Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2018.
00:56
D. Dekić - Vesti A

Genije koji voli dinosauruse

Najmlađi kustos u Srbiji, ekspert za dinosauruse i vrsni poznavalac rimske istorije. Tako će vam 12-godišnjeg osnovca Aleksu Teodorovića iz Sremske Mitrovice, predstaviti njegovi sugrađani. Odnedavno je i Vitez od kulture.

D. Dekić
Aleksa fasciniran drvenim kolosima: Dino park u Novom Sadu

Aleksa je završio šesti razred osnovne škole "Sveti Sava", a više od godinu dana je vodič u Muzeju Srema, gde posetiocima pokazuje postavku ledenog doba, ali priča o vremenu od praistorije do starog Rima. 

"Strašni gušter"

- Reč dinosaurus na starogrčkom znači strašni gušter, ali oni nisu bili gušteri, već posebna vrsta gmizavaca. Deo njih toplokrvan, a deo je spadao u hladnokrvne životinje. Živeli su u periodu od pre 245 miliona godina do pre 65 miliona godina, a zanimljivo je da nijedan nije umeo da leti ili pliva - prenosi nam Aleksa svoja znanja.

Voli da govori i o dalekoj istoriji svog grada, nekada Sirmijuma i periodu od nastanka Rimskog carstva do njegove propasti.

Njegova đačka knjižica zna samo za petice, redovno pobeđuje na takmičenjima iz istorije, proučava davnu istoriju čovečanstva i odlično govori engleski jezik. Ide i u muzičku školu, gde uči da svira trubu.

- Voleo bih da kad porastem, budem svetski priznati paleontolog, a možda i stendap komičar, jer sam uspešan i u toj vrsti glume - otkriva ovaj dečak koji je hodajuća enciklopedija.

Njegova soba je prepuna knjiga, ali one o dinosaurusima imaju posebno mesto. Interesovanje za ove davno izumrle životinje počelo je još dok je bio veoma mali.

- Naučio sam da čitam kada sam imao četiri godine. Ne sećam se tačno kako sam došao do prvih knjiga u kojima su bili dinosaurusi i počeo da čitam o njima.

Zainteresovali su me zato što je svaki bio poseban na svoj način, kao što su i ljudi posebni na svoj način - objašnjava ovaj dečak.

Ponos grada: Aleksa sa sestrom

Kada su videli koliko ga to zanima, roditelji su počeli da mi kupuju igračke dinosaurusa i knjige i vremenom je postao pravi mali ekspert.

Mada o njima zna gotovo sve, nastavio je da nabavlja knjige, ali i da putem interneta prati iskopavanja njihovih skeleta na lokacijama širom sveta.

Ako u slobodno vreme odigra koju kompjutersku igricu, obavezno su dinosaurusi njen deo.

Proučavaće ih i dalje, kaže nam i sa zadovoljstvom priča o dobu jure i ovim životinjama.

Svi dinosaurusi su, prema njegovom mišljenju, bili savršeni.

- Meni je posebno drag biljojed terizinosaurus, zastrašujuće ogroman sa kandžama od jednog metra, dužine 11, visok sedam metara - priča Aleksa.

Postoji više od 80 teorija o njihovom nestanku sa lica zemlje, a ovaj dečak je uveren da su izumrli prirodnim putem.

- Naučnici, između ostalog, smatraju da je došlo do velikih klimatskih promena i to zato što je u Zemlju udario veliki asteroid i izazvao te promene, ili da su one bile posledica vulkanskih erupcija - priča nam ovaj dečak koga zovu i mladi naučnik i napominje da postoji i teorija o zaraznim bolestima, odnosno o pandemijama koje su ih uništile.

Stručno o ledenom dobu

Aleksa u muzeju radi u okviru projekta Mali vodiči Muzeja Srema, koji je pokrenula arheolog Jasmina Davidović. Upoznali su se kada je Aleksa sa mlađom sestrom i majkom odlazio na radionice za izradu rimske grnčarije.

Primetila je ovog malog genijalca kao nekog ko uživa da prenese svoja znanja drugima. Tako joj je palo na pamet da započne neobični projekat i Aleksa je kao 11-godišnjak počeo povremeno da vodi u obilazak posetioce muzeja.

- Pričam o praistoriji do rimskog perioda i mada dinosaurusa na tlu Srbije nije bilo, ima fosila drugih praistorijskih životinja, mamuta, nosoroga i džinovskih jelena, a stručno se to zove megafauna ledenog doba - otkriva on davni period našeg dela planete.

D. Dekić
Stiže i da svira trubu: Aleksa Teodorović

Medalja u norveškoj ambasadi

Posao je volonterski, a radi ga sa velikom ljubavlju sa još dvojicom osnovaca koji takođe učestvuju u projektu mali vodič. 

Deca vole da slušaju njegove priče u muzeju, pa je Aleksa i u misiji popularizacije nauke. Obaveze su ga sprečavale da češće u muzeju vraća posetioce u prastaro doba, ali će tokom leta i raspusta ponovo biti mali vodič, jer je to njemu pravo uživanje.

Ovaj dečak nam se pohvalio da dobro govori engleski jezik.

- Tata je bio nastavnik engleskog pa sam malo od njega naučio, ali i uz pomoć knjiga i igrica - priča ovaj dečak.

Nedavno ga je obradovalo priznanje Vitez od kulture koje je ove godine peti put dodelilo Društvo za akademski razvoj u okviru kampanje Kultura na DAR 5.

Aleksi je nagrada i zlatna medalja za poseban doprinos kulturi dodeljena 6. juna u rezidenciji ambasadora Kraljevine Norveške u Beogradu.

Poneo je vitešku titulu, jer je prepoznat kao borac za očuvanje kulturne baštine u lokalnoj sredini u kojoj živi.


Praživot u Australiji

U Muzeju Srema Aleksa je prošle godine držao predavanje na srpskom, a prisustvovali su i članovi australijsko-srpskog arheološkog tima koji istražuju u okolini Sremske Mitrovice.

Tada je upoznao australijskog profesora Džona Vajthausa koji je zapazio njegov talenat i znanje i poslao mu tri vredne knjige o izumrlim životinjama. Dečak ih je izučio i pripremio novo predavanje Dinosaurusi na tlu Australije koje je arheolozima održao 12. juna na engleskom jeziku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online