Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.06.2018.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Elektrošokom do priznanja

Kriminalistički inspektori u Srbiji do priznanja dela dolaze šamaranjem, udaranjem rukama i nogama, pendrecima, ali i bejzbol palicama, a ponekad i elektrošokovima, navedeno je u vrlo negativnom izveštaju o Srbiji Evropskog komiteta Saveta Evrope protiv torture za 2017. godinu, o kome se čulo povodom Međunarodnog dana podrške za žrtve torture.

pixabay.com
U izveštaju se navodi da uhapšene tuku raznim predmetima

Delegacija EK SE je do tih zaključaka došla na osnovu razgovora s privedenima i dokumentacije, ukazujući i da neadekvatno postupanje nije delo nekoliko onih koji su zastranili već prihvaćena praksa u Srbiji.

U izveštaju je pomenut slučaj hapšenja 16-godišnjaka iz Novog Sada koji da su mu stavljene lisice i da je navodno udaran i šutiran, potom privezan lisicama za sef u kancelariji kriminalističkog inspektora.

Zaštitni prsluk mu je stavljen preko glave, a udaran je palicom i rukama, ali i šutiran u telo dok nije priznao. Za sef je, piše u izveštaju, bio vezan do jutra, a nije mu bio obezbeđen branilac, ni kontakt sa odraslom osobom od poverenja, što je u suprotnosti sa zakonom.

Dat je i primer uhapšenog koji je rekao da su ga tri policajaca tokom saslušanja udarala rukama i nogama, da mu je prećeno da će biti silovan metlom, a da mu je stavljena plastična kesa preko glave da mu izazove osećaj gušenja.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu na beogradskoj konferenciji, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture istakao je da izveštaj SE sačinjen na osnovu posete Srbiji 2017. ukazuje na zabrinjavajuću situaciju, prvenstveno u velikom broju slučajeva neadekvatnog postupanja i torture nad pritvorenicima i zatvorenicima.

Dodao da izveštaj EK u 2018. govori da nekog napretka u prevenciji torture ima, ali i još prostora za dalje napredovanje u toj oblasti. Tortura se, prema rečima predstavnika Kancelarije stalnog koordinatora UN u Srbiji Milana Markovića, ne dešava samo u zatvorima već i u psihijatrijskim ili socijalnim ustanovama, kao i u svim društvima, uključujući i najrazvijenija.

- Novembra prošle godine je Srbiju posetio specijalni izvestilac UN za torturu koji je u svojim preliminarnim zapažanjima izneo odstupanja od standarda iz UN dokumenata i uputio preporuke - podsetio je Marković.

Zataškavanje prebijanja

Advokat Jukoma Milena Vasić kaže da kad žrtve torture podnesu krivičnu prijavu, okružna tužilaštva je najčešće odbace.
- Kroz pružanje besplatne pravne pomoći vidimo da se tortura najčešće zataškava tako što lice koje je žrtva torture završi sa prijavom za napad na službeno lice. To oslikava ona rečenica iz "Balkanskog špijuna":

"Sad će Đura da ti oprosti što te je tukao" - kaže Milena Vasić iz Jukoma.
 




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online