Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
12:46
D. Dekić - Vesti A

Strepnje posle ubistva advokata: Ko je sledeći?

Ubistvom poznatog advokata Dragoslava - Miše Ognjanovića nastavljen je niz likvidacija u srpskoj prestonici uprkos obećanja i najava iz vrha države da će se obračunati s kriminalom. Opet je zločin podigao državu na noge.

Tanjug
Miša Ognjanović ubijen je ispred zgrade u kojoj je živeo

Ogorčeni advokati obustavili su rad svojih komora Beograda i Srbije navodeći da je bilo 52 napada na njihove kolege u protekle dve decenije. Policija je pokrenula akciju Vihor, za sada bez rezultata iako je predsednik države Aleksandar Vučić obelodanio naciji da "ima nekakvih tragova o zločinu" i istovremeno bezbednosnu situaciju ocenio kao dobru.

- Imamo više tragova nego u slučaju ubistva kuma gospodina Luke Bojovića, koje je za nas vrlo teško. Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova. Ako, Nebojša, nisam pogrešio - rekao je Vučić obrativši se usput ministru policije Nebojši Stefanoviću.

Udariti po kriminalu!

Dobrivoje Radovanović ukazao je na mere koje država treba da sprovede.
- Treba zatvoriti granice kriminalcima, drastično povećati zatvorske kazne, a uz sprečavanje selektivnosti u gonjenju zločinaca sve slučajeve efikasnije rešavati i obezbediti punu nezavisnost pravosuđa - kaže Radovanović.

Sprega sa mafijom

Advokat Borivoje Borović s ubijenim Ognjanovićem bio je pravni zastupnik Luke Bojovića. On kaže za "Vesti" da se u Beogradu i Srbiji dešava više ubistava nego u ranijim periodima.

- Strašno je da nam svaku informaciju o tim zločinima daju šef države ili ministar policije. Strašno je i da njihove izjave čak i u slučaju našeg ubijenog kolege aludiraju da je reč o obračunu kriminalaca, iako je Ognjanović deo advokature, a ne kriminalnih klanova - kaže Borović, uz napomenu da mu sva događanja liče na situaciju u kojoj policija štiti ubice i da postoji sprega podzemlja s policijom.

Lažna statistika

Da je broj ubistava u Srbiji veći od zvanične statistike saglasan je i ugledni i iskusni kriminolog Dobrivoje Radovanović. On na osnovu profesionalnog iskustva izražava sumnju u podatke Republičkog zavoda za statistiku ističući da su "daleko od realnosti".

Radovanović nepoverenje u statistiku Republičkog zavoda iskazuje podacima iz vremena kada je radio u Institutu za kriminološka istraživanja.

- Recimo, tek svako treće krivično delo iz oblasti privrednog kriminala bilo je prijavljeno Zavodu - objašnjava Radovanović.

On kaže da se broj svih vrsta ubistava, od onih vezanih za trgovinu narkoticima, pa do porodičnih obračuna, kreće između 80 i 110 godišnje i da na njih ne utiče politika države.

- Međutim, opasna su ubistva u režiji kriminalnih klanova koji ne gledaju da li je noć ili dan i hoće li stradati još neko osim njihove mete. Pritom moram da naglasim da je ubistvo Ognjanovića kvalitativno drugačije jer on nije bio deo tih grupacija, već advokat. Nadam se da situacija neće eskalirati i da mete neće biti policajci, tužioci i sudije koje se žale da dobijaju pretnje - naveo je Radovanović.

Situacija u Srbiji nije zadovoljavajuća, pa bi, kako ističe, država morala da prestane s političkim izjavama i da konačno kriminalu kaže da je dosta.
- U javnost sa izjavama ne treba da izlazi ministar, već struka, odnosno direktor policije i policijski funkcioneri, sudije i tužioci - kaže Radovanović.

Uvod u anarhiju

Advokat Zora Dobričanin za naš list argumentuje statistikom da su ljudi iz njene profesije životno ugroženi.

- Od 1997. godine bilo je 52 napada na advokate. Od toga četiri ubistva i tri pokušaja ubistva od kojih dva nisu procesuirana, a jedan je okončan oslobađajućom presudom. Od četiri ubistva, jedno se desilo 2007, a onda učestalo 2015, 2017, 2018, a da niko nije osuđen. To govori da ubistva advokata eskaliraju i da su naši životi sve ugroženiji - objašnjava Zora Dobričanin.
Ona ističe da je nedopustivo da stradaju advokati zbog toga što zastupaju one koje je policija označila kao deo nekog klana.

- Branimo ljude koji traže pomoć od nas. Samo radimo svoj posao, pa nikako ne bi trebalo da budemo svrstavani bilo gde osim u advokaturu - kaže Zora Dobričanin, ističući da je napad na ovu profesiju istovremeno i napad na pravosuđe i zakonitost, i uvod u anarhiju.

Metak u leđa i kiselina u oči

Advokatske komore su saopštile da su hici u Mišu Ognjanovića pucanj u sve advokate u Srbiji. Zahtevaju, između ostalog, da se formiraju timovi u koje bi bili uključeni Tužilaštvo, policija i advokati, kako bi struka bila na izvoru informacija.

Ognjanović je ubijen s četiri metka ispred stana u koji se vraćao sa sinom Petrom, ranjenim tom prilikom u šaku. To je podsetilo na likvidaciju mladog advokata Nemanje Stojanovića koji je prošle godine takođe ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo.

- Pre dve i po godine ubijen je advokat Vladimir Zrelec, a za taj zločin osumnjičen je Vladimir Šaranović, koji je uhapšen tek početkom ove godine.

- Pokojni Marko Kastratović je pre tri godine napadnut nožem ispred kancelarije, a jedan advokat iz Tutina udaren je bejzbol palicom u glavu, zbog čega je mesec dana bio u komi.

- Advokat Aleksandar Zarić, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju u žalbi na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ranjen je u Novom Beogradu u noge 2011. godine.

- Nerešeno je ostalo i ubistvo Momira Lazića, poznatog advokata iz Sente, koje se desilo 2007. u njegovoj kući.

- Iste godine je advokatu Dušku Đukanoviću iz Valjeva pucano u noge ispred njegove advokatske kancelarije.

- Advokatima Milanu Vujinu i Nenadu Vukasoviću bačena je kiselina u oči.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online