Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.07.2018.
19:36
rs.n1info.com A

Beograd i Priština - ZSO i energetika, pa "konačan sporazum"

Za manje od mesec dana Beograd i Priština u Briselu bi trebalo da predstave predloge statuta Zajednice srpskih opština. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, kaže da ne očekuje da Priština ispuni svoju obavezu. Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova kaže da se pojačava pritisak na Vučića zbog ideje o raspisivanju referenduma o Kosovu.

Tanjug
Kosovska Mitrovica (Foto: Arhiva)

Četvrtog avgusta Beograd i Priština u Briselu bi trebalo da predstave predloge statuta Zajednice srpskih opština, a Aleksandar Vučić za Politiku navodi da ne očekuje da će Kosovska strana to uraditi. Taj list navodi i da srpski upravljački tim poslednja tri i po meseca piše predlog statuta Zajednice, koji će predstaviti u Briselu. Ni direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić ne veruje u dobru volju Prištine.

- Odavno smo u fazi kada nije vest kada se ne poštuje nešto od onoga što je dogovoreno. Vest i novosti bi sada bile da se sa prištinske strane nešto poštuje i primenjuje - rekao je Đurić i podsetio da su svi rokovi za formiranje Zajednice odavno probijeni i da je pitanje za Brisel, a ne Beograd da li će isto biti i sa poslednjim datumom koji je odredila Evropska unija. 

Vlada Kosova u petak je usvojila izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine i uputila ga Skupštini, kako bi, kako kaže premijer Ramuš Haradinaj, poslanici mogli da se upoznaju sa njegovim tokom, detaljima i izazovima. U Vladi Srbije, međutim, bar za sada, ne razmišljaju o tome. 

Očigledno je da je u pripremi neko rešenje, ocenio je za N1 novinar Milan Mišić, ali, kako kaže, niko ne može da nasluti kakvo će ono biti.

- Čini mi se iz svega što je do sada pušteno u opticaj da može da se nasluti da bismo mi želeli da se rešenje postigne u malo drugačijem formatu - možda na nekoj međunarodnoj konferenciji u kojoj bismo bili i za stolom i na stolu, što bi našem političkom rukovodstvu svakako olakšalo situaciju, jer bi moglo da kaže: narode, evo, ovo je svršen čin, nema drugog rešenja, nema izlaza iz toga - smatra Mišić.

A dnevnik Danas, pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, navodi da učesnici Briselskog dijaloga čekaju da se najpre primene ranije postignuti sporazumi o energetici i formiranju ZSO, pa da se od jeseni krene u pregovore o detaljima pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

Sagovornici Danasa smatraju da "postoje velike šanse" da taj sporazum bude potpisan do proleća 2019. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online