Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.06.2018.
21:43
Vestionline, Sputnjik A

Sprema li se zaplet da Priština raspiše referendum?

Kosovska politička scena pribojava se da će Tači pristati na stanje "zamrznutog konflikta". Takozvani predsednik Kosova želi da čuje glas naroda i da na taj način izbegne eventualnu krivicu ako Kosovo ipak bude moralo da pravi kompromis sa Beogradom.

EPA/ PETRIT PRENAJ
 

Kosovsko rukovodstvo očigledno nije sigurno da će im sve ići glatko i na ruku što se tiče potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom. Iz poruka Tačija dâ se zaključiti da imaju, između ostalog, i opciju "B" - referendum. 

Doduše, predsednik samoproglašene "države" nije upotrebio baš ovu reč, ali ona proizilazi iz njegove izjave da će "ukoliko na putu potpisivanja sporazuma dođe do prepreka i sve ostane u statusu ’zamrznutog konflikta‘ Kosovo morati da potraži odgovor od građana - šta dalje"

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da se na Kosovu pominje referendum kao najviši oblik demokratske volje građana jedne, u ovom slučaju, nazovidržave. 

Pre Tačija, o ovome je pričao opozicionar Aljbin Kurti, koji je predlagao da se narod na referendumu izjasni o tome da li sa Beogradom uopšte treba pregovarati.

Bilo je reči i o referendumu o tome da li bi Kosovo trebalo da se ujedini sa Albanijom… 

Sva ta potezanja ovog oblika demokratskog izražavanja dolazila su u momentima kada je međunarodna zajednica nešto zahtevala i od Prištine. 

Šta se sad "valja" iza scene? U svakom slučaju, još nije poznato šta bi Tači mogao da smisli kao referendumsko pitanje ukoliko bi došlo do zastoja oko potpisivanja famoznog papira sa Beogradom.

Politkolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu eventualni referendum o nastavku pregovora ocenjuje kao potpuno besmislen.

- Ako se nešto zna, na to ne treba tražiti odgovor. Pregovori sa Beogradom su životna stvar: nacionalni interes Kosova.

Tako da nema šta da se raspravlja o tome da li bi pregovori trebalo da se nastave ili ne. E sad, kako će se nastaviti i kakvi kompromisi mogu da se učine je otvoreno pitanje, a ne nešto drugo - objašnjava sagovornik. 

Političke stranke na Kosovu, u vlasti i u opoziciji, i dalje smatraju da Tači nije dobar izbor za nekoga ko bi trebalo da stavi paraf na, kako kažu, "sudbinu" Kosova.

Njihov stav o bilo kakvom "glasu naroda" u ovom momentu je negativan, jer smatraju da je za tako nešto sada kasno.

Prednjače opozicioni lideri koji tvrde da u ovom trenutku Kosovu trebaju novi izbori, a ne referendum, jer nemaju legalno izabranu vladu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online