Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.09.2018.
13:43
b92.net, Vestionline A

EP danas glasa o ukidanju viza za građane Kosova

"Evropski parlament će danas glasati preporuku za liberalizaciju viza za građane Kosova", piše list Zeri.

pixabay.com
 

Putem ovog glasanja će biti potvrđen mandat za početak pregovora sa članicama EU, kako bi se Kosovu ukinuo vizni režim.

"O tome je izvestio Komitet EU za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanja (LIBE). Pregovore u ime evropskog parlamenta će voditi Izvestilac za viznu liberalizaciju sa Kosovom Tanja Fajon", prenosi RTK. 

Glasanje u Evropskom parlamentu je bilo planirano u narednim mesecima, ali, prema saopštenju komiteta LIBE, "neke parlamentarne grupe su tražile da se glasa na sednici u septembru". 

Za liberalizaciju viza potrebna je saglasnost dve ključne institucije EU - Evropskog parlamenta i Saveta ministara. 

Prvo je potrebno da izvestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon dobije mandat za početak pregovora sa Savetom Evropske unije, proces koji se odvija na nivou radnih grupa. Očekuje se da će se prvi sastanak radne grupe održati 17. septembra. 

Kada se završe pregovori u okviru radne grupe, pitanje prelazi na nivo ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, koji o tome odlučuju putem glasanja. 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da očekuje dobre vesti sa današnjeg sastanka Evropskog parlamenta. 

- Kosovo ima snage da krene napred ka Evropi, NATO-u, prijateljstvu sa Amerikom, sa zapadnim svetom. Ovih dana očekujemo dobre vesti iz Evropskog parlamenta za liberalizaciju viza - rekao je Haradinaj. 

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža izražava optimizam da će građani Kosova ove godine moći slobodno da se kreću. 

- Optimisti smo da će se ove godine završiti proces donošenja odluka, ako postoji politička volja od strane država članica, iako je odluka u rukama država članica i EU - rekla je Hodža za Zeri. 

Prema njenim rečima, Kosovo je obezbedilo dovoljno dokaza da je spremno za vize, međutim, odluka za ili protiv ostaje u rukama zemalja članica. 

- U ovoj fazi može se reći da sada sve zavisi od zemalja članica. Kao što znate, neke od njih imaju izbore, u nekima su u toku debate o migraciji. Zemlje EU imaju potrebne informacije i argumente da smo ispunili sve uslove iz Putokaza o viznoj liberalizaciji. Optimisti smo da će se u ovoj godini završiti proces donošenja odluka, ako postoji politička volja od strane država-članica, iako je odluka u rukama država članica i EU - rekla je Hodža. 

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu, u kojoj građani ne uživaju pravo slobodnog kretanja u Šengen zoni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online