Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2018.
00:10
J. L. Petković - Vesti A

Napad na sve srpsko!

Sveštenika Eparhije raško-prizrenske Stevana Markovića presrela je i napala grupa Albanaca u selu Žač kad se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj patrijaršiji, čime je zaokružen ovonedeljni talas nasilja, incidenata i neprijatnosti za Srbe na Kosovu.

Facebook/Paroh Osojanski Stevan Marković
Siguran samo među svojima: Stevan Marković

Marković se nalazio u automobilu sa suprugom i petogodišnjim blizancima, kada je ujutro naišao na blokadu puta za Osojane, u opštini Istok, koju je postavila albanska porodica Keljmendi. Potom se okupila veća grupa koja je rukama udarala o kola i slomila prednje staklo.

- Posred puta su preprečili kombi s otvorenim vratima, a pored je stajao čovek koji je prosipao vodu. Stao sam i zamolio da zatvore makar vrata od kombija kako bismo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da su blokirali put za mene i moju porodicu - ispričao je otac Stevan.

Kako je još objasnio, odmah su mu polomili staklo na kolima, a žena i deca su briznuli u plač. Pokušao je da zaobiđe kombi, kad je čuo kako Albanac viče: "Kalaš, kalaš" (Puška), i video je drugog koji je trčao prema kući.

Otac Marković je pozvao policiju čim je stigao u sedište parohije u Osojanu, pošto je to bio već drugi napad na njega ove sedmice. Nekoliko dana ranije služio je na temeljima porušene crkve u Petriču, kad je grupa Albanaca blokirala prilaz svetinji i nakon intervencije policije zasula Srbe kamenicama, pri čemu ih je troje povređeno.

Apel za pomoć

"Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na KiM, verifikovano je i novim izveštajem Stejt departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa pojedinim verskim objektima i ukazuje na često kršenje zakona koji regulišu prava SPC i manjinskih zajednica", navela je Eparhija raško-prizrenska i apelovala na međunarodne predstavnike i institucije da spreče nastavak etničkog nasilja i omoguće normalan i bezbedan život srpskom narodu na KiM.

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila seriju incidenata, "koji ukazuju na višestruko pogoršanje bezbednosne situacije".

Blizanci i popadija su pretrpeli veliki strah jer je jedan od Albanaca, pripadnik porodice Keljmendi koja je i ranije napadala srpske povratnike u Žaču, pretio da će doneti oružje. Sveštenik je posle toga imao u Osojanu sastanak sa britanskim ambasadorom Ruarijem O'Konelom kome je detaljno ispričao šta se dogodilo, kao i ranije u Petriču.

Bundesver garant mira

Nemačka vlada produžila je mandat vojnicima Bundesvera na Kosovu za još godinu dana, a odluku treba da potvrdi Bundestag. U saopštenju vlade u Berlinu navodi se da, "uprkos mirnoj situaciji na Kosovu, još postoji mogućnost eskalacije na severu Kosova".
- Zato je međunarodno prisustvo NATO-a u vidu Kfora i dalje neophodno, kako bi se garantovalo sigurno i stabilno okruženje na Kosovu - navodi se u odluci nemačke vlade koja će i dalje držati do 800 vojnika u srpskoj pokrajini.

Nema mira živima ni mrtvima

Iživljavanje protekle sedmice počelo je bespravnom gradnja magistralnog puta pored manastira Visoki Dečani, koji bi ugrozio život monaha i rad manastira, a narušio i zaštićenu zonu oko svetinje.

Zatim je bivši srpski policajac Zoran Vukotić osuđen je na šest i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, zlostavljanja i mučenja civila u zatvoru Smrekonica u regionu Mitrovice.
Kosovska vlada usvojila je predlog statuta za Trepču, po kome poseduje 80 odsto kombinata, a radnici 20 odsto.

U selu Cernica, nadomak Gnjilana, zapaljen je i izgoreo pomoćni objekat Dragiše Mitrovića. Na groblju u Orahovcu polomljeni su krstovi nad dva groba osoba sahranjenih ovog marta. Osim njih, polomljeni su nadgrobni spomenici ranije preminulih.

U Petriču, kod Kline, Srbi koji su se okupili za seosku slavu Svete Trojice prvo su sprečeni da dođu do ostataka srušene crkve, a zatim i napadnuti, pri čemu ih je povređeno troje. Lokalna ambulanta, u Suvom Dolu kamenovana je dva puta za 24 sata.

Kradu stoku od sirotinje

Sedmočlanoj porodici Blaška Stojanovića u selu Bosce, kod Kosovske Kamenice, koja živi u veoma oskudnim uslovima, ukradene su tri krave. Iste noći, u susednom selu Grizime porodici Zorana Miljkovića, koja ima pet odraslih članova i osmoro dece, ukradeni su krava i tele.

U selu Staro Gracko, verbalno su napadnute majke sa decom. U sukobu koji je izbio nakon dolaska policije povređene su dve odrasle osobe i šestomesečna beba. U selu Novake kod Prizrena je obijena i opljačkana ambulanta. Provaljena su vrata i uništen veći deo dokumentacije. Kosovska policija privela je četvoro maloletnika osumnjičenih za upad u ambulantu - tri devojke i mladića.

Plašim se žešćeg nasilja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Prištinu jedino zanima kako da preuzme potpunu kontrolu nad severom Kosova, gde su su Srbi većina i apelovao na predstavnike međunarodne zajednice da spreče eventualni nasilni pokušaj upada i napad na stanovništvo.
- Svet mora da razume da ne može da se dogodi nova Oluja. Ubijanje i sistematski progon svog naroda Srbija ne može da preživi - rekao je Vučić.
On je podvukao da ga brine što kosovski premijer Ramuš Haradinaj i drugi političari kažu da Zajednica srpskih opština ne treba da se formira dok se ne završi priča o energetici jer je uveren da u njihovo ime govori neko drugi.
- Zato me brinu brojni incidenti kojih proteklih godina nije bilo na tom nivou. I plašim se još žešćih napada - rekao je Vučić.











 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online