Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
13:33
Vestionline A

Presuda posle 17 godina - oslobođeni "branioci" Miloševića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio od optužbi Sinišu Vučinića i još trojicu okrivljenih od optužbi za ometanje hapšenja Slobodana Miloševića.

EPA/Milos Vukadinovic

Bivši predsednik SRJ uhapšen je u vili "Mir" u martu 2001. godine, a Vučinić i ostali su oslobođeni krivice jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Nakon decenijskog krivičnog postupka, pored Vučinića od optužbi za krivicno delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" pravosnažno su oslobođeni Ratko Zečević, Saša Matić i Dejan Đikić, objavljeno je danas na sajtu Apelacionog suda.

Sud je u aprilu 2012. godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, obustavio postupak protiv još 23 optužena za nedozvoljeno držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje - prilikom hapšenja Miloševića.

U ovom postupku Vučiniću, Zečeviću, Matiću i Đikiću sudilo se zbog optužbi da su 31. marta 2001. godine u vili "Mir“, upotrebom vatrenog oružja na mestu gde je okupljen veći broj ljudi izazvali opasnost za život i telo ljudi, tako što su neovlašćeno nosili vatreno oružje i municiju čije nabavljanje, držanje i nošenje građanima uopšte nije dozvoljeno.

Tom prilikom su, prema navodima nedokazane optužnice, ispalili više projektila iz vatrenog oružja u pravcu zadnjeg ulaza rezidencije predsednika SRJ – objekta „Mir“ prema Ulici Konavljanska bb, usled čega je policijski službenik S.S. zadobio teške telesne povrede, dok je oštećeni fotoreporter A.I. zadobio lake telesne povrede.

Apelacioni sud u Beogradu je ovom odlukom potvrdio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu iz oktobra 2017. godine, pošto je odbio žalbu tužilaštva.

Prema oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da iako za Zečevića i Vučinića postoje indicije da su bili u kontaktu sa oružjem, "nema pouzdanih dokaza iz kog oružja su pucali, nije utvrdjeno mesto gde su se eventualno tom prilikom nalazili, ni udaljenost mesta odakle su pucali od mesta na kome je nastupila posledica".

U Matića i Đikića, drugostepeni sud navodi da je pravilno prvostepeni sud zaključio da hici koje su ovi okrivljeni po sopstvenom priznanju ispalili u vazduh ni na koji način nisu mogli prouzrokovati teže posledice u vidu teške telesne povrede kod policajca S.S.

Takođe, u optužnici nisu navedeni fabrički brojevi oružja koje su tom prilikom imali ovi okrivljeni, a sporne čaure su prema nalazu veštaka su ispaljene iz oružja sa označenim i utvrdjenim fabrickim brojevima, smatra Apelacioni sud.

- Prvostepeni sud je, po nalaženju Apelacionog suda, pravilnom ocenom izvedenih dokaza potpuno i pravilno utvrdio činjenicno stanje i došao do zaključka da nema dovoljno pouzdanih dokaza da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret optužnim aktom i oslobodio ih od optužbe - zaključeno je u pravosnažnoj presudi.

Na optužnici su svojevremeno bile ukupno 34 osobe, ali su neki u međuvremenu preminuli, a protiv drugih je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online