Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
18:42
sputniknews.com, Vestionline A

Priština prvi put priznala da Srbija neće kapitulirati pred Zapadom

Hašim Tači, takozvani predsednik Kosova, ne prestaje da iznenađuje novim porukama. Poslednja u nizu je da Zapad ne može i neće moći da ubedi Srbiju da prizna Kosovo... Da li je Tači priznao da je Srbija, u stvari, odnela diplomatsku pobedu ili se iza njegovih reči krije nešto drugo?

M. Karović
 

Politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović ovakvu izjavu Kosova smatra pre svega još jednom u nizu Tačijevih poruka kojima on pokušava da spasi svoj rejting i na Kosovu, ali i u međunarodnim vodama. 

- Poslednjih nekoliko nedelja Tači se zalagao za podelu, razgraničenje, iznosio je svakakve ideje pokušavajući da prikaže da ima inicijativu i sa ciljem da predstavi sebe kao jedinog predstavnika kosovskih Albanaca u pregovorima sa Beogradom, ali i na međunarodnoj sceni - uveren je Filipović.

On napominje da je Tačiju ovo potrebno jer je na unutrašnjem planu suočen sa jakom opozicijom, ali ne veruje da je ovom izjavom hteo da isprovocira Zapad da "pritisne" Beograd, jer, kako kaže: Srbija ima svoj stav.

- Iznošenje činjenice da Srbija neće da prizna Kosovo i da Zapad tu ne može ništa, saopštavanje je jedne notorne istine. Ne verujem u to da se iko ozbiljan u Prištini i nadao da će Srbija sama sebi da iskopa političku jamu u koju će sama da skoči.

To nijedna država ne bi sebi dopustila. Sve ovo nije neka velika diplomatska pobeda Beograda, već poraz Tačija u pokušaju da nametne sebe kao jedinog političkog lidera Albanaca - naglašava on.

Filipović naglašava da Srbija ima svoje pravne regulative koje su zacrtane u Ustavu i zakonima i naša država ne može i neće da ide protiv svog ustava.

- Postoje priče o želji Srbije da napravi kompromis, da bude kooperativnija, da ima više sluha, ali to mora da postoji i na drugoj strani. Svi znamo da toga na drugoj strani nema, tako da, tu Srbija ostaje na svojim linijama koje su realne i objektivne - ističe Filipović.

U tom kontekstu, naš sagovornik napominje da se Srbija samo drži međunarodnog prava i poštovanja Ustava dok Tači izlazi iz okvira sopstvene nadležnosti, i toga je svestan, i zato su mu potrebne ovakve izjave.

Hašim Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova: 

- Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne! A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor: ne!

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online