Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2018.
09:59
Vestionline, Tanjug A

Albanci barikadama protiv Vučićevih poruka mira

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Kosova poslao poruku mira, a da zabrana njegove posete selu Banje nije način da se pokaže spremnost za pomirenje niti normalizaciju odnosa, već - upravo suprotno.

EPA/Malton Dibra
 

Govor koji je Vučić održao na Kosovu, navodi Bjornstad za današnje "Večernje novosti", bio je umeren i realističan, bez lažnih obećanja.

- Ako uzmemo u obzir kakve su sve glasine kružile uoči govora, uz velika očekivanja jednih i zabrinutost drugih, njegove poruke možemo protumačiti samo kao hrabre i dobrodošle - istakao je ambasador.

On smatra ohrabrujućom činjenicu da je kosovski predsednik Hašim Tači uputio kritike onima koji su sprečili posetu predsednika Vučića.


Za KiM je, kaže Bjornstad, važno pronaći rešenje koje nas izvlači iz sadašnjeg zastoja i podstiče stabilnost na Balkanu i širem regionu i, drugo, omogućava kosovskim Srbima da žive kako žele, bez straha i diskriminacije.

- Zajednica opština, promene granica... ja to vidim kao moguće instrumente, a ne ciljeve po sebi - ističe ambasador Norveške.

Bjornstad, čija je ocena da je "svojatanje Preševa od Albanaca isto što i svojatanje Kosova od Srbije "izazvala oštre kritike dela javnosti, kaže za beogradski dnevnik da "stoj iza svega što je rekao".

- Tražili su mi da prokomentarišem Haradinajevu izjavu da su Preševo i Bujanovac ''istočno Kosovo''. Rekao sam da takve izjave ne pomažu rešenju situacije, ali sam dodao da oni koji govore o Kosovu kao sastavnom delu Srbije, ne treba da se iznenade ako drugi nazivaju delove Srbije ''istočno Kosovo'' - pojašnjava on.

Kad je reč o rešenju za KiM, Bjornstad, kaže, sumnja da bi neka međunarodna konferencija o Kosovu, poput one koja je održana 1999. u Rambujeu, bilo šta olakšala.

Odnose Srbije i Norveške ambasador te zemlje ocenjuje kao veoma dobre, mada smatra da još uvek postoji veliki neiskorišćeni potencijal što se tiče trgovine i investicija.

Napominje i da je norveška vlada izdvojila novac za pomoć siromašnim opštinama u Srbiji.

- Za ono što ''ostaje'' od 2018. godine, dali smo dva miliona evra. Sledeće godine ''dopunjavamo'', ali još ne možemo reći sa koliko tačno - zaključio je Bjornstad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online