Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
09:25
Tanjug, Vestionline A

Ljajić: EU nam otvorila vrata za roming, ali...

Evropska unija je Srbiji "otvorila vrata" potpisanom izjavom na samitu u Sofiji o romingu, koji se odnosi na ceo region Zapadnog Balkana, ali njegovo ukidanje će trajati, to je dugotrajan proces sa mnogo faza, rekao je danas ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Tanjug
Rasim Ljajić: Ukidanje rominga je dugotrajan proces

- Ovo je mali korak, potpisana je izjava o romingu u dve stavke. Jedna je roming koji se odnosi na region Zapadnog Balkana. Mi smo pre tri godine potpisali sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom sporazum o snižavanju cena, a sada EU želi da se to odnosi na ceo region Zapadnog Balkana. Druga stavka se tiče ukidanja rominga za Zapadni Balkan kada naši građani putuju u zemlje EU i to će, da se razumemo, potrajati - kazao je ministar Ljajić u dnevniku RTS-a.

Kako je dodao, sada su za Srbiju "po prvi put malo odskrinuta vrata, ali će ovo, sasvim sigurno, trajati".

- Mi ćemo biti uporni u tome. Građani treba da znaju da to neće biti ni brzo, ni lako, ni jednostavno, niti će se to desiti sutra ili prekosutra niti u ovoj turističkoj sezoni - rekao je Ljajić.

On je kazao da do ukidanja rominga u EU za regiona Zapadnog Balkana postoji mnogo faza.

- Ja sam u najavi tog skupa (samita u Sofiji) govorio da je zemljama EU trebalo 10 godina da se dogovore sa telekomunikacionim operaterima oko ukidanja rominga u zemljama Unije, a zamislite sad da ta direktiva treba da važi za zemlje koje su u postupku pristupanja - istakao je ministar.

Kada je reče o turizmu, Ljajić ističe da će biti rekordan maj u poslednjih nekoliko godina kada je rec o prilivu deviza i da će NBS za dva meseca saopštiti precizne podatke.

Povodom održavanja košarkaškog Fajnal fora u Beogradu, ministar 

navodi da svaki sportski dogadaj, bez obzira o kojem se sportu radi, donosi znacajna devizna sredstva.

Organizacija Fajnal fora je globalna promocija Srbije kao turisticke destinacije, kazao je on.

- Mi sad već imamo veliki broj turista, cena noćenja je 350 do 400 evra, tri puta skuplje nego što je uobičajeno, 70 dodatnih letova, od toga 40 čarter letova. Traži se smeštaj ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Inđiji. Statistika govori da se 58 odsto ovih ljudi koji dođu na ovakve sportske događaje, ponovo se vraća na ovakve događaje i sa svojim porodicama tokom nekog novog turističkog putovanja - istakao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online