Subota 23. 3. 2019.
Washington
80
 • Chicago
  60
 • New York
  20
 • Belmont
  20
 • Atlanta
  130
 • Boston
  210
 • Firt
  50
 • Denver
  130
 • Detroit
  40
 • Dover
  90
 • Hartford
  30
 • Orlean
  30
 • Helena
  140
 • Ren
  10
 • Honolulu
  210
 • Las Vegas
  130
 • Portland
  220
 • Salem
  110
 • Santa Fe
  60
 • Tampa
  210
 • Topeka
  140
1
Subota 07.07.2018.
13:34
Kossev A

Peticija za ulicu Ivanovića "nije u skladu sa Statutom"

Skupština Opštine Severna Mitrovica je odbacila peticiju kojom je traženo imenovanje ulice po ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću. Kako je obrazloženo, piše Kossev, taj zahtev “nije u skladu sa Statutom opštine“.

A. Čukić
Oliver Ivanović

- Žalosno je ono što je Oliver (Ivanović) doživeo u svom gradu, posebno od tebe kao njegovog prethodnog člana (stranke) - ovim se rečima odbornica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović ispred stranke ubijenog lidera Olivera Ivanovića, obratila predsedavajućem skupštine Dejanu Gurešiću, nekada bliskom Ivanovićevom partijskom saradniku.

Ni juče se na 7. redovnoj sednici ove kosovske opštine, a u 4. pokušaju Ivanovićevih saboraca, među odbornicima nije na dnevnom redu našla tačka o predlogu da se jedna ulica Kosovske Mitrovice nazove po Oliveru Ivanoviću.

Umesto toga, usvojen je predlog za "pokretanje procedure za razmenu zemljišta u opštinskom vlasništvu, u cilju ispunjenja javnog interesa", predstavljen je predlog dokumenta o "obeležavanju objekata od javnog značaja", a zbog "velikog broja posetilaca Severnoj Mitrovici" i predstavljen je "prenos sopstvenih prihoda opštine iz 2016. i 2017. u 2018. godinu".

Ipak dva od 16 prisutnih odbornika učinila su da se o Oliveru Ivanoviću uspelo da razgovara u najvećem delu sednice, ali kroz oštru polemiku. 

Od treće sednice SO Severna Mitrovica GI SDP u ovoj skupštini čiji je odbornik i sam Ivanović bio, tek kratko pred ubistvo, pokušava da se u diskusiji nađe i peticija sa istim zahtevom o preimenovanju ulice, a koju je Ivanovićeva stranka skupštini Severna Mitrovica podnela 31. maja, sa 1730 glasova građana, koja u sebi sadrži i 523 potpisa prikupljenih elektronskim putem. 

Na prošloj sednici u junu odlučeno je da se na sledećoj razgovara o predlogu da se mitrovička ulica nazove ulicom Olivera Ivanovića, ali i da se proveri verodostojnost glasova u peticiji. 

Na jučerašnjoj se pitanje opet nije našlo na zvaničnom dnevnom redu, ali se jeste "utvrdila verodostojnost"

 Komisija formirana za analizu podnete peticije utvrdila je 2postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa". Donela je predlog da odbaci peticiju "jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica. Za predlog o odbacivanju glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv saborci Olivera Ivanovića Ksenija Božović i Marko Jakšić. 

- Ja nisam srećan što sam morao da budem predsednik ove komisije, vi ste me naterali. Ali ako sam već predsednik komisije, onda sam dužan da odradim svoj posao i nisam ja kriv. Nisam ja srećan što sam primetio da su bliski rođaci pokojnog Olivera i dva puta potpisali peticiju ali sam primetio.

Nimalo nisam srećan što sam našao ime pokojnika na čijoj sam sahrani bio. Istina je – da ste imali deset ispravnih glasova, ovde bi moralo da se raspravlja, ali ne mogu ovde razni fudbaleri ovde potpisivati peticije i slati imejlom, ne znam ko je sve bio, NN osobe i kakvi sve ne. Sve što je rečeno stojim iza toga i ja i ostala dva potpisnika, - objasnio je svoj rad predsedavajući skupštine, doktor nauka Dejan Gurešić. 

Upravo je Gurešić sa još dva odbornikaNedžadom Memovićem ispred opštinske administracije i Oliverom Milošević ispred nevladinog sektora, 15 dana "sastavljao mišljenje" o peticiji i tome zašto se ona "ne može razmatrati od strane SO Severna Mitrovica". 

Trojac otkrio sumnjiva lica 

Osim potpisa "raznih fudbalera", dvostrukih potpisa bliskih rođaka Olivera Ivanovića, potpisa mrtve osobe, detaljnim radom prvi je čovek mitrovičke samouprave sa svojim kolegama utvrdio i da nijedan od potpisa priložen u peticiji ne sadrži adresu potpisnika. 

Gurešić je, dalje, u ime komisije stručnih lica, za online peticiju od 523 glasa, naveo da se „ovaj oblik peticije i ovi potpisi ne mogu smatrati verodostojnim jer je za upisivanje potrebno imati samo mejl adresu“, navodeći da to "izaziva sumnju". 

Konačno, utvrdili su i da sumnju u verodostojnost potpisa na papiru budi i podatak da je 2isti rukopis potpisao 40 različitih osoba". Dodajući da komisija „nije imala mogućnost da angažuje grafologa“, ali i da se čak i "laičkom analizom može definisati sumnja u verodostojnost potpisa". 

Dalje objektivnosti radi, Komisija je u svom zaključku predložila Skupštini opštine da peticiju odbaci, a o "osnovanoj sumnji u regularnost prikupljenih potpisa obavesti nadležne organe kako bi sproveli odgovarajuću istragu koja će utvrditi verodostojnost potpisa"

GI SDP podnosi tužbu 

Pa Vi ste i istražni organ i grafolog i zapanjena sam čime se Vi bavite,“ usledio je odgovor Ksenije Božović. 

- Pričali ste o nekoj adresi organizacije, a ja ću sad’ vas da pitam: Da li vi kao skupština opštine imate adresu? Nemate. Spominjete član 45 tačka 5 Statuta opštine pa tu stoji i da skupština mora da ima adresu, pa je nemate. Toliko ste tendeciozni gospodine Gurešić, a zaboravili ste, na žalost, adresu Građanske inicijative iz koje ste došli,odgovorila je Božović. 

Božović je rekla Gurešiću da nema pravo da osporava elektronsku peticiju, podsećajući da je "21. vek, i da je tehnologija napredovala“. 

- Ukoliko odbornička grupa preda peticiju i sa deset glasova o bilo kojoj temi, mi smo dužni da o njoj raspravljamo, a Vama se očigledno nije svideo broj što se videlo od prvog dana - kazala je. 

Na kraju je navela da će podneti tužbu kako bi navode sa sednice ove komisije "dokazivao na sudu"

- Prijava i tužba će ići lično Vama a vi pozovite članove za svedoke - poručila je na kraju ova odbornica. 

 

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Sreda 11.07.2018. 10:27
Nisi srećan Dejane Gurešiću? Stidi se!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miomir Kecmanović (20)
GUBITNIK
Nikola Gruevski (49)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Iznenađuju vas vesti koje nagoveštavaju pozitivan ishod na poslovnom planu. Ako se posebno potrudite vrlo brzo ćete biti nagrađeni.
SAVET: oprezno sa lekovima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Zbog prebrzog tempa i loše ishrane, danas možete završiti u krevetu pre vremena. Vaše ambicije su za pohvalu, ali ne po cenu zdravlja.
SAVET: izbegavajte tešku hranu.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Zbog prebrzog tempa i loše ishrane, danas možete završiti u krevetu pre vremena. Vaše ambicije su za pohvalu, ali ne po cenu zdravlja.
SAVET: izbegavajte tešku hranu.
 • 2019 © - vesti online