Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2018.
00:21
J. Arsenović - Vesti A

Parada naše moći

Ko se prethodna dva dana zatekao u Beogradu bio je zbunjen, jer malo je ko od domaćih građana znao da će u glavnom gradu Srbije na tako pompenzan način biti obeležen Dan policije i Dan Ministarstva unutrašnjih poslova. Ceo državni vrh, predvođen predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, uz neizbežnog prvog čoveka Republike Srpske Milorada Dodika, bio je u počasnoj loži ispred Doma narodne skupštine, gde su juče prodefilovali pripadnici svih policijskih službi. Od konjice do policijskih bornih kola čiji je maskirni izgled podsećao na vojna vozila.

Tanjug
Spektakl: U defileu učestvovalo oko 200 vozila

- Ne pamtim da je ovolika frka i blokada grada bila i kada smo imali one velike vojne parade. Da li to znači da nam vlast šalje poruku da smo mi policijska država - komentariše za "Vesti" jedan Beograđanin, zamolivši da mu ne navodimo ime.

Do sada je Dan policije bio obeležavan prigodnom priredbom u Centru za policijsku obuku u Makišu, tako da se život u gradu na taj dan normalno odvijao. Ovoga puta, oba dana vikenda su Beograđani i njihovi gosti bili sluđeni zbog izmenjenog režima saobraćaja jer je zbog policijske parade centar prestonice oko skupštine bio blokiran, dok su mnogi građani ostali upitani - šta je razlog ovako raskošnoj policijskoj paradi?

Tanjug
Manifestacija je počela ispred Doma Narodne skupštine

Jedan pripadnik MUP-a je ponudio i objašnjenje:

- Kada se organizuje vojna parada, onda je to poruka odvraćanja za potencijalnog neprijatelja koji dolazi spolja. Kada se organizuje policijska parada onda je to poruka domaćem neposlušnom stanovništvu.

Koliko sve to košta?

Postavlja se i pitanje koliko je koštalo da se angažuje više od 4.000 pripadnika MUP-a i u centar grada izvedu sve jedinice sa prevoznim i borbenim sredstvima koje policija koristi - od motora, preko kvada, džipova, vozila za razbijanje demonstracija do bornih kola dobijenih od vojske?
Država nije izašla sa tim podatakom, a procena je da je jučerašnja svetkovina, uz druženje sa građanima, sa svim direktnim i indirektnim troškovima koštala najmanje pola miliona evra.

Iz Policijskog sindikata Srbije su vlastima poručili da nema razloga za slavlje. Na konferenciji za medije upitali su nadležne da li treba da slave smanjenje zarada koje su u ovom trenutku na nivou od pre šest godina, dnevnice od svega 140 dinara, ili osiguranje za pripadnika MUP-a na ponižavajućih 400.000 dinara, podatak koji zvaničnici kriju.

Tanjug
Četa konjanika je prošla i Knez Mihailovom ulicom

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je naveo i podatak da ne postoji nijedan okončan sudski proces ili postupak gde su ljudi koji su vršili napad na policijske službenike pravosnažno osuđeni makar i minimalnom zatvorskom kaznom.

- U 90 odsto slučajeva se ide na vansudsko poravnanje i priznanje krivice - tvrdi prvi čovek Policijskog sindikata.

Vučić: Ne treba vlastima zaštita

Obraćajući se pripadnicima MUP-a, predsednik Vučić je najavio da će ove godine policija dobiti značajno uvećanje primanja. Odbacio je optužbe opozicije da se za pripadnike službi bezbednosti obezbeđuju stanovi po povoljnim cenama kako bi se potplatio represivni aparat koji će štiti aktuelnu vlast.
- Nama niko ne treba da nas štiti, već samo oni koji će da štite našu decu - poručio je Vučić i dodao da za vreme aktuelne vlasti policija nije podigla ruku za političke neistomišljenike, na građane, na učesnike protesta...

Direktor policije Vladimir Rebić, međutim, tvrdi da postoji razlog za slavlje "jer je bezbednost na značajno višem nivou nego prethodnih godina".

U Policijskog sindikatu uzvraćaju da se od početka godine desilo 25 nerešenih ubistava.

Tanjug
Program je bio prilagođen i najmlađima

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić da je u prvi plan trebalo staviti obične policajce i policajke koji rade sa građanima, a ne oklopna vozila i specijalne jedinice.

- Dobro je što je policija ove godine izašla sa Makiša među građane na ulice Beograda, ali loše je što je vojni, militarizovani aspekt stavljen u prvi plan događaja - rekao je on za N1.

Čukur česma kao povod

Svečanost obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Dana policije i slave Ministarstva - Svete Trojice tradicionalno je juče započeta sečenjem slavskog kolača u kabinetu ministra policije i polaganjem venaca na spomen-ploču prvom ministru srpske policije Jakovu Nenadoviću. Direktor policije je položio venac na spomen-obeležje Čukur česma, u znak sećanja na 1862. godinu, događaj koji je i uzet kao povod za određivanje Dana policije. Tada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima sa Turcima, nakon čega je Otomanska imperija knezu Mihailu predala ključeve grada.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online