Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
00:43
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" na svetskom danu helikoptera: Bravure među oblacima

Što zbog veoma toplog dana, a što zbog neinformisanosti, tek samo nekoliko stotina Beograđana uživalo je proteklog vikenda u bravurama pilota helikoptera, padobranskim skokovima, brzini i veštini pripadnika Gorske službe spasavanja, ali i besplatnim đakonijama, uključujući, a na radost mališana, i sladoled.

U Dobanovcima, na Svetskom danu helikoptera, manifestaciji koju je drugi put zaredom organizovala firma "Balkan helikopters" iza koje stoje Sara Krneta - jedini civilni pilot helikoptera u Srbiji i njen otac Goran - nekadašnji vojni pilot.

On je javnosti poznatiji kao instruktor letenja Emira Kusturice i jedini vojni pilot na svetu koji je u "gazeli" izveo luping i lebdenje na repu letelice.

Otuda i ne čudi što je i sada pobrao najviše aplauza. U desetominutnom programu pokazao je šta se sve može sa civilnim helikopterima, kada je reč o akrobacijama, ali i komplikovanim letačkim zahvatima.

- Bezbednost je bila na prvom mestu, pa nisam pokazao šta sve mogu ove letelice, ali biće prilike - objasnio je skromno po završetku svog programa na kome mogu da mu pozavide ne samo civilni, već i vojni piloti.
Njegova kćerka, takođe vrstan pilot, sada je ipak bila zadužena za aktivnosti na zemlji, a najviše novinarsku znatiželju.

- Iz godine u godinu sve je više biznismena koji se odlučuju na ovakav vid prevoza, ali sve je više i onih koji na ovaj način iznenade svoje najmilije. Uglavnom su to rođendanski pokloni, pokloni mladencima ili je reč o adrenalinskim zavisnicima. Ove godine smo imali i dve prosidbe tokom panoramskog leta, a poslednja je bila pre dva meseca - kaže Sara Krneta.

Iako je vožnja helikopterom u Srbiji među najjeftinijima u regionu i svetu, to je ipak za većinu građana pusti san i nešto što sebi ne mogu da priušte. Panoramski let od petnaestak minuta košta oko 120 evra po osobi, dok su oni kraći i nešto jeftiniji, ali to u zbiru ipak daje sumu koja je veća od prosečne plate.

Radionice za decu

Za mališane su najzanimljivije bile neke od radionica u kojima su mogli da iskažu svoju kreativnost. Jedna od njih je bila bojenje helikoptera, ali i mogućnost da na simulatoru i sami budu u ulozi pilota ili porazgovaraju sa padobrancima koji su izveli revijalni skok, a zatim pristunima pokazivali kako se sklapa padobran.

Ništa manje uzbuđenja nisu priuštili i pripadnici Gorske službe spasavanja. Prema rečima njihovog predstavnika, Nemanje Milića, u Srbiji je licencirano 10 helispasilaca.

Otuda je za sve bila prava atrakcija da se na ovoj manifestaciji provozaju helikopterom za svega 20 evra. Naime, promotivni let u trajanju od pet minuta koštao je 3.500 dinara.
Olgica Miljković iz Turističke organizacije Srbije kaže da ovakve manifestacije i te kako pomažu u promociji turizma u Srbiji.

- Prošle godine je to bila kampanja Vidi Srbiju - savršen odmor ti je na dohvat ruke, a ove godine je organizovana kampanja Vidi Srbiju - koje momente ćeš pamtiti ovog leta - kazala je Miljkovićeva.

Saša i Snežana Katić sa svojim unukama Aleksandrom (2) i Anastasijom (4) dostojno su reprezentovali dijasporu na ovoj manifestaciji. Trenutno su na odmoru u otadžbini, a više od tri decenije žive i rade u Beču. Kada su čuli za ovu manifestaciju, nije bilo šanse da ne dođu.

- Unuke su se, naravno, oduševile kad smo im rekli gde idemo. Imao sam ideju i da ih provozamo helikopterom, ali nažalost, puno je moralo da se čeka, pa smo odložili za neki drugi put - kaže Saša Katić.

Atrakcija

Posetioci su imali prilike da uživo vide čak šest helikoptera, od kojih su većina bili robinson 44 i robinson 46.
Atrakcija je bio dolazak policijskog helikoptera bel 206, koji je bezbedno sleteo u neposrednoj blizini publike.
Sara Krneta kaže da svi prikazani helikopteri imaju različitu namenu, ali da im je najveća primena u komercijalnom letenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online