Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
13:33
D. Nikolić - Vesti A

Mirisalo do Beča i Ciriha

Manifestacija okupila majstore kutlače rasute širom Evrope, ali i iz regiona ELITA NA OKUPU: Kuvari iz Evrope

Četvrta gulašijada u Jasenovu kod Despotovca okupila je desetak poznatih imena iz sveta kulinarstva, koji dolaze zbog kolege Jovice Đurđevića Joleta, šefa kuhinje, koji je u Bernu već 28 godina, tridesetak kuvara amatera iz cele Srbije i zemljake na privremenom radu, koji su došli samo zbog ove manifestacije.

Mariju Savoni iz Italije, profesoru i ambasadoru švajcarske Asocijacije Nastićeva kuhinja, profesoru Sicilijanske akademije i predsedniku Udruženja master šefova Italije, nije bilo teško da pređe 2.500 kilometara da bi se družio sa svojim kolegama, a zbog pravih ljudi 2.000 kilometara nisu bili prepreka ni za Nebojšu Mitrovića, šefa jednog hotela u Stokholmu, člana švedske Asocijacije kuvara i drugih asocijacija.

- Osvojio sam mnogo medalja, ali druženje mi je važnije. Skandinavci jesu druželjubivi, ali su prilično hladni. Ovde mi se dopadaju ljudi, ali i priroda. Inače, u Skandinaviji se držimo klasike, poput jela od lososa i irvasa. Ona nisu teška za pripremanje, ali je to takozvana fuzijska hrana koja ima kiselo-slatko-slani ukus. Uz paprikaš, na primer, jedu slatko od ribizle i kuvani krompir. Ti ukusi ovde ne bi prošli, ali ja sam navikao, jer sam tamo rođen - kaže Mitrović.

Okupljanje zemljaka

- Vreme održavanja gulašijade uklopili smo sa odmorima zemljaka jer nam je to jedisntvena prilika da se družimo pošto su rasuti po celom svetu. Da bismo privukli mlade, organizovali smo i sportska takmičenja - kaže Miroslav Trailović, predsednik MZ Jasenovo, koji se sa suprugom Nadeždom posle dve decenije rada u Parizu vratio u zavičaju.
Njegov otac Miloje, majka Ružica, kćerke Šejla i Žaklina, zetovi Nebojša i Branko, unuke Teodora i Anabela i unuk Anđel, ostali su u Francuskoj.

Miljenko Štajcer, profesor gastronomije, rodom iz Hrvatske, koji već 10 godina u Sent Galenu vodi Akademiju kuvarstva Štajcer, na kojoj je profesor već 42 godine, kaže da je najbitnije biti čovek i poštovati druge, da čovek srcem radi posao koji voli voli, a da medalje nisu važne.
Jednu od ekipa činili su članovi Udruženja Jasenovci za Jasenovo, koje ima 102 člana u Jasenovu, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

- Od godišnje članarine od po 240 evra, renovirali smo zgradu mesne zajednice, seosku ambulantu smo opremili rendgen aparatom i ultrazvukom, zamenili smo stolariju na školi, postavili putokaze i uradili zaštitne ograde oko potoka - veli Dejan Vasiljević, koji sa suprugom Biljanom, decom Demirom i Sandrom živi u Švajcarskoj, gde su i njegova majka Stojanka i otac Miloje.

Suzan Jovanović, koji je u Cirihu sa roditeljima Mirjanom i Momirom, suprugom Suzanom i sinovima Veljkom i Matejom, dodaje da planiraju da naprave
seosku česmu i kompletno renoviraju školu.

- Brinemo o selu jer volimo da dođemo ovde. Došli smo samo zbog ove manifestacije jer nam tamo nedostaju prijatelji i familija. Ovde sam svoj na svome, a tamo se osećam kao stranac - iskren je Jovanović.

Veriši Vasiljeviću, koji je u Beču odrastao sa majkom Slavicom i ocem Mirkom, a sada živi u Badenu sa suprugom Biljanom, sinom Filipom i ćerkom Klarom, odmor provodi u zavičaju jer mu pored prijatelja i familije nedostaju sloboda i hrana.

Od lenjivaca nikad kuvar

Ado Beguna iz Tuzle, koji je predstavljao Asocijaciju kuvara Bosne i Hercegovine, veli da su u kulinarstvu najvažniji ljubav i kuvanje s elanom jer oni koji na posao dolaze mrzovoljni i koji su lenji nikada ne mogu da postanu kuvari.

- Jedan hotel je jedan izazov, drugi hotel je drugačiji izazov. Bivša Jugoslavija je po kulinarstvu bila najjača na Balkanu. Oni koji su umeli da skuvaju po četiri jela iz svake bivše republike postajali su fantastični kuvari. Kada se tome dodaju sertifikati za italijansku, grčku ili drugu kuhinju, imali smo prave majstore kulinarstva - ocenjuje za "Vesti" Beguna, šef kuhinje u Belamioniksu, firmi koja ima više od 20 marketa i ogromne restorane i kojima on rukovodi.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online