Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.08.2018.
00:11
N. S. Preradović - Vesti A

Razmena na papiru od aprila

Srbija i Kosovo mogu postići dogovor o razmeni teritorija, pri čemu Kosovo može da dobije opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok četiri opštine na severu (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica) mogu da se pripoje Srbiji, kaže se u studiji šest srpskih eksperta, a prenosi kosovski "Zeri".

pixabay.com
 

Novinari kosovskog lista aktuelizovali su pitanje razmene teritorija između Srbije i Kosova i tom prilikom se pozvali na scenario razgraničenja koji je predstavljen u naučnoj studiji srpskih autora pre četiri meseca, koju je izdala Fondacija za otvoreno društvo.

Na 90 stranica, autori Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Staničić govore o koristi koju bi Srbija imala od razmene teritorija.
Prema autorima, predmet razmene bi mogle da budu četiri opštine na severu Kosova: Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i severna Mitrovica za Preševo.

- Ove četiri opštine su de fakto integrisane u ekonomski sistem Srbije i operacionalizacija ovog scenarija je bez određenih društvenih, etničkih turbulencija - navodi se u studiji.

Kada se govori o ekonomskim efektima, scenario razmene teritorija, odnosno četiri opštine na severu sa Preševom, predstavlja godišnju dobit od 90 miliona evra za Srbiju. Ako se ima u vidu ova dugoročna perspektiva, odnosno za 30 godina, to bi predstavljalo dobit od 2,7 milijardi evra za srpsku stranu.

Ako se doda i minimalni rast BDP-a od tri odsto za ovu teritoriju, potencijalna i akumulirana dobit može dostići do milijardu evra, stoji u studiji.

Miladin Kovačević, koji je jedan od autora, kaže za "Vesti" da je četiri meseca od prezentacije studije kosovski "Zeri" pokrenuo ovo pitanje.

- Izvesno je da su kosovski novinari aktuelizovali ovo pitanje, jer se predsednik naše države precizno i eklatantno izjasnio za mogućnost razgraničenja sa Albancima. Kamo sreće da je i ranije bilo sluha za argumente koji su izneti u studiji - kaže Kovačević.

On dodaje da je studija u kojoj četiri opštine na severu Kosova pripadnu Srbiji, a Preševo Kosovu i Metohiji dobra naučna podloga za političku opciju.

 

"Razlika" 12.000 stanovnika

Prema studiji opštine na severu imaju više od 42.000 stanovnika - Zvečan 10.974, Zubin Potok 6.079, severna Mitrovica 11.963 i Leposavić 13.005 stanovnika. Kako navode autori, četiri opštine na severu Kosova imaju oko 40 odsto više stanovnika od opštine Preševo i 1.000 kvadratnih kilometara veću površinu.
Razlika od 12.000 stanovnika može da se proceni kao demografska "korist" za Srbiju, u scenariju razmene teritorija. Takođe, ovim slučajem Srbija dobija 1.000 kvadratnih kilometara zemljišta - stoji u studiji.


 

Do rešenja dva putića

U procesu definisanja odnosa Srbije sa Kosovom i Metohijom polazi se od pretpostavke da se ti odnosi mogu kretati u dva pravca - kaže Kovačević i navodi koja su to dva puta.

- Prvi, koji možemo označiti kao "očekivani" ili realni scenario, podrazumeva da će se odnosi između Srbije i Kosova i Metohije "normalizovati" - bilo kroz razmenu teritorije, ili primenu Briselskog sporazuma iz 2013. godine na adekvatan način. Kao rezultat ovih procesa, Srbija će se uspešno priključiti Evropskoj uniji. Proces evropskih integracija zemlje će se završiti u periodu između 2025. i 2030. godine.

- Drugi, u kojem neće doći do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, odnosno zadržaće se sadašnje stanje, zbog čega scenario zovemo status kvo. Dakle, pretpostavlja se da će pregovori Srbije sa Evropskom unijom biti neuspešni, tako da se može posmatrati kao "pesimistička" varijanta, koja prikazuje najveći pad stanovništva, pogoršanje ekonomskih uslova, izostanak rasta i konvergencije ka razvijenim zemljama EU.

Drugim rečima, prema autorima studije, samo kroz prvi scenario tj. razmenu teritorija, Srbija može ostvariti ekonomski napredak i priključenje EU.



 

Kandidati za Nobelovu nagradu za mir?

Ako kosovski čvor bude raspleten do proleća 2019, velike su šanse da Hašim Tači, Aleksandar Vučić i Federika Mogerini budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir. Kako piše list "Danas", koji se poziva na međunarodne diplomatske krugove, prvi korak ka mogućoj nominaciji kosovskog predsednika je njegova biografija pod nazivom "Nova država i državnik", koja se ovog leta promoviše u zapadnim prestonicama.

Autori Tačijeve biografije su diplomatski urednik britanskog "Tajmsa" Rodžer Bojs i dugogodišnja novinarka tog lista Suzi Džeger, dok je predgovor napisao bivši kandidat za predsednika SAD Bob Dol, koji se smatra jednim od Trampovih savetnika. Prema nezvaničnim saznanjima "Danasa", ta knjiga je dosad predstavljena u Londonu, Berlinu, Parizu i Beču.

 

POVEZANE VESTI

Subota 18.08.2018. 00:40
Ako su ovo " srpski eksperti" kakvi su tek oni koji to nisu? Najblaze receno, SRAMOTA!!! U cije ime i za koga oni ove gluposti predstavljaju javnosti?U ime Srbije i za njen interes, ne sigurno! Ima li istog ili slicnog slucaja u svetu gde suverena drzava razmenjuje svoju teritoriju sa nacionalnom manjinom koja je mimo medjunarodnog prava na delu teritorije proglasila "nezavisnost"???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online