Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.09.2018.
00:50
Ž. Marković - Vesti A

Patrijarh Irinej u Švajcarskoj: Vratite se u zavičaj kad dođe vreme

Patrijarh srpski Irinej, koji boravi u višednevnoj kanonskoj poseti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, u subotu je služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Cirihu, a u nedelju je osveštao hram Sv. Ćirila i Metodija u Belpu (Bern).

Ž. Marković
Čuvajte svoju veru: Patrijarh Irinej

U subotu je liturgiji prisustvovao veliki broj vernika iz Ciriha i okoline. Posle liturgije, patrijarh je i pričestio vernike među kojima je bilo mnogo najmlađih. Nakon pričešća se obratio vernicima i govorio je o značaju očuvanja kulturnog, duhovnog i narodnog identiteta.

- Moja je želja da mnogi ostvarite to radi čega ste došli ovde, ali i da ne zaboravite svoju divnu i lepu otadžbinu. Ja sam mnogo zemalja prošao, ali, verujte mi, lepote naše zemlje nema na ovome svetu. Zato kažem, kad dođe vreme, vratite se u otadžbinu, tamo gde su preci naši, tamo gde su svetinje naše i nemojte zaboraviti ko ste i šta ste i veru našu. Blagoslov vašoj deci i divno je što ih vidim ovde. Vodite vašu decu u crkve jer ono što deca uče u vašem domu i ovde u crkvi, to je njihovo najveće bogatstvo. Sve drugo dođe i prođe, ali to ostaje kao večna vrednost u njihovom životu - poručio je patrijarh srpski.

Sveštenici

Patrijarhu su u Cirihu sasluživali arhimandrit Kozma, protojerej-stavrofor Stanko Marković, protojerej-stavrofor dr Miroslav Simijonović, protojerej Mihail Zeman (Ruska pravoslavna crkva), protojerej Branimir Petković, jerej Filip Milunović, jerej Đorđe Lukić, jerej Bran Sarić, jerej Goran Erić, protođakon Stevan Rapajić, đakon Ivan Tolić, đakon Miodrag Radovanović i đakon Danilo Šerer (Ruska pravoslavna crkva). Molitveno učešće u liturgijskom sabranju uzeli su i episkop austrijsko-švajcarski Andrej i protojerej dr Emanuel Simandirakis (Vaseljenska patrijaršija).

Prepun hram: Vernici slušaju patrijarhovu besedu

On je zahvalio vernicima, koji su u velikom broju došli i pozvao ih da i dalje ostanu uz svoju majku Crkvu.

- Čuvajte svoju veru, poštujte tuđu, ali svoje čuvajte i uvažavajte. Naša vera je vera jevanđeljska, vera hiljada i hiljada svetih otaca, za koju vredi i živeti, za koju vredi i stradati. Molimo se Bogu da ne bude stradanje, da u miru i blagostanju živimo, bez obzira na to gde se nalazimo i gde živimo, svuda je zemlja Božja zemlja, Oca našega nebeskog. Mora da znamo i mora da zapamtimo, svaki čovek je ikona Božja i dužni smo da poštujemo svakoga čoveka, bez obzira na njegovu veru, kulturu i naciju, i da su svi ljudi naša braća - poručio je patrijarh.

Među brojnim vernicima koji su došli da vide i čuju patrijarha bio je i Dano Ilić, rodom iz Jasenice u BiH.

- Često dolazim u crkvu sa sinom Mihajlom, a pogotovo danas kada je do nas došao patrijarh Irinej. Bila mi je čast da ga vidim i slušam uživo ovde u našoj crkvi u Cirihu - kaže Dano za "Vesti".

Na trpezi ljubavi i katolici

Budući da Srpska pravoslavna crkva u Cirihu uživa veliki ugled, svečanom liturgijskom sabranju prisustvovali su i generalni vikar Rimokatoličke crkve u kantonu Cirih dr Jozef Anen, predsednica Zajednice hrišćanskih crkava u kantonu Cirih Betina Lihtler, reformatorski pastor Rene Berhtold i starokatolički sveštenik Lars Simpson, koji su imali priliku da se za vreme trpeze ljubavi obrate patrijarhu Irineju i celokupnoj srpskoj zajednici prigodnim pozdravom.

Protojerej Branimir Petković iz Ciriha kaže da su svi vernici u Švajcarskoj uzbuđeni jer je velika stvar kad patrijarh neke crkve dođe u posetu.

Liturgija u Svetotrojičnom hramu u Cirihu

- Evo, mi smo kao srpski narod i srpski sveštenici udostojeni da nam je došla njegova svetost patrijarh Irinej. Ovo je njegova prva kanonska poseta Švajcarskoj. Jednom prilikom bio je u Ženevi, ali ovo je prva kanonska poseta, što znači da posećuje parohije. Odmah po dolasku njegova svetost je prisustvovala službi u Uspenjskom hramu na Švamendingenu u Cirihu. A evo danas je načalstvovao i predvodio liturgiju uz još deset sveštenika kako naše srpske crkve, tako i ruske i antiohijske crkve, četiri đakona su zasluživala. Glavni razlog i povod dolaska patrijarha jeste osvećenje novog hrama koji je posvećen Svetom Ćirilu i Metodiju u Belpu kod Berna - navodi protojerej Branimir Petković.

 

Posetu Švajcarskoj patrijarh Irinej završava 4. septembra kada će služiti večernje u Svetouspenjskom hramu u Cirihu i razgovarati sa predstavnicima kulturnih udruženja i organizacija Ciriha i okoline.

Diplomate na liturgiji

Ambasador Grahovac, konzul Jeremić, Stevanović i službenik parohije u Cirihu.

Liturgiji u Cirihu prisustvovali su Zoran Jeremić, generalni konzul Srbije, Anđelko Grahovac, ambasador BiH u Bernu, Stojan Stevanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, Zvonko Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza i Dragan Gavrić, predsednik Zajednice Srba u Švajcarskoj.
 

Ikone na poklon

Patrijah Irinej darovao je nastojatelja hrama, protojereja Branimira Petkovića ikonom Spasitelja našeg - Gospoda Isusa Hrista, dok je, u ime svih parohijana, otac Branimir patrijarhu uručio ikonu ranohrišćanskih svetitelja s područja današnje Švajcarske konfederacije. Dan ranije, Uspenjskom hramu, pošto je crkva posvećena Bogorodici, patrijarh je poklonio ikonu Bogorodice.

Hram izgrađen od temelja

Hram Svetih Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna je prvi hram Srpske pravoslavne crkve koji je u Švajcarskoj sagrađen od temelja.

Posle dobijanja dozvole za izgradnju Crkve u srpsko-vizantijskom stilu, 2007. godine kupljena je i osveštana zemlja za izgradnju bogomolje, a 1. maja 2008. osveštani su temelji Crkve u Belpu.

Izgradnja je išla brzo. Hram je osposobljen za bogoslužbenu upotrebu i 31. maja 2009. mitropolit Amfilohije, uz prisustvo tadašnjeg nadležnog episkopa, izvršio je obred malog osvećenja hrama.

Posle toga je nastavljeno ulepšavanje i hrama i okoline. Oslikavanje hrama je počelo u decembru 2010, a završeno u avgustu 2013. godine.

Hram odiše velikom lepotom, zahvaljujući velikom umetničkom delu freskopisca Vojka Mitrića. Hram takođe poseduje i dve velike svetinje, deo moštiju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, čije mošti počivaju u njegovom manastiru u Leliću i Rizu Prepodobne mati Paraskeve, poklon mitropolije iz Jaši (Rumunija).

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online