Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2018.
00:10
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo kao tamni vilajet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti i priznao da se ne nazire rešenje za Kosovo i obećao da neće biti tajnih odluka.

Tanjug
Odgovornost na građanima: Aleksandar Vučić

- Ne verujem da ćemo do rešenja doći. Ali lično ću izaći s našim predlogom i odgovornost za rešenje kosovskog problema će morati da pokažu svi građani. Ali, sudeći prema izjavama sa raznih strana, ne verujem u kompromis. Ukoliko se ikada budem pojavio sa nacrtom rešenja, dobićemo više nego ikada i za naš narod i za našu Crkvu - poručio je Vučić u specijalnom obraćanju iz Predsedništva Srbije.

On je podsetio da više od 1.930 dana prištinske vlasti nisu formirale Zajednicu srpskih opština (ZSO), a da smatra da bi "postojala opasnost od jednostranih akcija Prištine ako bi Srbi to sami učinili".

- Mnogi sa Zapada bi im pružili podršku. To je opasnost od konačnog obračuna Prištine pre svega sa severom KiM, da uđu i preuzmu kontrolu nad vitalnim objektima - ocenio je Vučić.

EU pozvana u pomoć

SPC više nije usamljena u stavu da je podela pogrešno rešenje. Predstavnici više od 35 kosovskih i srpskih nevladinih organizacija pozvale su predstavnicu EU Federiku Mogerini da se izjasni protiv podele ili razmene teritorija između Kosova i Srbije na etničkom principu. Pitanje o ovom pismu, Vučić je prokomentarisao rečima: "Kad Nataša Kandić i Amfilohije misle isto, ili Sonja Biserko i Boško Obradović...".

Ni reč o Teodosiju

Srbima na KiM je uputio savet da "insistiramo na svojim pravima i biramo trenutak i poteze koji će biti u skladu sa našim interesima i značiti garanciju da možemo da očuvamo mir, stabilnost i da ni na koji način ne ugrozimo bezbednost".

- Zbog toga će Beograd nastaviti rad sa Srpskom listom i predstavnicima Srba sa KiM i znati kako i na koji način da dođemo do ostvarenja svojih prava - rekao je Vučić.

Povodom kritika na račun vlasti, Vučić je kazao da je "video da su se svi ujedinili, od bivših ministara u Tačijevoj i srpskoj vladi, do mnogih drugih, koji nikoga i ništa ne predstavljaju na KiM...".

Vučić imenom nije spominjao vladiku raško-prizrenskog Tedosija i igumana manastira Visoki Dečani arhimandrita Savu (Janjića). Da podsetimo, ovi predstavnici SPC su javno ukazali na opasne posledice eventualne podele i razgraničenja na KiM i zatražili da Beograd, Priština i međunarodna zajednica demantuju glasine o dogovorenim incidentima na severu Kosova. Predsednik je samo kazao da će raditi na rešenju odnosa prema SPC na KiM i prema formiranju zaštićenih zona oko svetinja kojih je po ranijim planovima trebalo da bude 44.

Hajka kroz medije

Ipak, da vlast očigledno nije oprostila odvažan stav čelnika SPC, pokazuju prorežimski tabloidi koji već drugu nedelju nastavljaju sa medijskom kanonadom na prve ljude Eparhije raško-prizrenske. Njih je vlast već nazvala "stranim agenturama", a čelnici Srpske liste javno napali.

U poslednja dva dana, pojavili su se natpisi da je Janjiću majka Hrvatica, a novinar Džon Bosnić, bivši predstavnik u Srpskom kongresu Ujedinjenja tvrdi da "zna da je iguman Janjić radio u interesu CIA".

Predsednik Srbije se navodno žalio i patrijarhu srpskom Irineju na "strane agenture", a posebno na one koje "deluju u Crkvi". S obzirom na te tenzije, od ovog obraćanja javnosti predsednika, očekivale su se konkretne poruke, ali se brzo prešlo na temu odnosa sa Hrvatskom.

Narod sluša Teodosija

Vladika Teodosije je za ovu nedelju proglasio post i molebane za KiM u Eparhiji raško-prizrenskoj i lično služio u gradu u kome je sedište Srpske liste, u Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba na KiM Otadžbina, tvrdi da Srpska lista vodi kampanju protiv vladike Teodosija i da su svi zaposleni "u preostalim srpskim državnim institucijama na KiM - u školstvu, opštinama i zdravstvu, dobili su signal da ne idu na molebane".
Međutim, crkva i porta u Mitrovici bili su puni. Samo nikoga iz lokalnih vlasti Srpske liste nije bilo.

Iguman Sava Janjić: Ne gazite ustav

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je da ne očekuje da će se iguman Visokih Dečana, otac Sava, "pokajati i izviniti što je je u tuđem interesu optuživao sopstvenu državu da planira dogovoreni zločin protiv svog naroda".

Janjić je odgovorio da mu je žao što se Đurić našao povređen činjenicom da je SPC izrazila zabrinutost "zbog podele u kojoj bi najveći deo našeg naroda ostao van granica Srbije i bio izložen novim progonima".

"Pokajao bih se i izvinio ako bi naši politički predstavnici javno odbacili svaki scenario podele teritorije Srbije na Kosovu i Metohiji, i ukoliko bi potvrdili da ostaju verni Ustavu kome su se zakleli pred Jevanđeljem. Jer bi time potvrdili da je KiM neotuđivi deo Srbije i da će tako ostati bez obzira na situaciju na terenu. Za nas ovo nije pitanje politike, već opstanka naroda i Crkve", poručio je otac Sava.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online