Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
11:26
Vestionline, Tanjug A

Španski list: Kosovo - velika prepreka koju će Srbija morati da prevaziđe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još uvek postoji puno mržnje, ali da se mora preći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa.

Tanjug
Neophodno pronaći kompromis: Aleksandar Vučić

- Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ali, u svakom slučaju mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantovati da će i druga strana učiniti isto - rekao je Vučić u intervjuu za madridski dnevnik El Pais, koji konstatuje da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srpski predsednik, kako kažu, morati da prevaziđe.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

- Postoji puno mržnje i dalje (između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis - istakao je srpski predsednik, za španski dnevnik objašnjava da je Kosovo pre 10 godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključni za pristupanje Evropskoj uniji.

El Pais ukazuje da se Vučić suočava i sa snažnim nezadovoljstvom unutar Srbije, gde Pravoslavna crkva smatra da je Kosovo srce Srbije i kolevka srpskog naroda, te da ako je napuštanje Kosova previsoka cena koju Srbija treba da plati za ulazak u EU i nije, kažu, vredna toga. Vučić na to kaže da je povređen zbog takvih razmišljanja.

A na pitanje šta očekuje od budućnosti, Vučić kaže:

- Mislim da kada pogledate u budućnost, ono što želite je dovoljno poslova za mlade ljude, inače za nas neće biti budućnosti. Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti.

Jer, ističe predsednik Vučić, bilo kakav oružani sukob zbog Kosova ili neki drugi etnički sukob ili tenzije kojih još ima u regionu "ugrozili bi Srbiju".

- Imali smo mnoge ratove koje nismo želeli u 20. veku, moramo ih ostaviti u prošlosti i raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti u čitavom regionu i u Srbiji - rekao je Vučić.

Madridski dnevnik podseća da je Vučić na predsedničkim izborima pobedio sa velikom većinom, za šefa srpske države kaže da je "dobar žongler", da ima veliku zahvalnost prema nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, te da istovremeno održava bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na pitanje da li mu je Putin ponudio drugačiji put od Evropske unije, srpski predsednik je odgovorio:

- Da budem iskren, ne. Putin je prijatelj Srbije i uvek je poštovao naš izbor.

Na opasku da skeptični evropski lideri ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo Srbije i Rusije, Vučić kaže da "nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu".

- Rusi, kao i Španci, podržavaju naše teritorijalno jedinstvo, ako dođete u Srbiju i pitate ljude koga više volite: Špance ili Dance, 90 odsto će reći da su to Španci, jer i oni imaju "svoje Kosovo".

Dodao je da španski premijer Marijano Rahoj nije prisustvovao samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji zbog prisustva kosovskih lidera. To u Srbji pozdravljaju, kazao je Vučić i dodao da je zato u našoj zemlji "Rahoj vrlo popularan".

El Pais za Vučića kaže da njegova politička moć premašuje institucionalnu, te podseća da je prošle godine, nakon pobede na predsedničkim izborima na premijersku funkciju postavio Anu Brnabić, mladu osobu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica gej populacije.

Kritikovan je zbog, navodi list, potrebe da kontroliše slobodu govora u medijima, što Vučić negira i kao primer navodi da upravo njega u javnosti nazivaju pogrdnim imenima.

- Ali, naravno, moramo da stvorimo demokratski prostor u kojem možemo da radimo - kazao je srpski predsednik.

List konstatuje i da je krajnji cilj predsednika Vučića da Srbiju uvede u Evropsku unije, a šef srpske države objašnjava da je srpsko društvo iscrpljeno, te da je naša zemlja u tom procesu već 18 godina.

- Nadamo se da smo spremni da to završimo 2025. godine (datum koji je EK predvidela), što nije sigurno, jer to zavisi od zemalja EU, a istovremeno imamo i prepreku Kosova - rekao je Vučić u intervjuu El Paisu, na juče završenom samitu lidera EU i država članica sa liderima Zapadnog Balkana, objavljenom na sajtu madridskog dnevnika.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online