Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.07.2018.
16:08
J. L. Petković - Vesti A

Strah od novog jutra

Besperspektivnost, razočaranje u politiku Srbije, nepoverenje u kosovsku vlast, loš ekonomski položaj... Jednostavno, strah od sutra! Ovim rečima Momčilo Trajković, lider SPOT-a, opisuje razloge zbog kojih su njegovi sugrađani, Srbi sa centralnog Kosova poslednjih godina, a nakon što su preživeli rat i pogrom, odlučili da zatvore ognjišta i da novi dom stvaraju negde u centralnoj Srbiji.

A. Čukić
Razočaran: Momčilo Trajković

Trajković, što zbog vezanosti za rodnu Čaglavicu, a možda i zbog godina i iskustva, pre nekoliko godina napravio je novu kuću na samom ulazu u rodno selo, kako bi to uvek bilo mesto okupljanja čitave familije.

Već godinama uporno objašnjava da "prodati zemlju, kuću na Kosovu, znači prodati teritoriju, državu i nacionalne interese", ali istovremeno godinama upozorava na veliki pritisak na Čaglavicu, koju iz Prištine vide kao južni deo grada.

Jer je selo, katastarski i prigradski deo Prištine, ali i deo opštine Gračanice, i plaća cenu atraktivne lokacije na početku auto-puta Priština-Skoplje.

Zato za Trajkovića i poslednjih godina, od kako je angažovan u Srpskom nacionalnom forumu, ne prođe nijedan sastanak te organizacije, da zajedno sa ostalim članovima ne zaključi da su se u računicu oko prodaje imanja umešali i teški životni uslovi, loše odluke lokalnih političara, da vek u grču neizvesnosti nije nešto što roditelji žele za svoju decu, kojoj između ostalog žele i slobodu i bolje školstvo svaki taj sastanak završen je uz apel da vrh vlasti u Beogradu pomogne. Ali, kako ističe, ta pomoć, ističe on, nikada nije došla.

Niko se ne odaziva

- Mi tražimo pomoć, da se malo povede računa o našim problemima, kako bi lakše živeli, a onda kada nemamo gde i kada stvarno moramo da odemo, onda ispada da smo mi krivi. Jesam li kriv što kada mi se dete razboli u bolnici nemaju ni najosnovnije da mu pomognu. To je bila kap koja je kod mene prelila čašu - kaže jedan meštanin Gračanice.

U poslednjim trzajima da se sačuva narod, ove činjenice želeli su da lično ispričaju predsedniku Aleksandru Vučiću, ali do tog susreta, iako je obećao - nije došlo. Zato su, kako kažu, kao jak šamar osetili Vučićevu nedavnu izjavu da su Albanci kupili imanja oko Gračanice, a da u Čaglavici ima svega 20 srpskih kuća. Komšija Momčila Trajkovića, Goran Stanković, godinama unazad dobija ogromnu brojku da proda imanje u Čaglavici, takvu da bi celu familiju mogao da zbrine.

Ali, on je ipak odlučio da ostane. Ko predsedniku daje ovakve informacije, kako kaže - taj je neodogovarn i zlonameran.

A. Čukić
Borba za opstanak: Čaglavica

- Čovek iz SNS-a je predsednik opštine Gračanica, a taj predsednik opštine se svakodnevno informiše preko lokalnih saveta sela koje su oformili pred poslednje lokalne izbore. U svakom slučaju te osobe koje plasiraju te "lažne informacije", ko god bile, ne misle dobro nikom od nas koji još živimo na Kosovu i Metohiji, a pogotovu nama u Čaglavici. Mi vam odgovorno tvrdimo da u Čaglavici danas u vlasništvu Srba ima 130 kuća, i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno njiva. Ako koza laže, rog ne laže, izvolite pa vidite - kaže Stanković.

Meštani baš ovog sela se godinama muče u borbi da sačuvaju svoju imovinu. Nisu pomogle ni tužbe, ni pozivi policiji, pa su više puta fizički stali u odbranu dedovine. Ubeđeni su da se iza svih scenarija koje su preživeli, a koji se kao po matrici dešavaju Srbima, krije motiv za poslednji progon Srba iz Prištine.

Desilo se i da je bila postavljena ograda oko pravoslavnog groblja, da bi se ispostavilo se da je spornu parcelu navodno prodao njihov sugrađanin Božidar Nikolić i to osam godina posle smrti.

A umesto da se Srbima koji tu žive pomogne da otvore neki biznis, sve kupljeno ili uzurpirano, uz pomoć odluka dve opštine koje dele selo Prištine i Gračanice, preraslo je u stotine kuća i poslovnih objekata, u kojima žive i rade Albanci.

Usred gračaničke opštine niklo je i sedam "kuća ljubavi", motela izgrađenih na putu Čaglavica - Laplje Selo, u kojima parovi, stranci na službi u Prištini i Albanci, uživaju u apartmanima koji se izdaju na sat.

- I zato mnogi ne razumeju sa kakvim problemima se mi svaki dan susrećemo, ali sam ubeđen da se odlično zna koliko još kuća ima u vlasništvu Srba u Čaglavici, kao i da onaj ko želi, može lako da sazna kakvi su naši svakodnevni životni izazovi. Očigledno je da nekom odgovara da se široj javnosti u centralnoj Srbiji plasiraju ovakve dezinformacije. Meni bar lično deluje da je njihova politika i da se na svaki mogući način bore da na Kosovu ima što manje Srba. Što manje Srba na Kosovu, manje i problema za one koji očigledno već imaju pripremljeno rešenje za Kosovo koje drže u fioci u svom kabinetu. Nije dobro što se na ovakav način javno manipuliše podacima. Neka nam je Bog u pomoći - zaključuje Stanković.

Briselski razgovori ubrzali iseljavanje

- Srbi se iseljavaju već duži niz godina, sa postepenim intenziviranjem nakon Briselskog sporazuma. U poslednje vreme proces je ubrzan. Više je razloga, a izdvojio bih ubistvo Olivera Ivanovića i učestale izjave političara o "bolnim i teškim rešenjima", kao momente koji su bili okidači najnovijeg talasa iseljavanja. Iskustvom naučen narod bi radije da dočeka ta bolna rešenja van Kosova i Metohije - kaže Aleksanadar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online