Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.09.2018.
08:59 >> 12:34h
Irena Karić - Vesti A

"Vesti" na licu mesta: Otvorena konferencija Digital 2018

U dvorani hotela "Metropol" 6. septembra u ranim jutarnjim časovima pristiže ekipa Frankfurtskih "Vesti", spremna da proprati petu regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Vesti
 

Vidno raspoloženi, pripadnici sedme sile, novinari, reporterske ekipe eminentnih dnevnih listova i nedeljnika svojim prisustvom medijski će propratiti ovu najznačajniju konferenciju u regionu, iz te oblasti.

Na otvaranju manifestacije "Digital 2018" očekujemo Vladana Vukosavljevića, ministra kulture i informisanja, Denisa Kifa, ambasadora Velike Britanije u Srbiji, i Tatjanu Matić, iz Ministarstva trgovine, turizma, i telekomunikacija.

Digitalni marketing, generacija Z kao najuticajniji trendseter tehnoloških promena, kao i tematika rijaliti programa i generalno šoubiznisa, samo su neke od tema kojima će se predavači Branimir Brkljač, Marija Matić i Michael Moriarty prezentovati publici.

Sa lica mesta izveštava Irena Karić.

Vesti
Vesti
 
Vesti
Vesti
Među prvima pristigla novinarka Snežana Dakić

Prisutnima se obratio Vladan Vukosavljević, sa rečima da je cilj digitalizacije stvoriti virtuelni prostor, ukomponovati kulturno nasleđe sa standardima i tehničkim karakteristikama digitalizovane građe. Istakao je veliku zainteresovanost IT sektora, turizma i privrede za ovaj kulturni događaj. Tendencija je pružiti digitalnu transformaciju prilagođenu svim kanalima komunikacije, e-upravi, i prevesti materijalno u digitalno nasleđe.

Digitalizacija prema njegovim rečima određuje uspeh poslovanja, kroz interakciju strategije razvoja kulture sa objedinjevanjem velikog zadatka - upotrebom ćirilice na Internetu, i korišćenjem ćirilice na društvenim medijima.

Na taj način afirmisaće se identitet Srbije u svetu. Sveopšte digitalno predstavljanje uloge medija u svakodnevnom životu od krucijalne je važnosti za stvaranje tesne povezanosti sa nacijom.

Vesti
Vladan Vukosavljević

Drugi po redu na konferenciji obratio nam se Njegova ekselecija, Denis Kif, kojem je ovo treće po redu učešće na konferenciji "Digital".

Po svemu sudeći, njegov je zaključak da je prisutna evolucija komunikacije u medijima, i modifikacija javnog prostora. Prethodne 4 godine donele su mnogo komunikacijskih izazova. U brzanim razvojem diplomatske prakse razvili su se i kanali ekspanzije diplomatskih odnosa Srbije sa svetom.

Denis Kif je kroz osmeh i šaljiv ton svima prisutnima ispričao kako je za ovih godinu dana od prošle konferencije "Digital" snimao svoje privatne blogove, vlogove, imao dijaloge sa trolovima i botovima. Ovaj šarmantni gospodin istakao je kao krajnji cilj stvaranje digitalizovane, i transparentne e-uprave.

Vesti
Denis Kif 

Tatjana Matić osvrnula se na pitanje gde smo danas u oblasti tehnološkog progresa, jer je sve veći broj zainteresovanih medija i učesnika za ovu veoma važnu konferenciju. Digitalizacija je imperativ budućnosti. Prema statistici, u 60 sekundi u Srbiji se obavi 3,7 miliona Google pretraga. Oko milion je logovanja na Facebook, a dnevno se pošalje oko 178 miliona mejlova. Upotreba Instagrama povećala se za 4 puta u odnosu na prethodnu godinu.

Digitalizaciju navodi kao sredstvo za postizanje cilja opšteg društvenog napretka. Iz kabineta minista za privredu donesen je zaključak da postoji potreba za unapredjenjem e-uprave, usluga od poverenja, kao i za razvojem digitalnih integracija. Stoga Vlada Srbije radi na razvoju IT sektora, kroz podršku prekvalifikacija i razvoj digitalnog preduzetništva. 

Akcenat je na razvoju digitalnih kompetencija, kao i na regionalnoj saradnji sa Sofijom i zemljama u okruženju. Prema Tatjaninim rečima izazov sa kojim se susreću je prevazići digitalni jaz izmedju urbanih i ruralnih područja, kako bi i oni koji su socijalno ugroženi mogli da se uhvate u koštac sa vremenom. Želja im je da podstaknu investicije na planu razvoja mreže. U Srbiji je zastupljeno 63 % širokopojasnog pristupa, koji pozitivno utiče na smanjenje tog jaza. 120 miliona evra dovelo bi do povećanja od 16% rasprostranjenosti širokopojasnog pristupa.

Vesti
Tatjana Matić

U narednom periodu Vlada Republike Srbije radiće aktivno na izgradnji mreže i donošenju regulativnih zakona, kako bi se cela populacija polako prilagodjavala digitalnom okruženju. Prvo je potrebno digitalno opismeniti narod, da bi proces digitalne transformacije bio u punom jeku.

Vesti
Dejan Ljuština (PwC-moderator), Marek Slačik (PPF grupa-Telenor) Slobodan Đinović (Orion), Predrag Ćulibrk (Telekom Srbija) i Dejan Turk (Vip mobile)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online