Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
14:30
Tanjug, Vestionline A

Vučić: Opsednut sam Kosovom, prva kriza će nas ubiti

"Fajnenšl tajms" u opširnom tekstu u kome analizira poziciju Srbije i njenog predsednika u kontekstu rešenje kosovskog pitanja i pridruživanja EU navodi reči Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da bez rešavanja kosovskog problema sve što je postignuto neće biti održivo, a "prva kriza će nas ubiti".

Tanjug
Aleksandar Vučić

- Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti - kaže Vučić za FT u tekstu koji je objavljen na sajtu ovog uglednog britanskog lista. 

Kako se navodi Vučić na putu ka EU najpre mora da razreši kosovski problem, da zvaničnici EU žele da Vučić predstavi svoj predlog za rešenje ovog problema narednih meseci kako bi počeli razgovori sa kosovskim liderima. 

List navodi i da većina Srba Kosovo i dalje smatra kolevkom srpstva Kosovo,te da EU sa 28 članica ne nameće svoje rešenje, zato što Španija i četiri druge zemlje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, uglavnom iz straha od secesionističkih presedana

Fajnenšl tajms podseća i da su srpski ministri spoljnih poslova i odbrane otvoreno podržali ideju podele, ali  ocenjuje da  to kod zapadnih sila neće proći, zbog straha  da bi se time otvorila Pandorina kutija graničnih sporova u regionu, te da su male šanse da se zapadne sile predomisle kad je reč o nezavisnosti Kosova," kao što to neki Srbi zamišljaju".

Kao najverovatnije rešenje, kako se navodi,  moglo bi da bude ono koje bi podrazumevalo autonomiju i dogovor o podeli vlasti nalik na Severnu Irsku, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na oblasti u kojima Srbi čine većinu, a u zamenu za priznavanje kosovske državnosti

"Ali čak bi i to mnogi Srbi smatrali prevelikim ustupkom, a takvo rešenje bi se suočilo i sa preprekom u slučaju referenduma, pri čemu bi Vučić mogao da očekuje žestok otpor sa više strana uključujući i SPC", piše britanski list.

List navodi reči Patrijarh Irineja da Srbija hoće članstvo u EU, ali ne "po cenu Kosova".
"Nećemo ustupiti Kosovo ni po koju cenu", rekao je Irinej. "Mi smo Evropljani, jesmo za pridruživanje EU, ali ne ako je Kosovo cena za to" rekao je je za FT rekao je  Patrijarh za FT.

List navodi i mišljenje  jedan neimenovani ekspert za Kosovo koji smatra da bi Vučić  ipak mogao da odnese prevagu na referendumu, s obzirom na politički uticaj koji ima i kontrolu nad medijima. 

FT piše da se Vučić danas zalaže za člansto u EU kao "katalizator" za promene i bekstvo od "košmarnih godina" Miloševićeve vlasti koje su obeležili ratovi, hiperinflacija, bombardovanje, ekstremni nacionalizam...i navodi njegove reči  da bi "još jedan rat uništio bi zemlju i budućnost srpskog naroda zauvek.

U opširnom tekstu koji se pokušava da iz svih uglova osvetli poziciju i ulogu Aleksandra Vučića kao političkog lidera u Srbiji, ali i njegovu poziciju u međunarodnim odnosima, list navodi ocene da on uživa naklonost Kine, UAE i Rusije, da ga lideri EU, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel, vide kao najbolji izbor da Srbiju uvede u evropske tokove, ali da kritičari istovremeno smatraju da je EU sa Vučićem postigla "faustovski pakt",a cinici da se Vučić "pretvara da sarađuje" i da će EU uticati na njega u interesu regionalne stabilnosti.

FT navodi i  Vučićev odgovor  da su strahovanja da bi on mogao da postane isto što i mađarski premijer Viktor Orban, koji je, kako navodi list, od liberala postao nacionalistički lider i koji je bio saglasan sa pravilima EU samo da bi postigao članstvo u njoj, i napadao je iznutra - "99 odsto besmislice".

Kada je reč o odnosu prema Rusiji ,Vučić za ovaj list odbacuje navode da bi mogao da postane "Putinova peta kolona u Evropi".

On kaže da je ruskom predsedniku uvek jasno stavljao do znanja da "Srbija ostaje na svom putu ka EU".

Perspektiva članstva Srbije u EU, mada daleka, ostaje ključni faktor, ističe list ukazujući da za Vučića ona pruža "civilizujući" uticaj, ne samo za Srbiju već i za region Zapadnog Balkana sa tržištem od 18 miliona ljudi - samo ako se uklone političke i ekonomske barijere.

Za Brisel članstvo u EU nudi mogućnost podizanja demokratskih standarda, kao što su sloboda medija, pluralizam i vladavina prava, što je, kako neki tvrde, preskočeno u Bugarskoj i Rumuniji kada su primane.

Vučić, navodi FT, kaže da se on ne takmiči na konkursu popularnosti, i da nema želju da bude "dopadljiv ili voljen".

On sebe, kako piše u tekstu, predstavlja ne kao poslednju, ali svakako kao najbolju nadu za svoju zemlju.

"Srbija je proizvela više istorije nego što može da svari", kaže on citirajući Vinstona Čerčila i zaključuje da je najvažnije održati mir i spokoj, kako navodi FT.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online