Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.08.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Ratnim invalidima otimaju Dom?

Zgrada Doma ratnih vojnih invalida Srbije u samom centru Beograda, čija je procenjena vrednost oko sedam miliona evra, uskoro bi mogla da bude oteta, a zatim prodata za mnogo veću sumu, tvrdi za "Vesti" Dušan Vukojević Mars, potpredsednik Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida Srbije (URMVI).

V. Sekulić
Od kirije ne dobijamo ni dinara: Dušan Vukojević Mars

Udruženje je već godinama u sporu sa SUBNOR-om oko toga ko je pravni vlasnik prostor od nekoliko hiljada kvadrata korisnog prostora. Ali, ne samo što se ovaj problem godinama ne rešava, već su se u međuvremenu nagomilali i mnogi drugi, uključujući i onaj nezaobilazan za srpske prilike - trošenje para.

- Godišnji prihod Doma je, samo na ime kirija, oko 11 miliona dinara, ali mi od toga ne dobijamo ni dinara. Pritom, ne samo što se ne zna gde ide taj novac, već je sporno i kako se prostor izdaje i po kojoj ceni.

To tvrdi i Milija Bejkić, član Saveta Doma.

- Često se prostor izdaje daleko ispod tržišne cene. Ponekad se prostorije daju i besplatno. Na sednicama Saveta Doma ja sam se tome protivio, ali sam uvek bio u manjini - kaže Bejkić, koji je u Savetu kao predstavnik ratnih vojnih invalida.

Upravo rad Saveta Doma je i osnov za protest koji su ratni vojni invalidi održali krajem prošle nedelje. Kako oni tvrde, mada je regularno izabrana nova upravnica Doma - ona prethodna odbija da joj preda dužnost.

Kako je iscrpela sve pravne mogućnosti, uključujući osporavanje da nova upravnica ne može da obavlja tu dužnost jer je u prevremenoj penziji, nakon suprotnog mišljenja nadležnog ministarstva, tvrde ratni vojni invalidi, "naredila je zabranu primanja pošte i otišla na odmor van Beograda", pa ovom zgradom trenutno ne upravlja niko!

- Poslednje dve decenije upravnik Doma je Branka Stojić i upravo nju optužujemo za sunovrat. Kada je ispunila uslove za penziju, ponadali smo se da će na njeno mesto doći neki bolji domaćin. Raspisan je konkurs i potom u skladu sa zakonom izabrana Lidija Šiškić, bivši sudija i supruga palog borca sa Kosmeta. Međutim, Stojićeva i dalje ne želi da prizna poraz - tvrdi Dušan Vukojević Mars, potpredsednik Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida Srbije.

U pokušaju da dokučimo šta je tačno u ovim optužbama, "Vesti" su u više navrata pokušale da kontaktiraju Branku Stojić. Ali, svaki telefonski poziv je odbijala, a nije odgovorila ni na SMS poruke.

Maratonski spor

U katastar je kao vlasnik Doma ratnih vojnih invalida upisan SUBNOR, ali u URMI Srbije tvrde da su oni pravni naslednici, jer je reč o imovini koju su ratni invalidi dobili posle Prvog svetskog rata.
- Plac i deo novca za gradnju ove zgrade donirao je kralj Aleksandar. Pored ove donacije ratnim invalidima bilo je dozvoljeno i da prose u Beogradu. Za vreme okupacije, Nemci su zgradu prvo oduzeli ratnim invalidima, da bi je posle toga vratili, a na čelu udruženja je tada bio brat Milana Nedića. Posle Drugog svetskog rata, namena zgrade nije promenjena, a ratni invalidi partizanskog pokreta okupljeni u SUBNOR tada čine većinu - objašnjava Vukojević.
Ovaj spor je započeo s raspadom SFRJ. U međuvremenu, sudskom odlukom je formirano privremeno preduzeće Dom RVI, sa zadatkom da upravlja zgradom do okončanja parnice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online