Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
19:30
rs.n1info.com A

Ćulibrk: Da se vratimo u '93. i sipamo benzin iz flaša!?

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk i Nebojša Atanacković iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ocenili su da država ne bi imala nikakav gubitak za budžet ukoliko bi smanjila akcize na gorivo. Upozoravaju da sa ovako visokim cenama može doći do smanjenja prometa i povećanja šverca benzina, prenosi N1.

A. Stanković
Širom Srbije održani su protesti protiv cene goriva

Prethodnih nedelja cena goriva digle su Srbiju ali i neke zemlje u regionu, na noge.

Nezadovoljni stalnim poskupljenjima, građani su u 17 časova zaustavili svoja vozila kako bi izrazili protest zbog poskupljenja goriva.

Milan Ćulibrk izjavio je da je iznenađen što je do protesta uopšte došlo, jer npr. ranija smanjenja plata i penzija nisu izvukla ljude na ulice.

- Cena sirove nafte na svetskom tržištu jeste porasla i na to Srbija ne može da utiče, ali može da smanji akcize i tako utiče na cenu goriva - kaže Ćulibrk.

Nebojša Atanacković podsetio je da Srbija ima jednu od najviših cena goriva u regionu, i da su porezi i akcize razlog za to, jer čine čak 55 odsto cene goriva na pumpama. On objašnjava da postoji mogućnost da država smanji akcize za onoliko koliko je sredstava dobila većim PDV-om usled rasta cene goriva.

Naime, PDV je uvek 20 odsto i kada je cena goriva 160 dinara, veći je u odnosu na to kada je cena goriva 140 dinara. Država, kako kaže, može samo da se odrekne tog viška prihoda i za to nije potreban rebalans budžeta jer su, kako ističe, prihodi u državnoj kasi veći, a ne manji.

Ćulibrk ima utisak da Vladi Srbije nije jasno da će se povećanjem cena goriva smanjiti i potrošnja, što za posledicu može imati manje prihode od akciza, PDV-a, ali i poreza na dobit kompanija koje se bave trgovinom nafte. Uz to, poskupljenje goriva stvara lanac poskupljenja, jer se povećavaju troškovi poljoprivrednika, transportnih preduzeća, građevinskih firmi itd.

Atanacković je podsetio i da sve više građana Srbije iz pograničnih područja odlazi po gorivo u Makedoniju i BiH, dok Ćulibrk upozarava da se time otvara i mogućnost za veći šverc benzina, jer ukoliko neko kupi gorivo u BiH za 130 dinara, ovde će bez problema moći da ga proda za 145 dinara po litru, jer je i dalje jeftinije nego na pumpi.

- Treba li da se vratimo u '93, kada se u flašama od dva litra prodavao benzin, i to prokuvanim kako bi se smanjila količina - upitao je urednik NIN-a.

Kada je reč o kretanjima cene sirove nafte na svetskom tržištu, Ćulibrk kaže da je nezahvalno to prognozirati, jer je dovoljno jedno ludilo da cenu poremeti, a ludila, kako primećuje, na ovom svetu ne nedostaje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online