Subota 23. 2. 2019.
Washington
-40
 • Chicago
  10
 • New York
  00
 • Belmont
  10
 • Atlanta
  80
 • Boston
  230
 • Firt
  10
 • Denver
  50
 • Detroit
  10
 • Dover
  40
 • Hartford
  20
 • Orlean
  10
 • Helena
  190
 • Ren
  -10
 • Honolulu
  180
 • Las Vegas
  20
 • Portland
  230
 • Salem
  80
 • Santa Fe
  -30
 • Tampa
  270
 • Topeka
  20
1
Petak 21.09.2018.
00:27
D. Dekić - Vesti A

Vlast bi da tuži i sudi

Politički uticaj na srpsko pravosuđe nije izbrisala ni treća verzija ustavnih amandmana, tvrde sudije, tužioci i sudskih radnici, povodom predloga koji će Vlada Srbije najkasnije početkom oktobra uputiti parlamentu. U obrazloženju premijerke Ane Brnabić, čulo se da pravosuđe ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od bilo koga, parlamenta, vlade, građana i da reguliše i vodi isključivo samo sebe.

A. Čukić
Nepristrasnost postulat profesije: Palata pravde u Beogradu

Osnovno nerazumevanje između struke i Vlade je, kako za "Vesti" ukazuje Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, pitanje doživljavanja načina na koji se tri grane vlasti međusobno ograničavaju. Ukazujući na ograničenja koja nameću dve druge grane vlasti pravosuđu, on kaže kako se pokazuje da vlast želi "svoje ljude" u ovoj oblasti.

- Pravosuđe je u demokratskom sistemu podele vlasti, ograničeno zakonom koji donosi Skupština, na predlog Vlade. Propisuje ko može biti sudija, pa je uz školsku spremu, obavezno iskustvo, što se za ostale grane vlasti koje čine političari ne traži. Vlada kontrolu pravosuđa vidi kao mogućnost da personalno utiče na izbor nosilaca pravosudnih funkcija šireći tako svoj uticaj na sudsku granu vlasti - kazao je Majić.

Subjektivni doživljaj

- Većina glasova na izborima nije dala pravo vlastima da sude, a percepcija koju je predstavila izvršna vlast jeste da je osnovni vid kontrole pravosuđa personalna kontrola. Teško im je da poveruju da kada su već dobili broj glasova, nisu dobili i pravo da sude, direktno ili preko ljudi koji će izvršavati ono što im kažu - stav je Miodraga Majića.

Nije otklonjen uticaj vlasti na pravosuđe, mišljenja je i advokat Božo Prelević, koji ukazuje da ima i pojedinih predsednika sudova i tužilaca koji, kao i vlast, vide kao logično i normalno da odlučuju pobednici na izborima. Dodaje da je od svih grana vlasti, pravosuđe najbolje i da struka još uvek ima šta da brani, a da preporuke Venecijanske komisije koincidiraju sa stavom struke, a ne vlasti. Ovaj advokat za "Vesti" na primerima u praksi pokazuje uticaj ostalih grana vlasti na sudsku.

- Ako pogledamo suprotno ponašanje tužilaca kod nelegalne gradnje u Beogradu i na Kopaoniku, jasno je da li vlast vrši uticaj - kaže Prelević.
Da Vladini predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe, smatra i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić koji uočava težnju da se tužilaštvo stavi u "vremensku kapsulu".

- Samo nezavisnost tužilaštva može da obezbedi dobar rad - istakao je Ilić.

Dodao da su članovi budućeg Visokog saveta tužilaštva, koje bira struka, manjina u tom telu, a to je suprotno Akcionom planu za poglavlje 23, koji kaže da struka treba da bira najmanje polovinu članova. Nova verzija amandmana, kako je ocenio potpredsednik Društva sudija Omer Hadžiomerović, ne povećava nezavisnost pravosuđa. Jukom, prema rečima direktora ove organizacije Milana Antonijevića, zbog neslaganje struke i politike traži da se Venecijanska komisija još malo pozabavi tom materijom.

Narod odlučuje

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je parlament dužan da u roku od 30 dana ovu inicijativu prihvati i ako to učini dvotrećinskom većinom, parlamentarni Odbor za ustavna pitanja razmatra Vladin tekst.
- Narodna skupština će dati poslednju reč o tekstu amandmana koji će potom ići na referendum - kazala je Kuburović.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2018. 04:31
pa kako drugacije da amnestiraju falsifikatore i iznudjivace u EPSu i slicnim firmama u vlasnistvu drzave? Kriminalna sprega investitora u beogradu i EPSa je podrzana i ohrabrena od strne ministarstva, a to sve mora nekako da ostane nevidljivo za vecinu gradjana, a osteceni koji su iznudjeni ili lazno optuzeni za kradju struje posto su odbili da plate izudu nemaju pravni lek su srbiji gde ih svi organi ignorisu... lopovskoj drzavi je neophodna kontrola sudstva
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate dovoljno smelosti da kažete ono što mislite pred svojom okolinom, ali to se loše odražava na vaš poslovni ili društveni status. Ponekad je teško pomiriti različita poslovna uverenja i interese. Ukoliko vam je stalo da utičete na svog partnera, upotrebite neko malo i "korisno lukavstvo" koje ćete lako primeniti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Neko vas podseća na ružne događaje iz proslosti ili na neke neizmirene račune, koje biste rado želeli da zaboravite. Ponekad se sve svodi na princip uzimanja ili davanja, ono što dobijate ima visoku cenu i zahteva dodatno zalaganje. Neko vas dovodi pred novo emotivno iskušenje. Potrebno vam je opuštanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Izbegavajte nepoznate situacije koje unose dodatnu nervozu ili poremecaj u osnovne saradničke odnose. Uz dobru organizaciju, većinu obaveza možete da završite u planiranom roku i na rutinski način. Ukoliko ste iznenađeni partnerovom reakcijom, učinite sve što je potrebno da smirite zajedničke i uzavrele strasti.
 • 2019 © - vesti online