Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.07.2018.
12:25
Vestionline A

PSS: Stvarni rezultati borbe protiv organizovanog kriminala

Reprezentativni Policijski sindikat Srbije nezadovoljan je rezultatima borbe protiv kriminala u Srbiji i lažnim statističkim podacima, koji se javnosti predstavljaju kao veliki uspeh. Oni smatraju, da poslednji podaci koje je objavio MUP Srbije, o rezultatima borbe protiv kriminala, ne odgovaraju istini i činjenicama, jer nažalost živimo u vrlo nebezbednom društvu.

A. Čukić
Predsednik PSS Veljko MIjailović

- Prema podacima MUP Srbije, u Izveštaju o stanju bezbednosti u Republici Srbiji i Informaciji o radu MUP-a, iz februara 2018. godine, ispostavlja se da su građani Srbije izrazito nebezbedni. Obrađeni statistički podaci za 2017. godinu pokazuju da je od ukupno počinjenih teških ubistava, rasvetljeno manje od pola, odnosno 45,5 procenata - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

- Uvidom u ove podatke zaključuje se da gotovo nijedno naručeno ubistvo, likvidacija od strane organizovanih kriminalnih grupa, niti ubistva sa međunarodnim faktorima, nije rešeno do kraja. Broj rasvetljenih teških krađa, iz stanova, preduzeća itd. je nešto veći od trećine, odnosno 39,3 procenta, a rasvetljena je samo četvrtina prijavljenih krađa vozila, odnosno 25 procenata. U tom periodu oduzeto je 2.032 kilograma droge, od čega je većina marihuana, odnosno 1.851 kilogram, što je 91,09 procenata celokupnih zaplena, dok je ostalih 8,91 procenata heroin, kokain, hašiš, amfetamini, koje su u stvari najopasnije droge - dodaje on. 

- Svi ovi podaci ukazuju da stvarnih rezultata protiv organizovanog kriminala očigledno nema. Umesto da se policija uputi na borbu protiv kriminala, ona se prvenstveno angažuje na događajima, koji odgovaraju političkim kadrovima u vrhu MUP Srbije. Tako je na otvaranju Narodnog muzeja u Beogradu 28. juna 2018. godine, kao događaju malog rizika, angažovana četa iz Policijske brigade, policajci iz PS Stari grad, inspektori kriminalističke policije, Odeljenje za javni red i mir, saobraćajna policija i Posebna jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata. Sve ukupno oko 200 policajaca. Sa jedne strane policiji se onemogućava suzbijanje kriminala, jer su vrlo česte intervencije da se pojedini predmeti ostave u fiokama, dok se sa druge strane vrlo malo brine o pripadnicima MUP Srbije, pa je Posebni kolektivni ugovor prepolovljen, sa 89 članova ugovora na 47 članova - kaže Mijailović.

- Policajci nisu odgovarajuće osigurani, zbog čega građani Srbije trpe najveću štetu. Obmanjivanje javnosti o nekoj borbi protiv kriminala, kako bi se smirili uznemireni građani i pokazali lažni statistički podaci predstavnicima Evropske unije, nisu put kojima Srbija treba da ide. Zato i iz Evrope od nas stalno traže borbu protiv korupcije, kriminala, vladavinu prava i nezavisno sudstvo. Sve ono što Srbiji nedostaje - zaključuje predsednik Policijskog sindikata Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online