Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.06.2018.
00:21
J. L. Petković - Vesti A

Suzavcem na srpsku bebu!

Za poslednja četiri dana dogodila su se četiri napada na Srbe i njihovu imovinu. Nakon blokade puta i zasipanja kamenicama Crkve Svete Trojice u selu Petrič, u Starom Grackom troje Srba, od toga dvoje dece, povređeno je u sredu uveče, na igralištu, u sukobu sa Albancima i to nakon dolaska policije.

Tanjug
Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima na Kosovu: Marko Đurić

Deca, od kojih je jedna šestomesečna beba, dobila su opekotine od biber spreja. Ovo mučeničko selo u opštini Lipljan ne ostavljaju na miru. U njemu se, podsetimo, dogodio jedan od najvećih zločina nad Srbima, 23. jula 1999, kada je izmasakrirano 14 srpskih žetelaca dok su radili na njivi.

U sredu je, kako je ispričala Gorica Matović, grupa Albanaca dobacivala njenoj snaji i komšinici dok su u selu šetale decu.

- Psovali su i svašta im govorili i ovog malog su dirali, udarili ga - ispričala je ona.

Njen sin Milivoje Matović ispričao je da je "taj Albanac koji je napravio incident, a čiji je otac policajac, komandir stanice, ispred policajca udario pesnicom njegovog brata".

- Brat je u samoodbrani nasrnuo na njega, ja sam prišao da pomognem i zaštitim brata kao što bi svako uradio. Policajac nam je onda isprskao biber sprej u oči. Sprej je zahvatio i bratanca starog pet meseci i bratanicu koja ima pet godina - ispričao je Milivoje Matović za RTK2.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić oštro je reagovao istakavši da je "cela Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima ni prognanici, ni starosedeoci, ni deca, čak ni bebe nisu pošteđeni".

Krađe i kamenovanje

Prema podacima Kancelarije za KiM, u maju je zabeležen veliki broj incidenata, među kojima su krađa stoke porodicama koje žive od stočarstva, kamenovanje povratnika i medicinskih ustanova. Poslednji incident je u selu Novake kod Prizrena, gde je obijena i opljačkana zdravstvena ambulanta.
Kancelarija za KIM je saopštila i da je "reditelju i autoru koji se bavi pitanjem srpskog nasleđa na KiM" Borisu Malagurskom uručena zabrana ulaska na Kosovo.

- Nema nikakve sumnje da je ovo direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini. Potrebno je preduzeti hitne mere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbedne. Zgroženi smo i ćutanjem nadležnih međunarodnih političkih i bezbednosnih institucija na terenu povodom talasa nasilja prema Srbima, i to produbljuje nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice u pokrajini - rekao je Đurić.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić istakao je da incident u Starom Grackom, gde su na seoskom igralištu lokalni Albanci napali decu mlađeg uzrasta, predstavlja opasnu provokaciju.

- Ovo je opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima jer su u ovom slučaju poznati policiji. Van svake pameti je provocirati i napadati decu koja ni za šta nisu kriva i koja ničim nisu mogla da isprovociraju ovako nešto - kazao je on.

Otvorili granicu sa Albanijom

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju kojom se ukida kontrola kretanja putnika koji prelaze u Albanijom, prenosi "Gazeta ekspres". Svih 73 prisutnih poslanika glasalo je za rezoluciju kojom se za građane Kosova i Albanije u potpunosti otvara izlaz i ulaza preko prelaza Morina i Cafa Pruš kod Đakovice i Vrbnica kod Prizrena. Prema rečima Dardana Molocaja iz Socijaldemokratske partije, koji je predložio rezoluciju, ovim se ukida kontrola kretanja građana, a ne prelazi. Kosovska skupština je usvojili i odluku o ukidanju rominga za mobilnu telefoniju između operatera na Kosovu i u Albaniji.





 

POVEZANE VESTI

Subota 02.06.2018. 09:44
"Suzavcem na srpsku bebu" Па доста плакања и писмених молби да вам неко да правде!!! Ово није ништа ново! Срби су тамо, били прогањани и за време Титове Југославије и његовог братства-јединства. Урадите нешто конструктивно и обезбедите срећну будућност Србима на Косову. Изгледа да данашњим водећим "српским" политичарима није јасно да је Косово Србија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online