Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
17:54
Vestionline, Tanjug A

Otac Stevan o napadu na njega i porodicu u Žaču

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske otac Stevan Marković opisao je incident u selu Žac gde je njega i njegovu porodicu napala grupa Albanaca.

EPA/MIchael Reynolds
"Nasrnuli su. Počeli da šutiraju kola i polomili stakla.", izjavio je otac Stevan (Foto: Ilustracija)

- Vraćali smo se iz Pećke Patrijaršije ka Osojanima, bilo je sedam sati ujutro. U mestu Žač posred puta je bio kombi sa otvorenim vratima, a dodatno pored je stajao čovek koji je prosipao vodu, tako je da je put bio potpuno blokiran. Stao sam i zamolio da zatvore makar vrata od kombija kako bismo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da je to blokada za mene, za moju porodicu - rekao je otac Stevan za "Blic".

Albanci, članovi porodice Keljmendi nisu pomerili kombi, sveštenik Srpske crkve pokušao je okolo da prođe. Nije bilo mesta.

- Otvorio sam prozor i oni su krenuli ka nama. Videli su da sam u mantiji i pomislio sam da žele da se izvine zbog blokade. Hteo sam i ja da izađem da kažem, da je sve u redu. I taman kada sam malo otvorio vrata, jedan od njih šutnuo je svom silinom vrata. Nasrnuli su. Počeli da šutiraju kola i polomili stakla. Deca su počela da plaču - priča otac Stevan.

Sveštenik je na Kosovu i Metohiji služio u nekoliko crkvi i ponešto zna od albanskog. Jedan od Albanaca je potrčao u dvorište odmah pored puta. 

Kako su se svi članovi porodice Keljmendi okupili oko kola i tako oslobodili deo puta, sveštenik je dajući gas uspeo da prođe pored barikade. Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji.

Inače, otac Stevan bio je i u selu Petrič u ponedeljak kada su Albanci kamenovali Srbe, jednog uhapsili, a troje povredili. Grupa Srba povratnika ali i interno raseljenih lica, u svom selu je želela da obeleži praznik Svete Trojice. Albanci su vozilima blokirali prilaz crkvi i okupili se u većem broju kako bi napali Srbe. Otac Stevan je trebalo da služi.

- Napali su nas, ali ja nisam želeo da prekinem molitvu - ispričao je otac Stevan.

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je u saopštenju da je grupa Albanaca, kod sela Žač, nedaleko od Kline, na Kosovu i Metohiji, presrela je lokalnog sveštenika, oca Stevana Markovića, koji se svojom porodicom vraćao sa službe u Pećkoj patrijaršiji.

"Svešteniku su Albanci prvo preprečili put, a potom se okupila veća grupa, koja je rukama počela da udara o kola i slomila prednje staklo na vozilu", navodi se u saopštenju i dodaje da su tom prilikom petogodišnji blizanci i sveštenikova supruga pretrpeli veliki strah.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online