Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.08.2018.
00:15
Đ. Barović - Vesti A

Štrajk ratnih veterana u Valjevu: Borci krvlju traže pravdu!

Članovi Udruženja boraca i ratnih vojnih invalida iz Valjeva, njih dvojica, probili su šake ekserima i na njih zakucali drvenu tablu s natpisom "Jadna moja Srbijo, jesam li te zato branio"!

Lična arhiva
Žive i štrajkuju gladni: Veterani među portretima palih saboraca

Prvi je sebe povredio Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja i generalni sekretar Udruženja boraca Srbije ratova devedesetih, a za njim je to učinio Gojko Arsenović (64) kome je potom pozlilo i prebačen je u bolnicu. Bio je na infuziji, ali ne i životno ugrožen.

Bradić za "Vesti" kaže da će štrajkači nastaviti sa radikalnim potezima sve dok resorno ministarstvo i opštinska uprava ne ispune najmanje tri od ukupno 11 zahteva ratnih vojnih invalida.

Razočaran: Gojko Arsenović

Desetak ratnih vojnih invalida i veterana već peti dan štrajkuju glađu u sedištu Udruženja u centru Valjeva. Pošto ih niko nije ozbiljno shvatio, Bradić se odlučio na sampovređivanje, a sada mu se priključuju i ostali.

Smrt u mukama

Bradić kaže da se sva nebriga države vidi i kroz slučaj Nebojše Milenkovića, borca s Košara koji je pre četiri godine odsekao sebi prst iz protesta. Bradić ukazuje da se i Nebojša na taj čin odlučio zbog saboraca koji su u Srbiji građani drugog reda.
Nebojša Milenković umro je u najgorim mukama. Operisan je od raka, a onda je mesecima čekao na zračenje jer aparat nije radio.
- Njegova porodica živi u potpunoj bedi i niko iz države im nije pomogao - kaže Bradić.

Kao u afričkoj zemlji

- Prvo sam pokušao da ekserom probijem ruku, ali ekser je prošao samo dva centimetra i dalje nije mogao. Zato sam drugim ekserom potpuno probio levu šaku, a planiram da uskoro probijem i desnu. Ni ja ni Arsenović nismo ludi, pa da se samopovređujemo iz obesti. Ovo smo uradili zbog porodica naših palih saboraca, zbog njihove dece i svih ratnih vojnih invalida koji su danas u Srbiji na ivici egzistencije, bez posla i budućnosti. Treba da se stidi Srbija u kakvoj državi borci danas žive. Već petorica veterana su se zapalila jer nisu imali da plate dug za struju niti mogli da gledaju svoju decu da žive kao u nekoj afričkoj zemlji - priča nam u jednom dahu Ljubomir Bradić.

Zbog povreda u bolnicu

U zahtevima koji su upućeni na adresu Ministarstva za rad, boračku i socijalnu zaštitu je i apel da se pomogne ratnim veteranima i invalidima kojima je struja isključena zbog neplaćanja.

Dosta je lažnih obećanja

Radio Slobodna Evropa je tražila od Ministarstva da se izjasni o zahtevima štrajkača, a dobili su odgovor da ovo ministarstvo nije nadležno za zahteve poput priznavanja ratnih dnevnica, lečenja bez uputa na VMA i otpisa kamata za utrošenu struju, kao i za zahteve upućene lokalnoj samoupravi. Međutim, ovo ministarstvo je spremno da razgovara.
- Možda smo u nadležnosti ministarstva za sport, jer stalno sa nama igraju ping- pong. Naravno da su naši problemi u nadležnosti Ministarstva za rad i boračka i socijalna pitanja. S njima smo pregovarali tri dana pre štrajka. Zoran Đorđević je dobar čovek i ministar s kojim smo imali uvek odličnu saradnju. Problem su njegovi državni sekretari koji nam jedno obećaju, a onda sve slažu - tvrdi Bradić.
U zahtevima Ministarstvu traži se i da se veteranima bez zdravstvenih knjižica omogući lečenje u državnim bolnicama, ali i da se što pre donese nov zakon o boračkoj zaštiti, te da u njegovoj izradi učestvuju i sami borci.
Među zahtevima je i rešavanje nekoliko konkretnih slučajeva.
- Tražimo za jednog od obolelih ratnih vojnih invalida reviziju jer je proglašen zdravim, a čovek je bolestan. Da se razumemo, ne tražimo ništa ispod žita ili nepošteno, već da stručna komisija pregleda čoveka i ustanovi pravo stanje - ističe Bradić.

Invalid bez zdravstvene knižice

- Jedan od njih ima dvoje dece od sedam i osam godina, drugi je u kući sa deset članova porodice, a obojica su godinama bez posla i struje. Tražimo da im se struja privremeno uvede, da je plaćaju mesec za mesec, a da o ranijem dugu presudi sud. Da li je to mnogo ili nerealno? Pa kokičarima daju struju da prodaju na ulici, a ovo su ljudi koji su branili otadžbinu - ističe Bradić.

Lična arhiva
Nema povlačenja: Ljubomir Bradić

Ta dvojica ratnih invalida štrajkuju zajedno sa njim. Prvi je Jovica Đorđević kom deca idu u prvi i drugi razred. Jovica je bez stalnog zaposlenja, a bez struje su pet godina.

- Skinuli su i strujomer. Od čega ja to da platim kad sam invalid bez primanja - pita se Đorđević.I Milan Nedić, vojni invalid koji je poput Đorđevića ratovao u Hrvatskoj, živi na ivici egzistencije. - Nisam ja ratni vojni invalid, već klasičan socijalni slučaj. Čovek bez posla, bez zdravstvene knjižice i prava, koji se leči kod psihijatra, kardiologa, pa i astrologa - ironično komentariše Nedić. 

 

Zaposlite nam decu

Bradić ističe da je jedan od zahteva da se u valjevskom Krušiku godišnje zaposli barem desetoro dece palih boraca i ratnih vojnih invalida.
- Šta je to u odnosu na stalna partijska zaposlenja. Zbog čega su partijski kadrovi vredniji od dece onih koji su se žrtvovali za Srbiju - pita Bradić.


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.08.2018. 09:08
Gospodo o vama odlučuje kao i o svemu u Srbiji isključivo Vučić . A njemu je narod potpuno nebitan i on PREZIRE narod SRBIJE .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online