Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
00:48
N. S. Preradović - Vesti A

Pranje para mnogo košta

Odluka Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) da stavi Srbiju na crnu listu, doneta krajem februara, mogla bi znatno da oteža poslovanje domaćih firmi jer se već sada mnogi žale da je došlo do poteškoća u internacionalnom platnom prometu.

pixabay.com
 

Da podsetimo, ova organizacija koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija sastavlja crnu listu. Među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na tom spisku. Sada su banke iz inostranstva u obavezi da pojačaju pažnju prema firmama i građanima iz Srbije, imajući u vidu povišen rizik zemlje. To dovodi do usporavanja ili čak prebacivanja plaćanja preko banaka trećih zemalja.

Ekonomista Danilo Šuković za "Vesti" kaže da je pranje novca opasan vid korupcije i da država mora ozbiljno da se pozabavi činjenicom da se Srbija našla na ovoj listi.

Vlada ćutala

Prema saznanju Insajdera, nadležni u Vladi mesecima nisu odgovarali na pozive Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), a tek kada je rok za ispunjavanje dogovorenih obaveza isticao, Vlada je ovoj organizaciji uputila pismo u kojem izražava političku spremnost da obaveze naknadno ispuni. Nažalost, bilo je kasno i Srbija je dospela na ovu neslavnu listu.

- Firme već sada imaju problem sa međunarodnim plaćanjima i stavljanje Srbije na ovu listu će biti veoma loš znak za investitore. Mnogi od njih će odustajati od dolaska u našu zemlju. Ovo je strašna mrlja za sve nas - upozorava Šuković.

Kaže da vlast pokušava da ovaj problem sakrije od javnosti, ali ekonomske posledice se već sada osećaju.

Njegov kolega Miroslav Prokopijević upozorava da bi odluka da se Srbija stavi na crnu listu vrlo lako mogla da natera investitore da odustanu od ulaganja.

Samo subvencije privlače

- Država mora da se izbori sa ovim problemom i da "skine" Srbiju sa crne liste. Ko god da ima bilo kakav problem sa međunarodnim platnim prometom, račun treba da ispostavi državi. Inače, ne mislim da će se strani ulagači obazirati na ovu odluku, znaju gde dolaze i ulažu samo ako su sigurni da će sve biti po njihovim pravilima tj. da će dobiti obećane subvencije - kaže advokat Branko Pavlović.

- Svaka ovakva lista tera firme na dodatni trošak, pa im je to signal da zaobiđu zemlje sa visokim rizikom, a to je svakako Srbija - upozorava Prokopijević.

Darko Trifunović sa Fakulteta sa bezbednost za naš list objašnjava da je odluka da se Srbija stavi na crnu listu doneta sa razlogom, jer tužilaštvo u našoj zemlji nije na vreme reagovalo na brojne fiktivne firme koje su se otvarale po Srbiji, a koje su prale novac. Prema njegovim rečima, sada je u Srbiji upaljena "crvena lampica" da država reaguje i pokušava da reši problem.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online