Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Dan medija u mrklom mraku

Srbija je Svetski dan slobode medija dočekala s katastrofalnim položajem novinara i medija, ocena je novinarskih udruženja. Predsednik Udruženja novinara Vladimir Radomirović ističe da je medijska scena osiromašena finansijski i idejno, a predsednik Nezavisnog udruženja novinara Slaviša Lekić akcentuje da profesionalni mediji i novinari rade u "neprijateljskom okruženju".

A. Čukić

Političke pritiske na novinare Radomirović vidi kao jedan od problema, a smatra da je on posledica slabog položaja novinarske profesije.

- Posle Malte i Slovačke, gde je ubijeno dvoje novinara, i Češke, gde su kolege na udaru političara i tajkuna, Srbija beleži najveći pad u medijskim slobodama u Evropi - ukazao je Radomirović za "Vesti".

Prema rečima Lekića, to nije to samo najveći pad u Evropi, već ubedljivo najniži rejting Srbije u poslednjih 15 godina.

- Da li je očekivano?! Podaci govore da su u prvoj godini vlasti naprednjaka zabeležena 23 napada, pritiska ili pretnji novinarima, dve godine kasnije 58, pa prošle godine 92, a u svega tri prva meseca ove 30 - kazao je Lekić, naglasivši da "neprikosnoveni vođa sa Andrićevog venca i vodeća stranka koriste medije bez ikakvog skrupula, kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim sebičnim interesima".

Gromoglasna ćutnja kao opomena

Redakcija našeg portala Vesti online pridružila se akciji Pet minuta gromoglasne tišine povodom Dana slobode medija i od 11.55 do 12.00 nije emitovala vesti. Nekoliko kablovskih TV stanica su u ovom periodu zamračile ekrane i tako se ćutke pridružile međunarodnoj simboličnoj akciji da bi nadležne i javnost upozorili na "katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji".

UNS koji vodi Radomirović je objavio Proglas, ocenivši da će novinari 2017. pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama, čak i na dan inauguracije predsednika Srbije, već i po blokadama računa medijima, štamparijama, kao i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

- Vlada je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja postavila Aleksandra Gajovića koji je propagirao šovinističke predrasude prema ženama, zbog čega smo izašli iz Radne grupe za izradu medijske strategije - kažu u UNS-u.

NUNS smatra da je vlast sebi dozvolila da utvrđivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti bude bez učešća najznačajnijih novinarskih udruženja, a potom i taj dokument povukla.
NUNS i sindikat Nezavisnost su pozvali su sve medijske radnike da se zajedno suprotstave daljem uništavanju profesije i vrate ugled novinarstvu i poverenje građana u njihov rad.

- Naš posao je da odgovorno i nepristrasno informišemo. Novinari i mediji ne treba da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika već da pomognu stvaranje kritičke javnosti, koja može kvalitetno odlučivati samo ako dobija kvalitetne informacije - saopštava NUNS, koji od vlasti traži da obezbedi uslove za slobodan rad i fer tržišnu utakmicu, a bez pritisaka i cenzure, zloupotrebe javnog novca i javnog prostora, klevetanja i omalovažavanja novinara i medija.

Kazniti napade na sedmu silu

UNS i NUNS ponovo traže da se rasvetle ubistva kolega Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. NUNS zahteva da se unapredi zaštita novinara od sve češćih sajber pretnji i pritisaka jer ako rade u strahu za život i egzistenciju, ne mogu biti objektivni.
Čelnik UNS Vladimir Radomirović kaže da mora da bude razjašnjen i napad na RTS tokom bombardovanja 1999. i pogibija 24 kolega, ali i istrage za otmice novinara na Kosmetu od 1998. do 2005. godine.

Međutim, nadležni se slobode medija sete jednom godišnje, pa je zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao na odgovorno novinarstvo, bez pritisaka na medije, vidljivih često i kroz direktne napade na novinare.

- Od početka godine zabeležena su dva fizička napada, šest verbalnih i 22 pritiska - naveo je Pašalić, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje jedna od osnovnih vrednosti demokratskog društva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online