Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
13:28 >> 15:53h
Vestionline, Tanjug A

Vučić otkrio šta će zamoliti Putina i o čemu će razgovarati

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će zamoliti predsednika Rusije Vladimira Putina da predoči politički stav Rusije o Kosovu i Metohiji u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

EPA/Yuri Kochetkov/Pool
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

- O Kosovu ćemo razgovarati, jer smatram da bi, uz to što Rusija podržava stavove Srbije, a kako su svi krenuli maksimalno da se angažuju u tom pitanju, bilo važno da i Rusija izađe sa svojim stavom, i zamoliću predsednika Putina da pored direktne podrške koju pruža Srbiji nedvosmisleno izađe sa svojim političkim stavom kroz sve druge organe i institucije i međunarodne organizacije - rekao je Vučić za televiziju "Pink" na pitanje sa kakvom porukom se danas sastaje sa Putinom.

- Rusija je uvek pružala nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu Srbije i ne samo to, već i podršku nezavisnom odlučivanju i suštinskoj nezavisnosti Srbije, kao i vojnoj neutralnosti, i nema sumnje da ću ponoviti stav i činjenicu da Srbija ni na koji način neće da se priključuje NATO-u ili drugim vojnim blokovima - rekao je Vučić.

Putin stigao u Moskvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Moskvu, gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sutra prisustvovati vojnoj paradi povodom Dana pobede.

Dvodnevna poseta dolazi na poziv ruskog predsednika, a Vučić će biti prvi strani državnik koji će se sastati sa Putinom na početku novog, četvrtog mandata na čelu Rusije, a nakon njegove inauguracije, održane u ponedeljak.

U pratnji srpskog predsednika u poseti Moskvi su i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. 

Vučić će večeras najpre imati sastanak sa predsednikom Rusije u Kremlju, a potom će nastaviti razgovore tokom radne večere. 

Predsednik Srbije će sutra prisustvovati Vojnoj paradi povodom proslave Pobede nad fašizmom.

Aleksandar Vučić je najavio da će sa Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za našu zemlju, o ubrzanju naše ekonomske saradnje, energetici, pre svega o Turskom toku i gasnom snabdevanju Srbije, o vojno-tehničkoj saradnji.

- Najviše vremena ćemo svakako razgovarati o globalnoj, regionalnoj politici, o očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije i o Kosovu i Metohiji, nema nikakve sumnje. To je tema koju ću ja da pokrenem i pokušati da iznesem sve ono što su stavovi Srbije, očekujući da dobijemo i stav Ruske Federacije i stav predsednika Putina po tom pitanju - rekao je Vučić.

Na pitanje šta očekuje od predsednika Putina i Rusije, Vučić je odgovorio da su on, kao i naša zemlja mali da bi mogli da očekujemo nešto do Rusije, već da nešto zamolimo.

- Da li imam nešto da zamolim predsednika Putina? Imaću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu - dodao je predsednik.

- Imaćemo duge razgovore, uveren sam prijateljske, otvorene i iskrene. Prvo ćemo imati sastanak u četiri oka, pa ćemo večerati zajedno. Sutra jutro imamo veličanstvenu paradu povodom pobede nad fašizmom, onda zajedničko polaganje venaca, mislim da će zajedno sa nama vence položiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Posle toga imamo prijem u Kremlju, pa učestvujemo, na poziv predsednika Putina, u maršu "Besmrtni puk - objasnio je Vučić novinarima. 

Ovo je, prema njegovim rečima, pokazatelj iskrenog i otvorenog prijateljstva koje postoji između Srbije i Rusije.

- Ovo je značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije, što su baš na današnji dan pozvani u Moskvu i što uživamo ovako gostroprimstvo predsednika Putina - kazao je Vučić.

Upitan da li je bilo planirano da prva poseta stranog državnika od kada je predsednik Putin dobio novi mandat bude baš šef srpske države, Vučić je kazao da je poziv dobio pre nekoliko dana.

- Po planu posete vidite da je planirano i da je predsednik Putin to želeo. Nisam ja niti možete sami sebe da pozovete ovde. Stvarno mislim da je velika čast za našu zemlju - podvukao je on. 

"Uputiću poziv Putinu da poseti Srbiju" 

Vučić je najavio da će predsedniku Putinu uputiti poziv da poseti našu zemlju.

- Mi ćemo krajem godine organizovati i veliki skup, obeležavanje, proslavu poebde u Prvom svetskom ratu, zančajnih pobeda u Drugom svetskom ratu, ali i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji. Mislim da su to sve važni događaji i nadamo se i dolasku predsednika Putina u Srbiju pre kraja ove godine. Ja ću mu večeras i zvanično uputiti poziv - rekao je Vučić.

Kazao je da sa Putinom ima mnogo toga da razgovara, ukazujući da se mnogo toga menja u svetu.

- Predsednik Putin i turski predsednik (Redžep Tajip) Erdogan razgovaraju na svakih 15 dana. Stvari se menjaju na dnevnom nivou u savremenom svetu. Ja sam srećan što su naši odnosi takvi da, kada je bilo potrebno, uprkos užasno teškoj situaciji kada je u tržnom centru mnogo dece poginulo, Putin se javio kada smo imali krizu na severu Kosova. Mislim da sam se sastao više puta sa predsednikom Putinom nego svi predsednici u prethodnih 30 godina zajedno sa svim ruskim predsednicima. To govori o unapređenju naše saradnje, većoj bliskosti, o većem poverenju", naglasio je predsednik.

"Srbija ne obećava previše" 

Vučić je podvukao da Srbija ne obećava previše, da se nalazi na evrospkom putu, ali da, kada kaže da neće da uvede sankcije Ruskoj Federaciji onda ih i neće uvesti, kao i kada kaže da neće u NATO i da je vojno neutralna znaju da to to znači.

- Ta pozicija jedne suštinski nezavisne zemlje, ponosnog i nepokorenog naroda koji želi svoju budućnost i svoju slobodu, nailazi na poštovanje koje ste mogli da vidite juče u Ankari, prekjuče u Istanbulu i danas u Moskvi. Ponosan sam zbog građana Srbije što smo takvu poziciju naš ezemlje uspeli da izgradimo - objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu u rešavanje brojnih stvari koje će dodatno doprineti boljem životu naših građana.

S tim u vezi je ukazao da kada se god priča o vojno tehničkim sporazumima sve što nabavimo od oružja i oruđa to su dodatne garancijeza našu zemlju, jer služi samo odvraćanju svakog agresora od potencijalnog napada na našu zemlju.

- Radujem se našem susretu i verujem da ćemo imati dobrih rezultata, a svakako tokom večere moliću predsednika Putina da najviše pažnje posvetimo regionalnim pitanjima, balkanskim, odnosno pre svega Kosovu i Metohiji - zaključio je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online