Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.08.2018.
10:15
Vestionline, Tanjug A

"Pozicija SAD prema Kosovu ostala ista"

Kandidat za novog ambasadora SAD u Prištini, Filip Kosnet, kaže da je "važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija".

pixabay.com
 

- Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije - izjavio je Kosnet pred Odborom za spoljne poslove Senata, gde traje proces potvrđivanja njegove nominacije za ambasadora.

Kosnet smatra da je, kako prenosi Glas Amerike, važno da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali, kako naglašava, "to nije šifra za razmenu teritorija, niti bilo šta slično".

- Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i da se postigne dugoročno rešenje koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu - poručio je Kosnet.

Naveo je i da se pozicija SAD prema Kosovu nije promenila, nakon što ga je kopredsedavajući Odbora, demokratski senator Kris Marfi, upitao da li ima saznanja o promeni pozicije SAD, uz konstataciju da je promenu pozicije i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorija nagovestio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, pošto se nedavno u Vašingtonu sreo sa savetnikom i zetom Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom.


Kosnet je rekao, prenosi Glas Amerike, da je prvi put čuo za sastanak Ivice Dačića i Džareda Kušnera i da o tom susretu ne zna ništa.

Istakao je da prioritet za SAD ostaje jačanje dijaloga Kosova i Srbije i njihovo približavanje Zapadu, kao i da KFOR ostaje ključan za stabilnost i bezbednost.

Kosnet kaže da podržava tranziciju bezbednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO, sa ograničenim odbrambenim mogućnostima, i da Kosovo treba da nastavi da traži podršku Srba za uspešnu transformaciju bezbednosnih snaga.

Jedan od prioriteta je, napominje, i jačanje vladavine prava, i fokus na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije.

Istakao je i da će raditi na tome da Vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Nominovani za američkog ambasadora u Prištini rekao je i da će za njega prioriteti biti borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina.

Filip Kosnet je bio otpravnik poslova u ambasadi SAD u Ankari. Tokom diplomatske karijere radio je u Evropi, Aziji i Bliskom istoku i na višim liderskim pozicijama u Stejt departmentu.

Bio je zamenik šefa Misije u Uzbekistanu i Islandu, kao i na političkim, političko-vojnim i ekonomsko-trgovinskim pozicijama u Avganistanu, Iraku, Kosovu, Holandiji i Japanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online