Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
15:07
Đ. Janković - Vesti A

Pobeda gladnih i golorukih

Polaganjem venaca na spomen-kosturnicu na vrhu planine Gučevo u nedelju (9. 9) je obeležena 104. godišnjica Gučevske bitke. U znak sećanja na junake iz Velikog rata vence su položile delegacije gradske uprave Loznice, Saveza boraca, Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije iz Beograda, njihova podružnica iz Loznice, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca i Centra za kulturu "Vuk Karadžić", organizatora ceremonije.

Đ. Janković
Počast junacima Velikog rata

O značaju Gučevske bitke, koja je bila deo Bitke na Drini, govorio je istoričar, pukovnik dr Miloje Pršić koji je rekao da su "tog septembra 1914. goloruki ljudi, gladni Srbi, bez dovoljno municije, bez dovoljno artiljerije, uspeli da zadaju velike muke znatno jačem protivniku" i da je "cilj Austrogarske bio da Srbiju praktično izbriše sa političke karte Evrope". Borbe na Gučevu, poznate i kao "Bitka iznad oblaka", vođene su 55 dana, od septembra do početka novembra 1914. godine.

Austrougarska je posle poraza na Ceru u avgustu 1914. godine, prve srpske pobede u Velikom ratu, početkom septembra ponovo napala Srbiju sa ciljem da pređe Drinu i prema naredbi feldmaršala Oskara fon Poćoreka zauzme Valjevo 18. avgusta na rođendan cara Franje. Zato je bilo potrebno preći Drinu i ovladati Gučevom i njegovim grebenima.

Srpska vojska je međutim je na Gučevu zaustavila neprijatelja i na ovoj planini vodila se ogorčena bitka, a malobrojnija i lošije opremljena srpska vojska junački je zaustavila višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Odolevala je do 7. novembra kada se povukla, ali je uspela da omogući dovoljno vremena Vrhovnoj komandi i generalu Živojinu Mišiću da pripremi pobedonosnu Kolubarsku bitku. To je bila jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Prvom svetskom ratu.

Spomen-kosturnica podignuta 1929.

U čast srpskih junaka Spomen-kosturnicu visoku 15 metara podiglo je 1929. godine Udruženje rezervnih oficira i ratnika kao trajno sećanje na ovu bitku, koja je posebna jer pored srpskih tu leže i poginuli neprijateljski vojnici.
Godišnjica bitke na Gučevu obeležavana je ranije na Preobraženje 19. avgusta, a od pre nekoliko godina to se čini u septembru, u nedelju pre početka Vukovog sabora, bez obzira na datum čime je svečanost stavljena "u odgovarajući istorijski kontekst". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online