Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.09.2018.
08:22
Vestionline, Tanjug A

Danas nastavak dijaloga u Briselu

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić, kaže da će predsednik Srbije Alkesandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

pixabay.com
Brisel

- U petak se na najvišem nivou nastavlja rad koji je već intenziviran prethodnih nedelja i meseci - poručila je Kocijančić. 

Dan uoči nove runde dijaloga u Briselu kažu da se intenzivan posao tzv. "druge faze" nastavlja, ali da EU kao posrednik ne želi da ulazi u spekulacije o mogućim rezultatima sastanka kao ni o detaljima mogućeg rešenja. 

- Druga faza je počela pre godinu dana. Dijalog je u toj fazi između predsednika intenziviran i

tako se i nastavlja - navela je Kocijančić. 

Među predstavnicima ovdašnjih i stranih medija vlada pojačano interesovanje za susret Vučića i Tačija.

Mnogi strani mediji, zbog učestalih evropskih reakcija na moguća rešenja "kosovskog pitanja", očekuju da bi današnji sastanak mogao da donese i konkrete rezultate. 

Iz Evropske komisije, pak, najavljuju da je u pitanju samo još jedan u nizu sastanaka na kojem će biti razmotreni pokušaji postizanja kompromisnog rešenja. 

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da "ne očekuje dogovor u petak i da će za postizanje sporazuma biti potrebno još nekoliko meseci". 

- Bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima - kazao je ranije Han. 

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da su "sve strane" u dijalogu procenile da bi se sporazum mogao postići i početkom sledeće godine odnosno u narednih šest meseci. 

U EU pred ovu rundu dijaloga poručuju da je na Beogradu i Prištini da razmotre "različite ideje" i vide "šta je moguće, a šta ne" kao osnova za eventualni kompromis na kome bi se zasnivao pravno-obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja posreduje u dijalogu, smatra da postoji "realna šansa da Vučić i Tači dođu do sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine". 

Ona je navela i neophodne parametre za konačno rešenje: 

- Moramo da uradimo sve što možemo zajedno sa našim patnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u Savetu bezbednosti UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice - zaključila je Mogerini. 

Sastanak predsednika Srbije i kosovskog predsednika zakazan je za 9:00 sati ujutru u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Uobičajeno, oni će najpre odvojeno razgovarati sa visokom predstavnicom nakon čega će uslediti i trilateralni sastanak.

Očekuje se da se razgovori u Briselu završe u ranim poslepodnevnim časovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online