Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
00:08
D. Dekić - Vesti A

Marš protiv GMO: Ne damo da nas truju!

Da li će vlast u Srbiji uvesti genetski modifikovane organizme na skupštinska vrata ili će i dalje biti zatvorena pokazaće naredni dani, jer osim glasina da država ubrzano menja postojeći zakon o ovoj materiji stižu i najave protivnika GMO da neće sedeti skrštenih ruku i da pripremaju ne samo skupove protiv GMO u Srbiji, već i zakonsku regulativu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Narodni poslanik i poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić otkriva za "Vesti" da je nezvanično čuo kako Vlada Srbije sprema izmene kojim bi dozvolila promet GMO i to po hitnom postupku, bez javne rasprave. To bi, kaže, značilo predaju srpskog tržišta uvozničkom lobiju ali, kako ističe, protivnici ulaska GMO neće se predati već će sakupiti neophodnih 100.000 potpisa i organizovati referendum o tom pitanju.

- Protiv GMO su se prvi put u istoriji Srbije izjasnili odbornici u skupštinama 136 od 169 gradova i opština, odnosno 80,5 odsto lokalnih samouprava i jednoglasno usvojili Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO - kaže ovaj stručnjak.

Ševarlić je, upitan da li vlast žuri sa usvajanjem zakona o GMO radi ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju, odgovorio da ne vidi razlog da Srbija bude njen deo, jer nema izvoz finalnih industrijskih proizvoda, a da bi izvozila poljoprivredne mora da ima deset puta veću proizvodnju.

Vezane ruke proizvođačima

- Govorkalo se da je pola Mačve sadilo GMO, pa je inspekcija spaljivala , pa da se modifikovanom hranom hrane domaće životinje, ali je ovo polje dosta neistraženo kod nas, pa se sve svelo na te priče - kaže Čabradi i dodaje da je njegovoj stranci važno da se GMO semena ne pojave u Srbiji, jer poljoprivrednik koji se veže za njih, može ubuduće samo isto seme da kupuje i proizvodi.

- Dozvoljavanje proizvodnje i prometa GMO je u interesu kompanija i uvozničkih lobija, a oni koji su ilegalno sadili u stvari su trojanski konji u srpskoj poljoprivredi. Njih kompanije i uvoznički lobi GMO sada ne tuže zbog te ilegalne proizvodnje, ali kada se ona legalizuje izmenama zakona, doći će i tražiti sporazumno rešenje kojim će ti srpski poljoprivrednici moći da gaje samo vrlo štetne modifikovane proizvode - objasnio je ovaj stručnjak.

Ukazao je i da će šteta biti naneta i u vidu prekida izvoza semena iz Srbije koje nije GMO i zatražio od onih koji vode Srbiju da objasne građanima zašto ćute o ovome i da li je reč o korupciji. On za subotu najavljuje tradicionalni javni skup "Za Srbiju bez GMO, Marš protiv Monsanta" kojim se skreće pažnja na ovu važnu tematiku, a istovremeno će se održati u Beogradu u okviru planetarnog Marša protiv Monsanta.

Kao droga

Miladin Ševarlić je, upitan za obrazloženje dela javnosti da će novi zakon propisati da na proizvodu bude navedeno da li je reč o GMO hrani, što sada nije slučaj, odgovorio da je to "prazna priča".

- Da pitam njih da li je bolja zabrana droge ili normalna prodaja, s tim što će na njoj pisati da je to narkotik - uzvratio je ovaj borac protiv GMO.

- Početna poruka je da ne želimo GMO na našoj teritoriji, a završna da sačuvamo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO - kaže Ševarlić.

Istog dana će, odvojenim performansom i Zelena stranka izaći na ulice da iskaže svoj glas protiv GMO. Poslanik i lider te stranke Goran Čabradi najavio je za "Vesti" da će na sledećoj sednici Skupštine Srbije podneti svoj predlog zakona o GMO u korist zdravlja stanovništva.

Podseća i da je Zelena stranka podnela parlamentu Deklaraciju o zabrani gajenja, uvoza i prometa genetski modifikovanih kultura kojom se, između ostalog, traži da Skupština Srbije izuzme celokupnu teritoriju od gajenja GMO, da poštuje postojeći zakon iz 2009, kao i da se obavezuje na referendumsku narodnu volju o ovom pitanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online