Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2018.
14:22
Vestionline, Tanjug A

"Politika 'Kosovo je Turska, Bosna isto..' je prošlost"

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić ocenjuje, pred posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari i Moskvi, da dobri odnose te dve zemlje idu u prilog Srbiji, te da će fokus razgovora biti na ekonomskoj saradnji, ali i pitanju Kosova i Metohije.

youtube.com/Miloš Serbia
Foto: Arhiva

Perišić je za Tanjug ukazao da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Turske od leta 2016. godine na uzlaznoj putanji, pre svega zbog činjenice da je Turska tada promenila svoju politiku i načinila otklon od "neoosmanske politike". 

Kako kaže, izjave nekadašnjeg ministra spoljnih poslova i premijera Turske Ahmeta  Davutoglua da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", kao i da je "Bosna Turska, a Turska Bosna" - sada su zasigurno prošlost.

- Do tog otklona je došlo, jer je u maju i junu 2016. godine došlo do obnove odnosa Turske sa Rusijom. To se odrazilo i na promenu njene politike na Balkanu. Da nema dobrih odnosa Ankare i Moskve, ne bi bilo ni dobrih odnosa Ankare sa Beogradom - ocenjuje Perišić. 

Dobri odnosi Rusije i Turske idu u prilog Srbiji, podvlači on te dodaje da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Turskoj, pa Rusiji logičan nastavak dobre saradnje.

- Rusija je naš viševekovni prijatelj, saradnik i sve promene u Rusiji se oslikavaju i kod nas. Njeno jačanje nama odgovara potpuno. Očuvanje nacionalnih interesa Srbije se poklapa sa jačanjem Rusije, naši interesi i interesi Rusije kao velike sile su kompatibilni i u takvoj atmosferi se posmatra poseta Vučića i Ankari i Moskvi - uveren je Perišić. 

Dodaje da u kontekstu rešavanja pitanja KiM treba uzeti u obzir i da je Turska "zahladnela" odnose sa Prištinom, te da je promenila politiku i po pitanju KiM.

- Sve su to dobri signali za našu poziciju i borbu da KiM i dalje bude deo Srbije. Oni su priznali Kosovo kao nezavisnu državu, ali oseća se taj otklon kao posledica geopolitičkih dešavanja na međunarodnoj sceni - ocenjuje Perišić. 

Smatra da će tokom susreta Erdogana i Vučića biti reči o jačanju političkih odnosa, kao i o razvijaju ekonomskih.

- Ekonomska saradnja, koja je sve veća, ne može nikako da nam šteti. Ne znam šta će biti rečeno vezano za KiM, ali svakako sa njihove strane više neće biti izjava da je Kosovo Turska, što je ogroman napredak u srpsko-turskim odnosima - zaključio je Perišić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online