Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
09:02
Vestionline, Tanjug A

Menja se pozicija: Haradinaj i Tači sada drugačije pričaju sa Srbijom

Munjevito odustajanje kosovskih vlasti od gradnje puteva oko manastira Dečani samo su jedan pokazatelj da je pozicija Srbije u međunarodnim okvirima danas mnogo jača nego što je bila pre pet i više godina, smatra Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda.

pixabay.com
 

- U ovom trenutku i Haradinaj i Tači drugačije komuniciraju sa Srbijom, iz prostog razloga jer je Srbija je vrlo ojačala, poštovanija je nego pre pet godina, ima bolju međunarodnu poziciju - kazao je Dragaš za Pink.

On je podsetio da kada Beograd pregovara o Kosovu, u stvari pregovora sa SAD, Nemačkom, Velikom Britanijom, a to nisu laki pregovarači. 

- Ako vas oni uvažavaju, to se odmah reflektuje i na njihove pulene, a to su Haradinaj i Tači - kaže Dragaš.

On je osudio provokacije, poput gradnje puta oko drevnog srpskog manastira, rekavši da je u toku najosetljivija faza pregovora Beograda i Prištine i da je obema stranama, a naročito međunarodnoj zajednici, stalo da se napravi dogovor. 

- Kada predsednik Vučić pokazuje nadljudsku volju i napor da se reši ovaj veliki problem, ovakve provokacije ne doprinose ni dogovoru, ni stabilnosti i miru na Kosovu i u regionu - kaže Dragaš. 

Povodom formiranje parlamentarne komisije koja treba da utvrdi da li je municija NATO sa osiromašenim uranijumom povećala broj obolellih od raka, Dragaš je apelovao da taj posao ne sme biti politizovan, već prepušten stručnjacima, a naročito ne treba apriori tvrditi da ta veza postoji i remetiti odnose sa zapadnim svetom. 

- Zanimljiva je činjenica da je 2000. godine nakon demokratskih promena, podrška za ulazak u evroatlanske integracije, dakle NATO i EU, bila 38,8 odsto, dakle samo jednu godinu posle bombardovanja. A 19 godina posle bombardovanja imamo podršku koja je 15 odsto. Ako postoji bilo kakva korelacija između osiromašenog uranijuma i povećanja broja obolelih od raka, postoje stručnjaci i kod nas i u svetu koji u tome mogu da pomognu - kaže on.

Da li će biti neprijatnosti, da li će biti konsekvenci, ako se ispostavi da jeste - i treba da bude, ali ne treba sada remetiti odnose sa zapadnim svetom i apriori tvrditi da ta veza postoji, smatra Dragaš. 

Povodom izveštaja da je nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zloupotrebljavao međunarodne donacije za ličnu promociju, Dragaš kaže da je reč o skandalu i da domaći pravosudni organi imaju razloga da se time pozabave. 

Podsetio je da su izvori novca za finansiranje političkih aktivnosti, na Zapadu veoma važna tema, podsećajući i na vrlo striktan američki Magnitski akt, čija je svrha da onemogući pokušaje korupcije i skrivanje izvora finansiranja političara, navodi se u saopštenju Instituta. 

- Bio sam kod ministra Dačića u momentu kada je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nigerije, moleći ga da Nigerija ne glasa za prijem Kosova u Interpol. Ivica Dačić, danas kao ministar spoljnih poslova, ima sjajne kontakte sa svojim kolegama, ali to nisu njegovi privatni kontakti, već kontakti preko funkcije koju obavlja - naveo je on.

Kako kaže Dragaš, Vuk Jeremić je svojevremeno, zloupotrebljavajući funkciju ministra spoljnih poslova, napravio sebi i političku platformu i novac koji je od njih tražio. 

- On nema nikakve lične kvalifikacije i kvalitete kojima je zadužio druge i napravio te kontakte - smatra Dragaš.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online