Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.05.2018.
17:17
J. L. Petković - Vesti A

Pored poternice Interpola i zahteva Euleksu za izručenje, izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova

Novi sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban iz redova Srba, je begunac od srpskih vlasti, čije je izručenje traženo još prošle godine od Euleksa. Osnovni sud u Kraljevu, preduzeo je sve mere iz svoje nadležnosi kako bi begunac bio sproveden na izdržavanje kazne zatvora, stoji u odgovoru "Vestima" iz tog suda. Kako ističu, osim misiji vladavine prava EU, obratili su se za pomoć i Kancelariji EU u Prištini.

A. Čukić
Priština

- U tom cilju se 13.11. 2017. obratio i Euleksu u Prištini, tražeći da se lice Radomir Laban sprovede do graničnog prelaza i preda policiji. Takođe, sud je uputio preko Ministarstva pravde zamolnicu za Kancelariju specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da se preduzmu sve mere iz njihove nadležnosti i liši slobode osuđeni Radomir Laban, kako bi isti bio preuzet od strane pripadnika policije Republike Srbije, a sa ciljem izvršenja kazne zatvora - odgovorio je za "Vesti" portparol suda Aco Milojević. 

U petak, 71 poslanik Skupštine Kosova, izabralo je Labana za člana Ustavnog suda. Prištinski mediji prenose da su se oko toga dogovorile koalicione partije. 

U Osnovnom sudu u Kraljevu podsećaju da je "presudom Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje od 29.03. 2011. (koja je preinačena presudom Apelacionog suda u Beogradu od 04. 06. 2011.) Radomir Laban oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela primanja mita iz čl. 367 st.1 Krivičnog zakona u produženom trajanju u vezi sa čl. 61 Krivičnog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, u koju mu se uračunava vreme koje je proveo u pritvoru od 28. 11. 2006. godine do 03.04.2009. godine".

- Iz razloga neodazivanja osuđenog Labana na poziv na izdržavanje zatvorske kazne u Kazneno popravni zatvor Niš, a po obaveštenju Policijske uprave Kraljevo da se isti nalazi na području AP Kosova i Metohije, izdata je naredba Osnovnog suda u Kraljevu od 06. 02. 2013. za raspisivanje centralne poternice. Nakon prikupljanja neophodne dokumentacije ovaj sud je kod Ministarstva pravde i državne uprave inicirao postupak za raspisivanje međunarodne poternice, pa je aktom od 03. 02. 2014. navedeno Ministarstvo obavestilo sud da je Interpolu  Beograd dalo saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Radomirom Labanom - podvlače u Euleksu. 

Još 2013. "Vesti" su objavile da je radnik Ustavnog suda Kosova, pravnik i član Asocijacije srpskih pravnika sa sedištem u Gračanici koje finansiraju strane ambasade, begunac od srpskih vlasti. Naš list je podsetio da je Labanu je kao bivšem pripadniku Obaveštajnog odeljenja Uprave carina suđeno i presuđeno kao članu takozvane carinske mafije na šest godina zatvora zbog korupcije, te da se pred kraj suđenja aktivirao u organizaciji koja između ostalog pruža usluge Srbima koji imaju potrebe za advokatima pred kosovskim sudovima.

Naš list je tada kontaktirao Radomira Labana u nameri da sazna razloge njegovog odlaska na Kosovo, i angažmana u Gračanici i na šta je on izuzetno ljutito reagovao.

- Ja ovde zastupam Srpsku pravoslavnu crkvu, radim svoj posao pošteno, kao što sam ga radio i do sada. I ne znam zašto bi vas ta tema zanimala - odgovorio nam je Laban.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.05.2018. 21:52
Ma šta vam je ljudi.Pa oni za vlast i nemaju drugih već onih sa poternica,rat,nih zl,očinaca trgovaca dr,ogom,trgovaca ljudkim organima-pa na kraju to su Kosovari koje je stvorio i blagosiljao "napredni zapadni EU blok" na čelu s aMerikom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online