Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
11:22
sputniknews.com A

Ruski specijalci u Srbiji: Zadatak od 20 miliona dolara, a vredi i mnogo više

Vlada Ruske Federacije produžila je projekat humanitarnog razminiranja Srbije do 2020. godine. Reč je o pomoći Rusije vrednoj više od 20 miliona dolara koja će rešiti veliki humanitarni, ali i ekološki problem naše zemlje, piše Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Srbije
Ruski i srpski vojnici na vežbi BARS 2017

Na Karađorđevo brdo između Paraćina i Ćuprije stigli su demineri iz Rusije koji će narednih meseci, zajedno sa kolegama iz Srbije, čistiti tu lokaciju od neeksplodiranih NATO projektila.

Rusko-srpski odred za humanitarno razminiranje ove godine ima 52 pripadnika. Reč je o specijalcima obučenim da vide, prepoznaju i demontiraju eksplozivne naprave. Mnogi od njih već su bili u Srbiji, jer se projekat pomoći Ruske Federacije Republici Srbiji u čišćenju teritorije od neeksplodiranih ubojitih sredstava sprovodi već 11 godina.

Sa timom deminera iz Moskve stigla je i za Srbiju izuzetno važna vest. Novina je da će nam Rusija u čišćenju zemlje od bombi pomagati i u naredne dve godine, kaže za Sputnjik kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija.

RSHC
Ruski demineri proveravaju zaštitnu opremu pre početka akcije

- Vlada Rusije produžila je projekat humanitarnog razminiranja Srbije na još tri godine, 2018, 2019. i 2020. godinu. Trenutno se, po zahtevu Republike Srbije, radi na projektima našeg Centra za razminiranje, dakle Srbija će odrediti šta je prioritet za čišćenje i koje teritorije. Reč je o pomoći Rusije vrednoj više od 20 miliona dolara - ističe Glamočlija. 

On ne krije oduševljenje što su ruski stručnjaci ponovo u Srbiji, jer to znači da Vlada Rusije odlično razume s kakvim se humanitarnim, ali i ekološkim problemom Srbija suočava već 19 godina. Novi projekat čišćenja Srbije od NATO bombi koji će narednih meseci zajedno sprovesti ruski i srpski demineri nosi naziv "Ćuprija 2". Na Karađorđevom brdu su mnoga poznata lica ruskih deminera, jer na toj lokaciji rade svake godine od 2009, kaže prvi čovek Centra sa srpske strane.

Ministarstvo odbrane Srbije
Rusko-srpski odred za humanitarno razminiranje na Karađorđevom brdu kod Paraćina

- Rukovodilac projekta i ove godine će biti gospodin Bogdan Pilipčuk, iskusni ruski deminer koji je u Srbiji više od 5 godina. Radio je na svim projektima koji su vezani za čišćenje naših teritorija, koje je finansirala Vlada Rusije. Drago nam je što će na čelu tog tima biti jedan tako iskusan deminer, koji odlično poznaje teritoriju Srbije, koji već godinama učestvuje u samom radu na terenu, čišćenju od neeksplodiranih ubojnih sredstava - zaključuje Glamočlija.

Rusko-srpski odred deminera je za sve ove godine očistio više od 6 miliona kvadratnih metara teritorije Srbije, na koje su se vratili ljudi, ali i poljoprivredna proizvodnja. Pronađeno je i uništeno više od 13 tona bombi, koje su uglavnom vlasništvo NATO-a, a neretko se dešava da na većim dubinama demineri pronađu i projektile iz Drugog, pa čak i iz Prvog svetskog rata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online