"

"Ideja razmene teritorija ili promene granica je moralno problematičan, ako ne i uvredljiv predlog, ali bi ukoliko dobije podršku svih, na Kosovu i u Srbiji, regionu mogao doneti finalizovanje granica nakon raspada Jugoslavije", smatra stručnjak američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun Univerziteta Čarls Kupčan.

A. Čukić
Priština

Kako ubediti Srbiju da prizna Kosovo?

Nedavno je u tekstu za "Njujork tajms" Kupčan saopštio da bi EU i SAD trebalo da podrže ovu ideju. U intervjuu za RSE, Kupčan objašnjava argumente za podršku, kako je sam rekao, "u suštini miroljubivoj formi etničkog čišćenja", i zašto smatra da je ključ da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, a naročito Tači, dobiju konsenzus za ovu ideju kod kuće, i zbog čega vjeruje da je protivljenje Berlina od manjeg značaja.

Kupčan je uveren da bi zadovoljna Srbija ubuduće bila prepreka Dodikovim težnjama ka nezavisnosti i doprinela stabilnosti regiona, umesto što bi stvarala probleme u njemu.

- Moje gledište da je u interesu stvaranja konačnog rešenja, i u službi toga da se Srbija ubedi da prizna Kosovo, razmena teritorije, ukoliko to ima podršku i u Srbiji i na Kosovu, ne samo između Tačija i Vučića, već i između dva parlamenta i javnosti, predlog sa kojim treba ići napred na način što će se pokušati finalizovati granice i politika na Balkanu, kao posledica raspada Jugoslavije.

Kada imate na umu da se rat koji je efektivno uklonio jugoslovensku vojsku sa Kosova završio pre 20 godina, a nezavisnost Kosova proglašena pre 10 godina, i još uvek imate više od 4.000 NATO trupa na Kosovu, na jednoj tački morate reći sebi da ovo ne funkcioniše, i hajde da probamo neku alternativu - objašnjava Kupčan.

Ipak, on ističe da postoji veoma čvrsto protivljenje ovoj ideji.

- Ja sam verovatno u manjini u SAD u uverenju da ima smisla razmena teritorija ako se obe strane dogovore oko toga. Takođe smatram da izbor novih lidera Evropske unije u Komisiji, neće značajnije uticati na to da li će pojedinici podržati razmenu teritorija. Oni će biti određeni drugim stvarima. Tako da trenutno smatram da je lopta na terenu Vučiča i Tačija - kaže Kupčan i dodaje:

- Zato, kada gledam u naredne nedelje i mesece, ja ne mislim da je glavna prepreka predlogu o razmeni teritorija u Berlinu, već mislim da je verovatno u Prištini, i zato je to mesto na koje treba da fokusiramo našu pažnju, iako je sada ta politička podrška Tačiju kod kuće izgleda vrlo tanka.

"Dodik se kreće prema nezavisnosti"

Što se tiče zabrinutosti da to može uzrokovati otvaranje nove "Pandorine kutije", mislim da one nisu bez osnova, delimično zato što u Republici Srpskoj već vidimo da se Dodik kreće prema nezavisnosti. U Makedoniji vidimo situaciju u kojoj odnosi između većinske slovenske populacije i albanske manjine ostaju problematični. I zato je razumljivo da bi razmena teritorija ohrabrila etničke tenzije u drugim delovima Balkana - kaže Kupčan.

- Ali mislim da generalno, situacija u bilo kojem konkretnom scenariju, bilo da je reč o Srbiji, Makedoniji, ili Bosni ili Hrvatskoj zavisi mnogo više od lokalnih događaja i trendova unutar tih država, a manje od toga šta se dešava u drugim delovima Balkana - zaključuje Čarls Kupčan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online