Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.07.2018.
11:35
blic.rs, Vestionline A

Pacoli danas u Novom Pazaru, Beograd "ćutanjem dao zeleno svetlo"?

Srbija nije dala dozvolu kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da poseti centralnu Srbiju, ali mu nije ni zabranila ulazak, tako da će, pišu kosovski mediji, on najverovatnije prisustvovati sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Bedžet Pacoli ipak dolazi u Srbiju?

Kako navodi prištinska "Gazeta Ekspres", Pacoli planira danas da pređe administrativnu liniju, i odazove se pozivu Spredsednika BNV Sulejmana Ugljanina, da tokom ovog vikenda boravi u Sadnžaku.

Savetnik Bedžeta Pacolija Jetlir Ziberaj rekao je za ovaj portal da odgovor Srbije na zahtev za posetu nije stigao, ali da će Pacoli obaviti Posetu.

Inače, deo Briselskog sporazuma koji je potpisan pre nekoliko godina i koji reguliše posete zvaničnika između Beograda i Prištine, između ostalog piše da ukoliko jedna strana ne odgovori na zahtev druge, bilo pozitivno bilo negativno, smatraće se da je poseta odobrena.

Bedžet Pacoli je juče podneo zahtev da mu se odobri poseta Novom Pazaru kao visokom državnom funkcioneru, jer ga je Ugljanin i pozvao na skup kao ministra spoljnih poslova Kosova. U međuvremenu su srpski mediji objavili da će on u Srbiju doći, ali ne kao funkcioner, već kao privatno lice.

- Pacolli će putovati u Novi Pazar da prisustvuje Bošnjačkom forumu. To znači da odlazi u Sandžak, na osnovu Sporazuma o slobodnom kretanju iz Briselu. Još nismo dobili odgovor, ali ćutanje po sporazumu znači odobrenje posete - rekao je Ziberaj.

Prema planu, Pacoli bi trebalo administrativnu liniju da pređe na Brnjaku ovog popodneva, a posetu završava u nedelju, kada će se na Kosovo vratiti preko administrativnog prelaza Jarinje.

Pojedini srpski mediji juče su najavili da će Pacoli doći u Srbiju, ali u svojstvu običnog građanina. Prepreke za njegov prelazak administrativne linije ne postoje, jer oni nije osoba za kojom postoji poternica ili nalog za hapštenje. Osim toga, on je i državljanin Švajcarske.

Poziv koji je Pacoliju uputio Ugljanin izazvao je u javnosti buru, a reagovali su gotovi svi srpski zvaničnici. Pacoli je, kada je reč o pozivu, rekao da nije reč ni o kakvoj provokaciji, da će ispoštovati sve procedure, i da neće dolaziti u Sandžak ukoliko ne dobije odobrenje. Takođe, naveo je i da je iz Brisela imao pritiske da ne ide u Srbiju.

BNV danas organizuje svečani prijem u svojim prostorijama, a potom i tribinu u zgradi Skupštine opštine Novi Pazar, kojoj bi trebalo da prisustvuje i Pacoli. Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, u Novom Pazaru od juče boravi zamenik oficira za vezu Prištine u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online