Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
10:57
Vestionline, Tanjug A

Vulin: Snažna vojska je najbolji način za očuvanje mira

Eventualno vraćanje služenja vojnog roka mora da bude produkt ozbiljnog rada i promišljanja i nečega o čemu, na prvom mestu, treba da se izjašnjava struka, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, taj resor već radi sveobuhvatnu analizu.

Tanjug
Aleksandar Vulin

Na osnovu te analize će se doći do odgovarajućih zaključaka da li je potrebno ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, koliko bi to koštalo i kakve su koristi i mane za društvo.

- Ne bih licitirao sa datumima i sa rokovima, jer obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prilično iznenada, i bez nekih velikih pripema i promišljanja ša će doneti. Mi ne bismo da napravimo istu grešku, tako da eventualno vraćanje služenja vojnog roka mora da bude produkt ozbiljnog rada i promišljanja i nečega o čemu, na prvom mestu, treba da se izjašnjava struka - rekao je Vulin gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Govoreći o razlozima razmatranja vraćanja služenja vojnog roka, ministar Vulin je istakao da treba da imamo u vidu da tome razmišlja i Švedska koja je neutralna država, da velika Nemačka, takođe, razmatra tu odluku, da Austrija razmišlja o produženju služenja vojnog roka, a da Kipar ili Grčka ne pomišljaju da odustanu od obaveznog služenja vojnog roka.

- Srbija je neutralna zemlja, a neutralna zemlja mora da bude dovoljno jaka da sama odgovori na

svaku pretnju. Snažna vojska, vojska u kojoj je celokupan narod uključen u pripreme za odbranu je vojska koju nećete napasti. Najbolji način da sačuvate mir jeste da imate snažnu vojsku i kada pokažete da je čitavo društvo spremno da brani svoju zemlju, mala je verovatnoća da će vas neko napasti - poručio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, na nama je da budemo dovol?no jaki da niko ni ne pomisli da će doći do sukoba sa Srbijom i da se uopšte može isplatiti sukob sa Srbijom.

- To su stvari o kojima mora dobro da se razmisli i koje imaju svoju ekonomsku cenu i iz tog ugla, takođe, mora da se posmatra, ali ne samo iz vojničkog i političkog ugla, a to će ova analiza upravo pokazati - ocenio je ministar Vulin.

Upitan da prokomentariše da li je razlog za odluku vraćanja vojnog roka između ostalog i to što postoji neka realna pretnja po Srbiju, ministar Vulin je rekao da se Srbija nalazi na Balkanu, koji je područje na kome se takve stvari dešavaju.

- Odrasli smo kao generacija koja je verovala da više nikada neće biti rata i kada smo živeli u SFRJ, verovali smo da se ta zemlja nikada neće raspasti i da je rat samo prošlost i da je to samo priča iz partizanskih filmova. Nažalost, videli smo da se to desilo nama i našoj generaciji - rekao je Vulin i istakao da niko nema pravo da kaže da to ne može da se desi i ono što je do Srbije, neće se destiti sigurno.

- Nikakvog rata i sukoba neće biti tamo gde se Srbija pita, ali nažalost, ne pita se Srbija svuda - poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da bude spremna da se brani i niko nema pravo da bude neodgovoran i da ne razmišlja o tome da Srbija mora da bude toliko spremna da niko ni ne pomisli da nas napadne. 

- Snažna vojska i snažna zemlja, dodao je on, garant su mira. i kada imate vojsku koja je moćna i koja je ustranju da odbrani zemlju, niko ni ne pomišlja da vas napadne - naveo je ministar Vulin.

Komentarišući navode u medijima o finansijskim aspektima ponovnog uvođenja obaveze služenja vojnog roka, ministar Vulin je istakao da su to "smešne procene" i da je veoma zanimljivo što je neko posle samo jednog dana, samo razgovora o toj ideji već izašao sa konkretnim iznosom, kao da je reč o daleko manjem iznosu nego što se u medijima špekuliše.

- Ne mogu da se izjašnjavam o konkretnoj cifri, jer to sve još nije završeno. Ali to vam je pođednako smešno kao kada slušam političare koji se sada ođednom izjašnjavaju o tome, pa imate one koji bi voleli a budemo deo NATO pakta ili nekog drugog vojnog saveza, ali kažu ''nikako služenje vojnog roka, jer je to skupo'' - naveo je Vulin.

A u nekom vojnom paktu bi, kaže, onda služili nekog drugog. 

Imate, dodao je, onda i ove, koji su svakodnevno do juče govorili kako će da "jurišaju na Peć i Ðakovicu" i kako jedva čekaju da do toga dođe, a sada kada im neko kaže da bi, eventualno, mogli da dva ili tri meseca svog života provedu u vojsci, kažu da je to "apsolutno neprihvatljivo i da je to miltarizacija duštva".

Odgovarajući na pitanje da li će ovakva odluka uticati na profesionalni sastav vojske, kao i na to da li će zbog toga biti smanjena ulaganja u modernizaciju vojske, opremanje i bolji standard profesionalnih vojnika, ministar Vulin je podsetio da kod nas nije novina da imao kombinovanu vojsku - i profesionalni sastav i vojnike na redovnom služenju vojnog roka.

- Naravno da bi se nastavilo sa ulaganjem u vojsku, i kada slušamo one koji su praktično ukinuli našu vojsku i govore da će biti otpušteno 10.000 ljudi iz vojske, naprotiv, kada biste imali obavezu služenja vojnog roka, imali biste veliki broj regruta o kojima bi neko morao da brine, koje bi neko morao da obučava i da radi sa njima. Ne da ne bi otpustili ni jednog jedinog vojnika, nego bi verovatno tražili i nove oficire, podoficire i vojnike - poručio je ministar Vulin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online