Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.06.2018.
15:41
Vestionline, Tanjug A

Liberija povukla priznanje Kosova

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je danas prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notom kojom Liberija povlači svoju odluku o priznanju Kosova dok traje dijalog Beograda i Prištine.

Tanjug
Gbezongar Milton Findlej i Ivica Dačić

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

"Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU", navodi se u noti.

Liberija će, kako se navodi u noti, poštovati pravične rezultate pregovora koji budu ostvareni između Beograda i Prištine.

"Nadalje Liberija će u potpunosti podržavati dve strane tako što će glasati u korist dogovorenog rešenja u UN", stoji u tom dokumentu.

Ministar Findlej je ukazao da je Vlada Liberije prepoznala činjenicu da Beograd i Priština pregovaraju pod pokroviteljstvom EU, te da Liberija povlači priznanje nezavisnosti Kosova dok ti razgovori budu trajali.

Šef liberijske diplomatije rekao je da je njegova poseta mogućnost da Srbija i Liberija otvore novu stranu u istoriji svojih odnosa. Podsetio je da su Liberija i Srbija kroz bivšu Jugoslaviju, uvek bile prijatelji.

- Mi smo danas nova vlada, nova demokratija i pokušavamo da formiramo partnerstva sa vama i ljudima iz Srbije. Danas smo potpisali šest sporazuma i ti bilateralni dokumenti biće korisni za oba naša naroda. Liberija je zainteresovana za građenje dobrih odnosa sa Srbijom, a partnerstvo koje će doneti korist obema zemljama - naglasio je on.

Šef srpske diplomatije rekao je da je dogovorio sa svojim kolegom iz Liberije da se zemlje konsultuju na međunarodnom planu i koordiniraju, kao i da je Liberija saopštila da će sa nama dogovarati pristup oko za nas najvažnijih pitanja, posebno kada je reč o Kosovu.

Dačić je objasnio da je Liberija priznala Kosovo odlukom iz 2008.godine, a da je sada tu ist poništila dok traje dijalog pod okriljem EU, jer ne žele da se stavaljaju ni na jednu stranu.

- Za nas je ta odluka veoma važna, dobra i pozitivna i pokazuje da dijalog dalje traje. Ovo je naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu, koji se nastavlja u nedelju - kazao je on.

Dačić je izrazio neizmernu zahvalost Liberiji što razume poziciju Srbiju. Kazao je da je to za nas veoma važno, ali i ukupan proces dijaloga, jer pokazuje da sve strane moraju da učine napore da se dođe pravednog i kompromisnog rešenja.

- Ovo je dokaz da je proces povlačenja priznanja Kosova u punom zamahu. Nastavićemo da radimo na tome zato što želimo da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja - poručio je Dačić.

Dačić je podvukao da je Srbija ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Liberijom, koji datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, kao i zajedničkih aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih. Sledeće godine, kako je rekao, proslavićemo šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Podsetio je da je Liberija prva nezavisna zemlja u Africi, koja svoju nezavisnost ima još iz 19.veka.

- Veoma sam zadovoljans što je došllo do inovacije ugovorne regulative, da sarađujemo i na političkom i svakom drugom planu - poručio je Dačić.

Potpisano šest sporazuma

Ivica Dačić je sa liberijskim ministrom potpisao šest sporazuma - Sporazum o prijateljstvu i saradnji Srbije i Liberije, Sporazum o ekonomskoj saradnji dve vlade, Sporazum o saradnji u oblasti turizma, Memorandum o razumenju ministarstava inostranih poslova dve zemlje o političkim konsultacijama, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Sporazum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Spoljnopolitičkog instituta Ministarstva inostranih poslova Liberije. 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online