Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.05.2018.
17:56
blic.rs, Vestionline A

Bramerc: Treba ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarala o napretku Srbije u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bramerc je istakao da je potrebno unaprediti regionalnu saradnju Srbije, BiH i Hrvatske, kao i ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine.

On je pozitivno ocenio usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Tužilačke strategije, ali i ukazao da je neophodno uložiti dodatne napore u njihovo sprovođenje, što pre svega podrazumeva pokretanje novih slučajeva.

Ministarka Kuburović je istakla da je Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina i podsetila da je formirano radno telo, koje prati implementaciju mera iz Strategije. Ona je rekla da izveštaje tog tela usvaja i sama vlada, kao i da su oni dostupni na sajtu Ministarstva pravde.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Kuburović je naglasila da je ona na visokom nivou, posebno kada je reč o saradnji sa BiH, da su srpski pravosudni organi priznali određene sudske presude iz BiH, kao i da je došlo i do preuzimanja gonjenja u nekim slučajevima gde su bile ispunjene sve pravne pretpostavke

Kuburović: Srbija spremna da procesuira slučajeve radikala

Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, ona je istakla da je održan posle više godina sastanak ministara pravde, čiji je rezultat bio formiranje dve Komisije, koje za zadatak imaju rešavanje pitanja ratnih zločina na bilateralnom nivou, kao i razmenu ažuriranih spiskova lica za koje se sumnja da su počinile ratne zločine.

Govoreći o kapacitetima Tužilaštva za ratne zločine ministarka je navela da je nedavno izabran jedan zamenik tužioca, kao i da je izbor za još dva u toku, dok je Bramerc naglasio da njegov cilj upravo da bude podrška implementaciji i nacionalne i tužilačke strategije, kao i daljem unapredjenju regionalne saradnje.

Ministarka Kuburović je na sastanku još jednom istakla spremnost Srbije da preuzme procesuiranje slučaja Vjerice Radete i Petra Jojića, jer su nadležni sud i tužilaštvo potvrdili da su ispunjene sve pravne pretpostavke za to.

Poseta Srbiji deo je Bramercovih priprema za predstavljanja redovnog Izveštaja o radu Mehanizma na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online