Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.09.2018.
19:09
Radio Slobodna Evropa A

RSE: Može li se Velika Srbija stvoriti mirnim putem?

"Nedavno, na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je rekao da je Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, da su mu namere bile najbolje, ali nerealne. I onda je dodao: "I to ne zato što su Hrvati, Muslimani i Albanci bili jači i hrabriji od nas, nego što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta". Znači, Vučić zapravo kaže da bi u drugim okolnostima Miloševićevi planovi mogli biti realni i ostvareni, piše Radio Slobodna Evropa.

pixabay.com
 

- Te namere ne da su bile nerealne - već Srbija nije razumela svet u tom trenutku. Mislim da se o Srbima uopšte ne vodi računa. U Republici Srpskoj Krajini 1991. godine živela je svega trećina Srba iz Hrvatske. Ostali su živeli u gradovima - Zagrebu, Zadru, Splitu... Oni Miloševića nisu interesovali. U pitanju je bila samo gola teritorija. Isti je slučaj i sa Kosovom. Kao što znamo, danas na severu Kosova živi veoma mali procenat Srba, većina ih živi u južnim enklavama - objašnjava istoričarka Dubravka Stojanović.

Cilj ideje o Velikoj Srbiji je da se Srbi koji žive na Zapadnom Balkanu objedine u jednoj državi. Očigledno se ne vodi računa o velikim razlikama među njima. Recimo, Srbin iz Bosne i Hercegovine je po svom mentalitetu mnogo bliži Hrvatu i Bošnjaku iz BiH nego Srbinu iz Šumadije, piše RSE.

- Mislim da je reč o ideološkoj dogmi, koja okiva srpsko društvo insistirajući na njegovom totalnom jedinstvu. Kako, uostalom, možete drugačije objasniti da je nakon sloma komunističkog sistema srpsko društvo ponovo završilo u autokratiji nego činjenicom da je svo to vreme bila dominantna ideja o ujedinjenju srpskog naroda u okviru jedne države - kaže istoričarka Latinka Perović.

- U tom trenutku Srbija se odlučuje za opciju koja je bila suprotna duhu vremena. Mi smo potcenili druge koji su u Jugoslaviji dovršili svoju nacionalnu integraciju i imali svoje interese. Naša briga o tome kako žive naši srpski sunarodnici u drugim državama ne može biti važnija od brige kako žive građani u Srbiji - dodaje ona.

- Ne može Srbija biti involvirana u političke odnose unutar drugih država. Pogledajte kako smo se ponašali prema onome što se događalo u Makedoniji, i prema pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. Pa, molim vas, danas se govori o tome da su odnosi između srpskog i crnogorskog naroda gori nego ikad u istoriji. Mi odbijamo da sarađujemo sa drugim sredinama - kaže Perović.

- Mi smo pokazali da nismo umeli sa Jugoslavijom, a ne razumemo ni delove srpskog naroda koji su sastavni deo identiteta naroda sa kojima oni žive. Ne možemo od srpskih zajednica u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini da pravimo nekakve enklave kojima ćemo upravljati iz Beograda - ističe Latinka Perović.

- Teritorija se ne može proširiti mirnim putem. To pokazuju sve prethodne krize. Do promene granica uglavnom je uvek dolazilo ratom. Pa i Srbija je izgubila Kosovo nakon što je poražena u ratu protiv NATO-a. Teško je zamisliti da se sada nešto može promeniti mirnim putem. Mnogi interesi su prisutni na ovom tlu. I oni sigurno koriste ove naše unutrašnje fantazmagorije, podržavaju ih i podstiču. To stvara nestabilnost koja, bojim se, postaja veoma ozbiljna - zaključuje istoričarka Dubravka Stojanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2018. 01:35
"... Mirnim putem? Како да не и српски учитељ Тито је био митоман. Ако продужите да се молите Богу да вам да Велику Србију биће Србија до Токија. Ко се чува и Бог га чува.
Nedelja 23.09.2018. 21:06
Велика Србија у границама које заслужује, би данас била реалност да међу нама, 90-их, није било најопаснијих непријатеља Српског Народа које смо икада имали, Титови митомани, српски Југо-пионири, којих и данас има у скупштини Србије, раме уз раме са осталим балканским непријатељима Српског Народа.
Nedelja 23.09.2018. 20:49
Naravno da bi u drugim okolnostima Miloševićevi planovi bili ostvarivi.A koga to plaši?Zar one koji su uz pomoć fa,šističke aMerike i EU okupirali srpske teritorije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online