Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
00:44
Đ. Janković - Vesti A

Spomenik za rusku heroinu

Na planini Gučevo kod Loznice na Vidovdan je svečano otkriveno spomen-obeležje posvećeno Darji Aleksandrovnoj Korobkini, ruskoj bolničarki iz Prvog svetskog rata, koja je ovde poginula 2. oktobra 1914. godine pomažući srpske ranjenike.

Osveštanje obavio vladika Lavrentije

Spomenik, postavljen nedaleko od spomen-kosturnice podignute u čast gučevskim junacima, poklon je Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika i njegovog autora Dragoljuba Mirkovića gradu Loznici.

Episkop šabački Lavrentije, koji je sa ovdašnjim sveštenstvom obavio osvećenje spomen-obeležje, rekao je da se Darja rodila i i bila odgojena u Petrogradu i imala sve uslove da uživa, međutim čula je da srpski narod strada i došla je da leči rane srpskim vojnicima, a "mi smo se okupili da joj kažemo hvala, i njoj i svima onima koji živote žrtvuju za druge".

Đ. Janković
Znamenje za sva vremena: Darja se nije plašila metka već zarobljavanja

Na skupu su o hrabroj Ruskinji i srpsko-ruskom prijateljstvu govorili profesor dr Mirko Kerkez, predsednik naučnog veća SKANU, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a svečanosti je umesto ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina prisustvovao ataše za kulturu u ruskoj ambasadi Aleksandar Konanihin.

On je rekao da su Rusi i Rusija spasli od uništavanja više naroda, ali i da "nažalost i neke vaše komšije, ali i udaljenije zemlje pokušavaju da unište svaki trag u svojoj istoriji vezan za Ruse što Srbi nisu radili".

- Vi ovde gde spavaju naši heroji imate stalno sećanje i iskrenu tugu za svima njima. U vašoj državi ima više naših grobova i kada putujem po njoj uvek vidim ljubav prema ljudima koji su dali svoje živote za slobodu Srbije. Zahvalni smo vam na tome do neba i uvek ćemo biti zajedno, mi nismo samo braća po krvi i po veri, mi smo braća još i po duhu - rekao je na svečanosti i dodao da takve junačke narode kao što su Srbi i Rusi on ne vidi više nigde u Evropi.

Otkriveni spomenik će, prema rečima autora, svedočiti o viševekovnoj čvrstoj duhovnoj i bratskoj vezi ruskog i srpskog naroda. Milosrdna sestra Darja, rođena 1888. u Petrogradu, najpre je došla do Valjeva, da bi onda septembra 1914. otišla na prvu liniju fronta.

Bila je bolničarka Drinske divizije drugog poziva koja je umela dnevno da previje i više od sto ranjenika, govoreći da se ne plaši metka nego zarobljavanja.

Posle borbi na Drini, sa Drinskom divizijom odlazi na Gučevo gde su bile najteže borbe, naročito na čuvenoj koti 708. na Eminovim vodama.

Tu je od austrougarske granate i poginula pomažući srpskim ranjenicima.

Đ. Janković
Skup posvećen hrabroj Ruskinji

Hrabra Ruskinja dobila je spomen-obeležje na planini gde je poginula u 26. godini pomažući srpskom narodu da odbrani slobodu, da podseća nove generacije na bratsku vezu dva naroda i njihov slobodarski duh.

Time se na stogodišnjicu od završetka Velikog rata iskazuje zahvalnost ne samo Darji već svima koji su poginuli braneći Srbiju.

Previla više od 120 ratnika

U izveštaju komandanta Drinskog Konjičkog diviziona II poziva, od 10 septembra 1914. o borbama 31. avgusta, 1. i 2. septembra 1914. godine kod ade Kurjačice, pominje se Darja i navodi: "Kao zastupnik komandanta odseka naročito moram po dužnosti istaći retko požrtvovanje, hrabrost i najsavesnije vršenje svoje dužnosti prema ranjenicima za sve vreme borbe i danju i noću, vrlo često u kiši kuršuma, neposredno iza prvog borbenog reda - dobrovoljne milosrdne sestre Darje Aleksandrovne iz Petrograda, koja je sama lično previla preko 120 ranjenika. Za sve svoje zasluge, milosrdna sestra Aleksandrovna zaslužuje najveće ratno odlikovanje."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online