Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.08.2018.
21:14
Đ. Janković - Vesti A

Pošta besmrtnim junacima

U Spomen-kompleksu u Tekerišu, kod Loznice, u nedelju, na Preobraženje, održana je državna ceremonija obeležavanja 104. godišnjice Cerske bitke, prve srpske i ujedno savezničke pobede u Velikom ratu. Uz visoke državne i vojne počasti na spomenik cerskim junacima vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradova Loznice i Šapca, opštine Krupanj, kao i delegacije brojnih udruženja i građana.

Đ.Janković
Branimir Jovanović

U ime Vlade Srbije to je učinio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je istakao primer 16-godišnjeg Stanislava Sondermajera, najmlađeg srpskog vojnika, koji je kao dobrovoljac poginuo u Cerskoj bici:

- I danas su nam potrebni Sondermajeri, danas se od nas ne traži da kao 1914. herojskom smrću ispisujemo slavne stranice srpske istorije, ali je potrebno da posedujemo svest da će naš život i rad biti ugrađeni u budućnost Srbije.

Počast junacima odao je i meštanin Jovan Nešić, prvi komšija spomen-kompleksa.

- Položio sam venac na spomenik ovim besmrtnim herojima u ime Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine. Skoro svakog dana prođem ovuda, a često i noću bacim pogled da li je kod spomenika sve u redu. Treba da čuvamo ovo sveto mesto, da nikada ne zaboravimo junake koji su odbranili Srbiju - kaže ovaj sedamdesetpetogodišnjak.

Komandovao Stepa Stepanović

Cerska bitka je jedna od najvažnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu u kojoj je ona izgubila oko 16.000, a poražena austrougarska vojska 26.000 vojnika. Ostala je upamćena kao blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije, a komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović zbog zasluga u komandovanju unapređen je u čin vojvode. Spomen-kosturnica u Tekerišu osveštana je na Vidovdan 1928. u prisustvu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Spomenik s natpisom "Vaša dela su besmrtna" punih devet decenija podseća na ratnike-seljake, heroje sa Cera.

I starina Branimir Jovanović veliki je poštovalac junačkih dela predaka s Cera. Rođen je u Babušnici, podno Suve planine, pre 73 godine, ali mu nije bilo teško da sa grupom istomišljenika dođe iz Beograda, u kome sada živi, u maleni Tekeriš.

- Deda mi je bio solunac, prešao je preko Albanije peške, go i bos. Drago mi je kada mogu da odam poštu junacima koji su nas branili, to su moji, naši dedovi - kaže Jovanović.

U ime domaćina prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Radovan Divnić, a u kulturno-umetničkom programu učestvovali su glumci Ivan Isailović, Milan Milosavljević i Tihomir Arsić, gudački kvartet Intermeco i vokalni sastav Beli anđeo.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online