Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Amerika seče kosovski čvor

Zapad je ubacio u četvrtu brzinu pregovore Beograda i Prištine, pa će se posle tromesečne pauze predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom jula i drugi put sastati sa Hašimom Tačijem u Briselu.

Tanjug
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Amerika požuruje ishod, tvrde izvori "Vesti" iz diplomatskih krugova i otkrivaju da je EU bila spremna da čeka još godinu dana do konačnog rešenja, ali da Vašington hoće da se sve raspetlja do kraja ove godine.

Da je pozicija Srbije teška, pokazuje smrknuto Vučićevo lice na fotografijama koje su okupirale društvene mreže, a da dijalog neumitno prelazi u novu fazu govore nezvanične najave o "šatl diplomatiji" Angeline Ajnhorst, direktorke Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Službi EU za spoljne poslove.

Prerano za referendum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio referendumsko izjašnjavanje građana o trajnom rešenju kosovskog pitanja, a Ivica Dačić kaže da je prerano pričati o tome.
- Da li će ga uopšte biti i kada će se desiti prerano je razgovarati - kazao je Dačić i dodao da referendum ne mora biti vezan za neke izbore.

Mediji navode da će ova Holanđanka biti posrednik u narednoj rundi kako bi se ubrzali razgovori, a postignuti dogovori sproveli. Već je uključena u pregovore, i do sada nije bila naklonjena stavovima Beograda.

Montgomeri: Dosta ustupaka

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijem Montgomeri kaže da ključne svetske sile kao i u prošlosti nemaju nameru da Srbiju tretiraju pošteno ili da budu neutralne u rešavanju kosovskog pitanja.

- SAD i ključne zemlje u EU su decenijama oblikovale stav o Kosovu i Bosni i nemaju interes, ni želju da ga menjaju. Kosovski Albanci ne nameravaju da učine značajnije ustupke, a ključni međunarodni igrači ohrabruju ih u tome - opisao je situaciju bivši diplomata i dodao da je to šteta jer je Srbija spremna na kompromis.

Prema njegovim rečima, Bosni i Kosovu je sudbina da ostanu zamrznuti konflikti i u bližoj budućnosti. Upitan da li to znači da smatra da Srbija neće prihvatiti unapred pripremljeno rešenje, kazao je da ne može da govori u ime Beograda, ali i primetio da su srpske vlasti silom dovedene u veoma tešku poziciju.

- Ja ne bih činio ustupke dok izvorno obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) formalno i do kraja ne bude ispunjeno. To je lakmus test iskrenosti i pouzdanosti međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca - zaključio je Montgomeri.

Dačić zove Rusiju

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je u Briselu postignuta "neka saglasnost" oko toga da postoji mogućnost da se dođe do trajnog rešenja kosovskog problema.

- Ako se trajno rešenje želi, onda ono ne može da se zasniva na željama Prištine da Srbija prizna njihovu jednostranu odluku. To im je jasno stavljeno do znanja - naveo je Dačić.
Srbija je, prema njegovim rečima, spremna za kompromis i uložiće maksimalne napore da se dođe do trajnog rešenja. Leto će biti vrelo, jer kako je najavio Dačić, u julu se očekuju tehnički i razgovori najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

Dačić je napomenuo da sa principima trajnog rešenja, treba da budu saglasne SAD i Rusija, jer iako EU modelira dijalog, zna se kakav je uticaj dve sile, pa se mora voditi računa o tome.

- Bilo bi dobro da se obe sile saglase sa nekim principima - kaže Dačić.

Kusturica:Vlast da ne bude glupa

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica istakao je da Srbija mora da se bori za deo kosovskog bogatstva i teritorije.
- Kosovo je jedna od najvećih pljački dvadesetog veka. Ne znam da li može da se reši onako kako smo zamislili, ali plaši me da veliko popuštanje može da dovede u pitanje i narod i njegovu vlast. Svako popuštanje vodi ka tome da Zapad onoga koji to obavi zameni nekim novim. Nadam se da rukovodstvo Srbije neće biti glupo i dozvoliti da bude iskorišćeno za jednokratnu upotrebu - poručio je Kusturica

Ustav poslednja nada

Izjave šefa države o dogovorima u Briselu su, prema oceni narodnih poslanika opozicije, nepotpune i nejasne. Oni traže i raspravu o KiM u parlamentu.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da "Vučić nema problem da stavi potpis na pravno-obavezujući sporazum, ali ima problem kako da to objasni građanima".

Boško Obradović iz Dveri istakao je da je referendum o KiM antiustavan, jer u Ustavu piše da je ta teritorija deo Srbije. On je uz ocenu da je u Briselu započet novi ciklus pregovora koji vodi priznanju nezavisnosti Kosova, pitao Vučića šta zna o "novom Bljesku i Oluji na severu KiM".

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je povodom Vučićeve izjave da je "obezbeđen mir za narod u Srbiji" pitao kakav je rat sprečen i koji je mir obezbeđen, a poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković ocenila da su izjave Vučića posle pregovora u Briselu "krajnje neodgovorne, i ne znače ništa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online